ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ-ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ανατιμήσεις

Αποσύρθηκε ήδη πάνω από το 20% της αξίας των δραχμών που είναι σε κυκλοφορία

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν το αναντίρρητο γεγονός ότι η εισαγωγή του ευρώ επέφερε φαινόμενα ακραίας κερδοσκοπίας και ανατιμήσεων στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των κλήσεων που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο 198 του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αφορούν καταγγελίες για ανατιμήσεις. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το σύνολο των κλήσεων την τελευταία βδομάδα φτάνει σε περίπου 6.000 την ημέρα και από αυτές οι 2.400 είναι καταγγελίες για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε βασικά είδη προϊόντων και υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μην αλλοιωθεί η «καλή εικόνα» που υποτίθεται έχουν οι πολίτες για το κοινό νόμισμα των κρατών της ευρωζώνης. Η κατάσταση όμως κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι και το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που διενεργεί σε τακτά διαστήματα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας εξετάζει τα σχετικά στοιχεία, αλλά όπως ανέφερε στο «Ρ» η γενική εκτίμησή της είναι πως «δεν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο».

Με βάση τις καταγγελίες που δέχεται το 198 προκύπτει ότι οι ανατιμήσεις, που κατατρώνε τα εισοδήματα των... ευρωβίωτων εργαζόμενων νοικοκυριών, εστιάζονται:

  • Στους φούρνους (ακόμη και στο ψωμί). Στη συγκεκριμένη περίπτωση (αλλά και σε πολλές άλλες ακόμη), τυχεροί αποδείχτηκαν όσοι κράτησαν δραχμές και εξακολουθούν να πληρώνουν σε δραχμές. Γεγονός είναι ότι από τέλος Φλεβάρη, με την οριστική απόσυρση του εθνικού νομίσματος, οι ανατιμήσεις θα έχουν γενικευτεί και τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης θα έχουν παγιοποιηθεί στα νέα υψηλότερα επίπεδα.
  • Εστιατόρια και καφενεία.
  • Καταστήματα πώλησης πρόχειρου φαγητού.
  • Κρεοπωλεία.
  • Ψητοπωλεία.
  • Πρατήρια βενζίνης.
  • Ταξί.
  • Γκαράζ (οι συγκεκριμένες καταγγελίες προέρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
  • Κινηματογράφους.
  • Video Club.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα οικονομικά υπουργεία δείχνουν τις τελευταίες ημέρες να «προβληματίζονται» για την εξέλιξη που θα έχει τιμάριθμος, ο οποίος είναι απόλυτα βέβαιο ότι για τους επόμενους μήνες θα κινείται σε ανοδική τροχιά.

Πλήθος καταγγελιών γίνονται και για την τακτική των τραπεζών, οι οποίες χρεώνουν προμήθειες (μέχρι και 3%) σε όσους ανταλλάσσουν νομίσματα άλλων κρατών της ευρωζώνης (πχ γερμανικά μάρκα) με ευρώ. Με το δεδομένο ότι οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί εν προκειμένω είναι ανύπαρκτοι και οι τράπεζες παντελώς ασύδοτες, η μόνη λύση για τους κατόχους άλλων (εκτός δραχμής) νομισμάτων της ευρωζώνης είναι να προσέλθουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και να ανταλλάξουν το όποιο κομπόδεμά τους, χωρίς προμήθεια, μέχρι και τις 31 του Μάρτη.

Με βάση τώρα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η απόσυρση της δραχμής συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προχτές οι εμπορικές τράπεζες παρέδωσαν στην ΤτΕ δραχμές αξίας περί τα 160 δισ. δρχ. Με βάση τα (προχθεσινά) τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τη συνολική αξία των δραχμών που είναι σε κυκλοφορία (2,9 τρισ. δραχμές ή 100%) έχουν αποσυρθεί 560 δισ. δρχ. (19%). Αν συνυπολογιστεί και η χτεσινή μέρα, είναι βέβαιο πως η αξία των δραχμών που έχει αποσυρθεί ξεπερνά το 20%.

ΕΦΟΡΙΑ
Με το πάσο τους οι «νοικοκυραίοι» - λεωφορειούχοι

Χωρίς πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» που ιδιοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ και Μητσοτάκη τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, μπορούν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές που έχουν (εδώ και 10 χρόνια) με την Εφορία. Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών..

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποίησε προχτές το υπουργείο Οικονομικών (σε εφαρμογή του ν. 2954/2001) οι «νοικοκυραίοι» μπορούν με «το πάσο» τους (μέχρι και τις 2 του Φλεβάρη) να περάσουν από την Εφορία, για να δηλώσουν είτε την έναρξη εργασιών τους (που κανονικά θα έπρεπε να είχαν υποβάλει το 1992) είτε ότι βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, κάτι που ισχύει από το 1993. Υπάρχουν βέβαια και οι «νοικοκυραίοι» που δεν υπέβαλαν ούτε έναρξη εργασιών ούτε και δήλωση ότι βρίσκονται σε εκκαθάριση, οι οποίοι - σε αντίθεση με όσα ισχύουν για τους άλλους φορολογούμενους - «επιβραβεύονται» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ίδια χαριστική ρύθμιση...

Η συγκεκριμένη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών - και η εύλογη σιωπή που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευσης - αποτελούν ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της σύμπλευσης πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία ο λαός αποτυπώνει με τη σοφή παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέοι γενικοί γραμματείς

Με απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ορίστηκαν χτες οι νέοι γενικοί γραμματείς του υπουργείου. Τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικών αναλαμβάνει ο Γιώργος Κανελόπουλος στη θέση του απερχόμενου Χ. Αλαμάνου, ενώ ο Κώστας Παπαδημητρίου τοποθετείται γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων στη θέση του Π. Γεωργιάδη. Ο Γ. Κανελόπουλος είχε διατελέσει ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (ΣΔΟΕ) και ο Κ. Παπαδημητρίου από το Νοέμβρη του 2001 ήταν ειδικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

ΦΠΑ επιχειρήσεων της ΕΕ

Την εγκύκλιο για την επιστροφή του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες σε άλλο κράτος της ΕΕ δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστροφή του φόρου διενεργείται εφόσον οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από «το δικαιούχο επιστροφής» αφορούν την οικονομική δραστηριότητα που ασκεί στη χώρα του και χρησιμοποιήθηκαν:

  • Για πράξεις υποκείμενες σε ΦΠΑ για τις οποίες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το δικαίωμα έκπτωσης στη χώρα του, επειδή ο φόρος καταβλήθηκε στην Ελλάδα.
  • Για διεθνείς αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές προσώπων, για μεταφορές αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή.
  • Για υπηρεσίες για τις οποίες υπόχρεος καταβολής του φόρου είναι ο λήπτης των υπηρεσιών

Το δικαίωμα επιστροφής φόρου δεν παρέχεται στα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις για αγαθά και υπηρεσίες που προορίζονται για σκοπούς ξένους προς την οικονομική τους δραστηριότητα, για αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν ακίνητα, για καπνοβιομηχανικά προϊόντα, για αγορά ή εισαγωγή ΙΧ επιβατικών οχημάτων μέχρι 9 θέσεις κ.ά.

Το ΠΕΠ Πελοποννήσου

Στο 106% ανήλθε η απορρόφηση δαπανών του επιχειρησιακού προγράμματος Πελοποννήσου του Β' ΚΠΣ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Οι συνολικές δαπάνες, εθνικές και κοινοτικές, ανήλθαν σε 131 δισ. δρχ., ή 391,4 εκατ. ευρώ, ενώ, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσελκύστηκαν και ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισ. δραχμών. Οι παρεμβάσεις αφορούν την κατασκευή 1.167 έργων, σημαντικότερα των οποίων είναι οι οδικοί άξονες - Τρίπολη - Καλαμάτα - η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας 60 μεταποιητικών επιχειρήσεων, εγγυοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα - σημαντικότερο αυτό των Ιρίων - κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ