Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ-ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ανατιμήσεις

Αποσύρθηκε ήδη πάνω από το 20% της αξίας των δραχμών που είναι σε κυκλοφορία

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν το αναντίρρητο γεγονός ότι η εισαγωγή του ευρώ επέφερε φαινόμενα ακραίας κερδοσκοπίας και ανατιμήσεων στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των κλήσεων που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο 198 του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αφορούν καταγγελίες για ανατιμήσεις. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το σύνολο των κλήσεων την τελευταία βδομάδα φτάνει σε περίπου 6.000 την ημέρα και από αυτές οι 2.400 είναι καταγγελίες για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε βασικά είδη προϊόντων και υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μην αλλοιωθεί η «καλή εικόνα» που υποτίθεται έχουν οι πολίτες για το κοινό νόμισμα των κρατών της ευρωζώνης. Η κατάσταση όμως κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι και το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που διενεργεί σε τακτά διαστήματα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας εξετάζει τα σχετικά στοιχεία, αλλά όπως ανέφερε στο «Ρ» η γενική εκτίμησή της είναι πως «δεν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο».

Με βάση τις καταγγελίες που δέχεται το 198 προκύπτει ότι οι ανατιμήσεις, που κατατρώνε τα εισοδήματα των... ευρωβίωτων εργαζόμενων νοικοκυριών, εστιάζονται:

  • Στους φούρνους (ακόμη και στο ψωμί). Στη συγκεκριμένη περίπτωση (αλλά και σε πολλές άλλες ακόμη), τυχεροί αποδείχτηκαν όσοι κράτησαν δραχμές και εξακολουθούν να πληρώνουν σε δραχμές. Γεγονός είναι ότι από τέλος Φλεβάρη, με την οριστική απόσυρση του εθνικού νομίσματος, οι ανατιμήσεις θα έχουν γενικευτεί και τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης θα έχουν παγιοποιηθεί στα νέα υψηλότερα επίπεδα.
  • Εστιατόρια και καφενεία.
  • Καταστήματα πώλησης πρόχειρου φαγητού.
  • Κρεοπωλεία.
  • Ψητοπωλεία.
  • Πρατήρια βενζίνης.
  • Ταξί.
  • Γκαράζ (οι συγκεκριμένες καταγγελίες προέρχονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
  • Κινηματογράφους.
  • Video Club.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα οικονομικά υπουργεία δείχνουν τις τελευταίες ημέρες να «προβληματίζονται» για την εξέλιξη που θα έχει τιμάριθμος, ο οποίος είναι απόλυτα βέβαιο ότι για τους επόμενους μήνες θα κινείται σε ανοδική τροχιά.

Πλήθος καταγγελιών γίνονται και για την τακτική των τραπεζών, οι οποίες χρεώνουν προμήθειες (μέχρι και 3%) σε όσους ανταλλάσσουν νομίσματα άλλων κρατών της ευρωζώνης (πχ γερμανικά μάρκα) με ευρώ. Με το δεδομένο ότι οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί εν προκειμένω είναι ανύπαρκτοι και οι τράπεζες παντελώς ασύδοτες, η μόνη λύση για τους κατόχους άλλων (εκτός δραχμής) νομισμάτων της ευρωζώνης είναι να προσέλθουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και να ανταλλάξουν το όποιο κομπόδεμά τους, χωρίς προμήθεια, μέχρι και τις 31 του Μάρτη.

Με βάση τώρα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η απόσυρση της δραχμής συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προχτές οι εμπορικές τράπεζες παρέδωσαν στην ΤτΕ δραχμές αξίας περί τα 160 δισ. δρχ. Με βάση τα (προχθεσινά) τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τη συνολική αξία των δραχμών που είναι σε κυκλοφορία (2,9 τρισ. δραχμές ή 100%) έχουν αποσυρθεί 560 δισ. δρχ. (19%). Αν συνυπολογιστεί και η χτεσινή μέρα, είναι βέβαιο πως η αξία των δραχμών που έχει αποσυρθεί ξεπερνά το 20%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ