Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν τις ιδιωτικοποιήσεις με 2 μέτρα και δύο σταθμά

Μπορεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας να αξιώνει σταθερά την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης» της αγοράς, ωστόσο, όταν οι προεκτάσεις των ιδιωτικοποιήσεων αγγίζουν τα κέρδη τους... αλλάζει το πράγμα. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη στάση του Συνδέσμου που τώρα διαμαρτύρεται (!) για την τιμολογιακή πολιτική της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), που εφαρμόστηκε ενόψει της εισαγωγής της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Η νέα αυτή πολιτική καθορισμού των τιμών, έσπευσε να ισχυριστεί ο ΣΒΒΕ σε χτεσινή του ανακοίνωση, έχει δημιουργήσει σε σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων σοβαρές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητά τους.

Μέχρι τώρα και οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας δεν έχαναν την ευκαιρία να αναφέρονται στην «ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων σαν απαραίτητο όρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων». Τώρα «ξαφνικά» ανακαλύπτουν ότι η τιμολογιακή πολιτική των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων έχει «σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». Τι συμβαίνει λοιπόν;

Οι διαμαρτυρίες των βιομηχάνων για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ιδιωτικοποιημένης ΕΥΑΘ το μόνο που μπορεί να σημαίνουν είναι με απλά λόγια ότι καλές είναι οι αυξήσεις αρκεί τα έσοδα απ' αυτές να μπαίνουν στις τσέπες τις δικές τους και όχι των ιδιοκτητών της ΕΥΑΘ. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε και η γνωστή θεωρία των βιομηχάνων ότι οι αποκρατικοποιήσεις βοηθούν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, τινάζεται κι αυτή στον αέρα. Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ιδιωτικοποιήσεις δε βοηθούν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων γενικά και αφηρημένα. Βοηθούν μόνο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που βάζουν στο χέρι τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κερδοφορία αυτών των λίγων μεγάλων τρωκτικών επιτυγχάνεται συνήθως με την απώλεια κερδών μιας σειράς άλλων επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους.

Συνεπώς, το επιχείρημα ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αποτελούν εθνικό στόχο, είναι ένας μεγάλος μύθος που ξεσκεπάζεται καθημερινά από τις ίδιες τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην οικονομική ζωή της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνταγές των κομμάτων διαχείρισης από τα κιτάπια του κεφαλαίου(2015-09-19 00:00:00.0)
Παραδίδονται χρυσοφόρες στα ξένα και ντόπια μονοπώλια(2011-06-05 00:00:00.0)
Στα νύχια των πολυεθνικών(2009-07-19 00:00:00.0)
Ερχεται η σειρά της ΕΥΔΑΠ(2009-07-17 00:00:00.0)
«Βέτο» στην ιδιωτικοποίηση του νερού(2001-06-28 00:00:00.0)
Το 41,5% φτάνει η αύξηση της τιμής του νερού!(2000-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ