ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία

Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές σε γεωργία και κτηνοτροφία και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Με βάση τις εκτιμήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, πρόκειται για τις μεγαλύτερες ζημιές των τελευταίων χρόνων.

Σοβαρό πρόβλημα σημειώθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια, αφού πολλά κλαδιά δενδρυλλίων έσπασαν από το χιόνι. Πολλές ελιές επίσης «έπεσαν» από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις και χιονοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος. Σημαντικές ζημιές παρουσιάζονται και στα κηπευτικά, κυρίως στην ντομάτα, καθώς και στα εσπεριδοειδή. Στο οροπέδιο Λασηθίου, όπως εκτιμούν αγρότες της περιοχής, σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές σε κουκιά, σιτηρά και μηλιές. Οπως επίσης ανακοινώθηκε, υπολογίζεται ότι 40.000 τόνοι πορτοκαλιών έχουν καταστραφεί σε όλη την Κρήτη. Οι παραγωγοί υπαίθριας ντομάτας, όπως αναφέρεται, έχουν σχεδόν καταστραφεί οικονομικά, αφού λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών καταστράφηκε η παραγωγή, γεγονός που ισχύει για όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι ζημιές που σημειώνονται και στην κτηνοτροφία, καθώς χιλιάδες ζώα έχουν εγκλωβιστεί χωρίς τροφή και νερό. Από τις 400.000 αιγοπρόβατα που υπάρχουν στο νησί, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκονται αποκλεισμένα στα βουνά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι είκοσι ποιμνιοστάσια έχουν αποκλειστεί στο Ρέθυμνο, ενώ στο Ηράκλειο σύμφωνα με εκτιμήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μόνο στα Αστερούσια έχουν εγκλωβιστεί 2.000 πρόβατα. Σε πολλά ορεινά χωριά αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι στα μαντριά τους χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για τους ίδιους και τα ζώα. Οπως επισήμανε τοπικό στέλεχος του ΕΛΓΑ, οι μεγαλύτερες ζημιές αναμένεται να αποτιμηθούν στο ζωικό κεφάλαιο, όπως τα πρόβατα και τα κατσίκια, ενώ υπήρξε αναγγελία και για ζημιές σε μέλισσες. Πολλοί μελισσοκόμοι ανησυχούν επειδή οι κυψέλες έχουν σκεπαστεί από χιόνι.

Τέλος, με βάση εκτιμήσεις των αγροτών, υπολογίζεται ότι το ύψος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι πολλά ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες είναι αδύνατο να προσεγγιστούν, τόσο από τους αγρότες όσο και από τους υπαλλήλους των αγροτικών υπηρεσιών και έτσι οι ζημιές είναι αδύνατο προς το παρόν να αποτιμηθούν σε όλο το μέγεθός τους.

ΒΟΛΟΣ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Αύριο στις 6 μ.μ. θα γίνει η εκδήλωση αλληλεγγύης στους 192 Ασιάτες πρόσφυγες που διαμένουν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου και διοργανώνουν το ΠΑΜΕ Μαγνησίας, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα» και η «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο «Σπίρερ», στο Βόλο, θα γίνει συζήτηση με θέμα «Μεταναστευτική Πολιτική» και οι διοργανωτές καλούν τους φορείς και τους κατοίκους του Βόλου να πάρουν μαζικά μέρος.

Το κύμα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες διογκώνεται συνεχώς. Οι φορείς και ο λαός της Μαγνησίας, που προσφέρουν με κάθε τρόπο ηθική και υλική βοήθεια, απαιτούν να δοθεί άσυλο στους Ασιάτες πρόσφυγες και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ζητούν, επίσης, να δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής, με την προϋπόθεση της εξασφάλισης στέγης και σίτισης από την κυβέρνηση, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που έχουν κατατεθεί και από τους 192 πρόσφυγες. Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας έχει διατάξει τη διοικητική απέλασή τους, δίνοντάς τους περιθώριο ενός μήνα, ενώ οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου είναι χρονοβόρες.

Μείον ένας οι συλληφθέντες...

Αφγανός πρόσφυγας πνίγηκε στην Κω

Ανάμεσα στις συμπληγάδες του πολέμου που έχουν κηρύξει οι ιμπεριαλιστές κατά του λαού του Αφγανιστάν και στο κυνήγι που έχει εξαπολύσει εναντίον των μεταναστών η ελληνική κυβέρνηση, έχασε τη ζωή του ένας ακόμα πρόσφυγας, ο Αφγανός SAHI, 24 ετών. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, περιχαρής ανακοίνωνε χτες ότι τα αποτελέσματα των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, κατά το έτος 2001, σε σχέση με τη σύλληψη λαθρομεταναστών, δουλεμπόρων (σ.σ. «διακινητές» τους ονομάζει το ΥΕΝ) και την κατάσχεση σκαφών ήταν πιο ικανοποιητικά σε σχέση με αυτά του 2000. Οι Λιμενικοί το 2001 συνέλαβαν 6.864 μετανάστες, ενώ το 2000 είχαν συλλάβει «μόνο» 3.664. Αν δεν είχε πνιγεί στην προσπάθειά του να περάσει «λαθραία» στην Ελλάδα ο SAHI, θα είχε συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των συλληφθέντων...

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΥΕΝ το πτώμα του Αφγανού πρόσφυγα εντοπίστηκε χτες στις 13.30 στην περιοχή «Λάμπη» στην Κω κατά τη διάρκεια περιπολίας της Λιμενικής Αρχής. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κω για νεκροψία - νεκροτομή. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για Αφγανό μετανάστη σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση ομοεθνή του. Η Λιμενική Αρχή της Κω διενεργεί προανάκριση.

Στον ανακριτή αγρότης συνδικαλιστής

Στον ανακριτή καλείται να απολογηθεί αύριο Πέμπτη ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας Στ. Βιτάλης, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Κομπόστας κ. Αποστόλου. Η μήνυση του προέδρου των Βιομηχάνων κατά του Στ. Βιτάλη, αφορά στο συλλαλητήριο των ροδακινοπαραγωγών το περασμένο καλοκαίρι στο Πλεύρωμα Σκύδρας, έξω από τα γραφεία της Ενωσης των Βιομηχάνων και ο πρόεδρος του Συνδικάτου κατηγορείται για «διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας».

Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας - Ημαθίας τονίζεται:

«Το δημοκρατικό δικαίωμα των θεσμικών φορέων να διαδηλώνουν ειρηνικά, δε θα το καταργήσει προφανώς ο κ. Αποστόλου γιατί πολύ απλά δεν κατόρθωσαν να το καταργήσουν άνδρες και καθεστώτα πολύ περισσότερο ισχυρά από αυτόν, στην ιστορία του κοινωνικού κινήματος. Εστω κι αν με τη Διεπαγγελματική του, επιχειρεί να καταργήσει την ιστορία των διεκδικητικών κοινωνικών αγώνων, μια που φαίνεται πως έχει προς το παρόν πείσει αρκετούς προέδρους Ομάδων Παραγωγών πως τα συμφέροντα των παραγωγών και των βιομηχάνων, ούτε λίγο, ούτε πολύ, είναι κοινά και αδιαίρετα!».

Ανήλικος κατηγορείται για φόνο

Ανήλικος είναι τελικά - σύμφωνα με την Αστυνομία - ο δράστης της δολοφονίας του 68χρονου Αναστάσιου Πολατσίδη, πριν από 10 μέρες στο Παραλίμνη Πέλλας, όπως προέκυψε από την προανάκριση που διενεργούσε η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας. Πρόκειται για τον 16χρονο συντοπίτη του θύματος Ι.Α., ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του ανήλικου βρέθηκαν τα σύνεργα του εγκλήματος καθώς και προσωπικά αντικείμενα αλλά και το χρηματικό ποσό που ο δράστης αφαίρεσε από το θύμα μετά τη δολοφονία. Η προανάκριση συνεχίζεται από το ΑΤ Γιαννιτσών.

Αναβλήθηκε η δίκη για το «Φάλκον»

Για τις 13 Μάη 2002 αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για το πρωθυπουργικό «Φάλκον» που κατέπεσε στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 στη Ρουμανία, λόγω της απουσίας των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεν μπόρεσαν να παραστούν στο δικαστήριο εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Κατηγορούμενοι είναι οι δύο κυβερνήτες Γ. Ανδρουλάκης και Γρ. Σινέκογλου, καθώς επίσης και οκτώ τεχνικοί υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση του αεροσκάφους. Και οι δέκα κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, σωματικές βλάβες αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πτήσεων.

Εξοδος απελπισίας στη Ραφήνα

Μια ομάδα προσφύγων επιχείρησε χτες το βράδυ να αποδράσει από το κλειστό γυμναστήριο της Ραφήνας, όπου φιλοξενούνται εδώ και τρεις μέρες 291 μετανάστες.

Εγινε ταυτόχρονη επέμβαση της Αστυνομίας και του Λιμενικού και εμποδίστηκε η έξοδος, αλλά τραυματίστηκαν τέσσερις πρόσφυγες. Μέχρι αργά το βράδυ πηγές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δεν μπορούσαν να διευκρινίσουν αν οι τραυματίες ήταν ελαφρά ή όχι και εάν είχαν μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ