Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία

Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές σε γεωργία και κτηνοτροφία και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Με βάση τις εκτιμήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, πρόκειται για τις μεγαλύτερες ζημιές των τελευταίων χρόνων.

Σοβαρό πρόβλημα σημειώθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια, αφού πολλά κλαδιά δενδρυλλίων έσπασαν από το χιόνι. Πολλές ελιές επίσης «έπεσαν» από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις και χιονοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος. Σημαντικές ζημιές παρουσιάζονται και στα κηπευτικά, κυρίως στην ντομάτα, καθώς και στα εσπεριδοειδή. Στο οροπέδιο Λασηθίου, όπως εκτιμούν αγρότες της περιοχής, σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές σε κουκιά, σιτηρά και μηλιές. Οπως επίσης ανακοινώθηκε, υπολογίζεται ότι 40.000 τόνοι πορτοκαλιών έχουν καταστραφεί σε όλη την Κρήτη. Οι παραγωγοί υπαίθριας ντομάτας, όπως αναφέρεται, έχουν σχεδόν καταστραφεί οικονομικά, αφού λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών καταστράφηκε η παραγωγή, γεγονός που ισχύει για όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι ζημιές που σημειώνονται και στην κτηνοτροφία, καθώς χιλιάδες ζώα έχουν εγκλωβιστεί χωρίς τροφή και νερό. Από τις 400.000 αιγοπρόβατα που υπάρχουν στο νησί, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκονται αποκλεισμένα στα βουνά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι είκοσι ποιμνιοστάσια έχουν αποκλειστεί στο Ρέθυμνο, ενώ στο Ηράκλειο σύμφωνα με εκτιμήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μόνο στα Αστερούσια έχουν εγκλωβιστεί 2.000 πρόβατα. Σε πολλά ορεινά χωριά αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι στα μαντριά τους χωρίς τα απαραίτητα εφόδια για τους ίδιους και τα ζώα. Οπως επισήμανε τοπικό στέλεχος του ΕΛΓΑ, οι μεγαλύτερες ζημιές αναμένεται να αποτιμηθούν στο ζωικό κεφάλαιο, όπως τα πρόβατα και τα κατσίκια, ενώ υπήρξε αναγγελία και για ζημιές σε μέλισσες. Πολλοί μελισσοκόμοι ανησυχούν επειδή οι κυψέλες έχουν σκεπαστεί από χιόνι.

Τέλος, με βάση εκτιμήσεις των αγροτών, υπολογίζεται ότι το ύψος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι πολλά ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες είναι αδύνατο να προσεγγιστούν, τόσο από τους αγρότες όσο και από τους υπαλλήλους των αγροτικών υπηρεσιών και έτσι οι ζημιές είναι αδύνατο προς το παρόν να αποτιμηθούν σε όλο το μέγεθός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ