Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημιώσεις καταστροφών!

Χωρίς φράγκο άφησε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ η κυβέρνηση

Να «ξεπαγώσουν» χρήμα, μπας και βρεθούν κονδύλια για να καταβληθούν οι οποίες αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, δείχνουν να επιδιώκουν τώρα τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, χωρίς ίχνος ντροπής!

Χτες το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης και ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης και ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου. Οπως έγινε γνωστό το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση κονδυλίων για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν έγινε γνωστό χτες αν εξευρεθήκανε χρήματα... μιας και η σύσκεψη διεκόπη και θα συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι.

Αυτό πάντως που συμπεραίνεται είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια ολέθρια πολιτική όσον αφορά την αποζημίωση των μεγάλων καταστροφών σε γεωργία και κτηνοτροφία. Και τέτοιου είδους συσκέψεις γίνονται βασικά για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και ανεκπλήρωτων προσδοκιών, στους αγροτοκτηνοτρόφους. Γιατί με βάση τα όσα μέχρι χτες γνωστά δημιουργείται το ερώτημα: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να κάνει συσκέψεις αναζήτησης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι; Κι ακόμα: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με διάφορα ημίμετρα που έχει στα σκαριά, θα λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί; Κι αλήθεια θα αποτελεί κυβερνητική επιτυχία αν ανακοινωθεί τελικά ότι εξευρεθήκανε κάποια κονδύλια για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ή ότι θα γίνει ένα προσωρινό «πάγωμα» των χρεών προς την ΑΤΕ για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους;

Το μείζον θέμα είναι ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει οδηγήσει στη χρεοκοπία τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και παράλληλα του επιβάλει οικονομικό στραγγαλισμό. Στο νέο νόμο που ψηφίστηκε για τον ΕΛΓΑ η κυβέρνηση έκοψε την κρατική επιχορήγηση, την οποία έτσι κι αλλιώς δεν έδινε ούτε τα προηγούμενα χρόνια.

Οσον αφορά την Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), η κυβέρνηση έβγαλε αυτό το μηχανισμό στο περιθώριο, πετσοκόβοντας μαζί με την ΕΕ τη χρηματοδότησή του. Οπως αναφέρεται από παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, στον προϋπολογισμό δεν προβλέπονται κονδύλια για αποζημιώσεις εκτάκτων αναγκών (δηλαδή για ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ). Και όχι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου 2000 - 2006 ζήτησε από την ΕΕ 5 δισ. δραχμές για την ΠΣΕΑ και τελικά έλαβε 4,8 δισ. δραχμές (14,1 εκατ. ευρώ). Δηλαδή το κονδύλι για τις αποζημιώσεις ή οικονομικές ενισχύσεις όπως ακριβώς λέγονται, μέσω ΠΣΕΑ είναι υποτίθεται 4,8 δισ. δραχμές για επτά ολόκληρα χρόνια! Και λέμε υποτίθεται γιατί ήδη από τα χρήματα αυτά ένα μεγάλο μέρος τους δόθηκαν για οικονομικές ενισχύσεις, μέσω της ΠΣΕΑ, σε αγρότες και κτηνοτρόφους που έπαθαν ζημιές τις οποίες δεν αποζημίωνε ο ΕΛΓΑ, το 1998 και 1999, δηλαδή για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Από κοντά δόθηκαν και κάποια χρήματα για ζημιές που έγιναν το 2000, αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρήματα για να δοθούν νέες αποζημιώσεις από την ΠΣΕΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ