Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες ζημιές και στη Μακεδονία

Σοβαρά επλήγησαν από τις έντονες χιονοπτώσεις του Δεκέμβρη και τον παρατεταμένο παγετό που ακολούθησε οι καλλιέργειες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Σε πολλές περιοχές το χιόνι που έπεσε πριν τα Χριστούγεννα δεν έχει λιώσει ακόμη, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί τα σπανάκια, λάχανα, μπρόκολα, κρεμμυδάκια, ενώ ζημιές αναφέρονται και σε καλλιέργειες σιτηρών. Ακόμη καταστροφές υπάρχουν στους ελαιώνες της Κοζάνης, τις ροδακινιές και τα ακτινίδια της Ημαθίας και της Πέλλας, όπως και σε δεκάδες θερμοκήπια σ' όλη τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Ιδιαίτερα στο Νομό Πέλλας οι αγρότες είναι ανάστατοι, γιατί σοβαρές καταστροφές έχουν γίνει εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών τόσο στις αγροτικές εγκαταστάσεις όσο και στο φυτικό κεφάλαιο. Από τις έντονες χιονοπτώσεις του Δεκέμβρη καταπλακώθηκαν θερμοκήπια, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν και σε καπνοξηραντήρια στον κάμπο των Γιαννιτσών. Ακόμη οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές και σε σταβλικές εγκαταστάσεις. Με τους -18 βαθμούς Κελσίου που επικρατούσαν για πολλές μέρες προκλήθηκαν ζημιές στην παραγωγή ακτινιδίων, ελιάς και ροδάκινων, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πληγεί και τα ίδια τα δέντρα. Κλιμάκια γεωπόνων των Διευθύνσεων Γεωργίας Εδεσσας και Γιαννιτσών προχωρούν σε μια πρώτη καταγραφή ζημιών και μια ακριβέστερη εικόνα του μεγέθους των καταστροφών θα υπάρχει καταγεγραμμένη στο τέλος της εβδομάδας.

Πολλά προϊόντα έχουν υποστεί ζημιές και στο Νομό Θεσσαλονίκης, όπου οι αγρότες μιλάνε για ολική καταστροφή της σοδειάς τους που χάθηκε κάτω από το χιόνι. Περισσότερο έχουν πληγεί η Νέα Μαγνησία, τα Βασιλικά και η Επανωμή, ενώ ζημιές έπαθαν τα λαχανικά στη Σίνδο, τη Χαλάστρα και το Ανατολικό.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους Νομούς Ημαθίας και Πιερίας, όπου πέρα των καταστροφών στις καλλιέργειες, αναφέρθηκαν ζημιές και σε σταβλικές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ