Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ο παγετός «έκαψε» κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς

Μεγαλύτερες οι ζημιές στην Αργολίδα και ακολουθούν οι υπόλοιποι νομοί

Eurokinissi

Τη χαριστική βολή έδωσε η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών σε αγροτικά νοικοκυριά πολλών περιοχών της Πελοποννήσου που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται. Σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές από τα χιόνια και τον παγετό που ακολούθησε φτάνουν και το 100%, ενώ πολλοί αγρότες δεν είχαν προλάβει καν να αρχίσουν τη συγκομιδή.

Καρποί και κόποι ολόκληρης χρονιάς έγιναν βορά στον αδηφάγο παγετό, «παγώνοντας» οριστικά τη φτώχεια των αγροτών, που περίμεναν να ανασάνουν λίγο με τη συγκομιδή της παραγωγής. Ιδιαίτερα δε, μετά και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που «τρύγησε» και αυτή από τον ιδρώτα των αγροτών προς όφελος των εμπόρων. Εσπεριδοειδή, ελαιοκαλλιέργειες, οπωροκηπευτικά και θερμοκηπιακά κηπευτικά ήταν τα προϊόντα που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές.

Συγκεκριμένα, στην Αργολίδα εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζημιά όπου μετά την ολοσχερή καταστροφή των μανταρινιών, υπολογίζεται πως 250 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλι έχουν χτυπηθεί από τον παγετό καθώς τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία τη νύχτα παρέμενε πολύ χαμηλή. Ουσιαστικά όσο πορτοκάλι έχει μείνει στα δέντρα είναι κατεστραμμένο. Μάλιστα, δίνεται άτυπα η κατεύθυνση προς τους παραγωγούς να δώσουν το πορτοκάλι στους χυμοποιούς ώστε να γλιτώσουν ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ χρήματα από τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να καταβάλουν στους αγρότες μετά την καταγραφή των ζημιών. Να σημειώσουμε βέβαια πως πέρα από το ακατάλληλο του πορτοκαλιού και τη μειωμένη απόδοση που έχει για χυμοποίηση, το πλαφόν για τα χυμοποιήσιμα φτάνει μόνο μέχρι 70.000 τόνους. Επίσης αγκινάρες και μαρούλια δεν ξέφυγαν από τον παγετό.

Στην Κορινθία, σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων, η καταστροφή στην παραγωγή του πορτοκαλιού υπολογίζεται σε 20 χιλιάδες τόνους, το ίδιο και στο λεμόνι, στο μανταρίνι περίπου σε 1.500 τόνους και στα κηπευτικά γύρω στις 3 χιλιάδες στρέμματα.

Στην Ηλεία επλήγησαν τα εσπεριδοειδή, η ελαιοκαλλιέργεια, τα θερμοκηπιακά κηπευτικά και η φθινοπωρινή πατάτα, της οποίας η συγκομιδή δεν είχε ολοκληρωθεί. Να σημειώσουμε πως για τη φθινοπωρινή πατάτα το όριο κάλυψης της αποζημίωσης έληγε στις 31/12/2001. Αν δε δοθεί παράταση στο όριο κάλυψης της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ όπως είχε γίνει πρόπερσι, οι πατατοπαραγωγοί κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν την παραγωγή, αλλά να «μπουν και μέσα».

Στην Αχαΐα, οι ζημιές εντοπίζονται στην Αιγιάλεια, όπου εσπεριδοειδή, ελιές και οπωροκηπευτικά υπέστησαν σημαντικές καταστροφές, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει η Μεσσηνία στην περιοχή του Δήμου Χιλιοχωρίου, όπου στην ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής μετά το χαλάζι της 18ης του Δεκέμβρη, ήρθε ο παγετός να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε.

Τέλος στην Λακωνία οι ζημιές εντοπίζονται στο Δήμο Λακεδαίμονος όπου πολύ μεγάλες ζημιές έγιναν σε εσπεριδοειδή και ελιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ