Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαριστική βολή για αγρότες - κτηνοτρόφους

Εκτεταμένες ζημιές από το διπλό κύμα κακοκαιρίας, στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή

Τη «χαριστική βολή» έδωσε στον αγροτικό κόσμο - που δυσκολεύεται να επιβιώσει, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε, το τελευταίο 20ήμερο, τη χώρα μας. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η γεωργία και η κτηνοτροφία στους νομούς της Θεσσαλίας και της Κρήτης, καθώς και στους νομούς Εύβοιας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Αργολίδας, Κορινθίας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αρτας, Ημαθίας, Θάσου κ.α.

Οσον αφορά στη γεωργία η καταστροφή στα οπωροκηπευτικά είναι σχεδόν ολοσχερής, καθώς το βάρος του χιονιού γκρέμισε θερμοκήπια κι «έθαψε» μπαχτσέδες κι ο παγετός που ακολούθησε «έκαψε» τα λαχανικά και «πάγωσε» τα φρούτα. Ετσι δεν έμεινε τίποτα σε πράσινο - καταστράφηκαν μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, καρότα, κρεμμύδια, πράσα, σπανάκι, πατάτες κ.ά. - και αχρηστεύτηκαν τα εσπεριδοειδή, (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια). Τεράστιες είναι οι καταστροφές στα αμπέλια, αλλά και στο σύνολο, σχεδόν, των δεντροκαλλιεργειών, (ελαιόδεντρα, μηλιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, κερασιές, δαμασκηνές κ.ά.)

Ανάλογη είναι η καταστροφή στην κτηνοτροφία, καθώς χιλιάδες ζώα σκοτώθηκαν, όταν έπεσαν ποιμνιοστάσια και στάβλοι, ή πέθαναν από το δριμύ ψύχος και την πείνα και μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών «χάθηκαν», όταν κατέρρευσαν στέγαστρα και αποθήκες. Στις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι πρέπει να συνυπολογιστούν τα έσοδα που χάθηκαν από τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής των ζώων και από την αποβολή πολλών νεογνών, που οφείλονται στις κακουχίες που προκάλεσε η κακοκαιρία και η απώλεια εισοδήματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να «σπάσουν» τον αποκλεισμό τους και να κατέβουν στις πόλεις, προκειμένου να πουλήσουν τα ζώα τους και, μάλιστα, στις μέρες των γιορτών που τις περιμένουν πώς και πώς, για να εισπράξουν κάτι.


Eurokinissi

Οι τεράστιες καταστροφές έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο σε απόγνωση. Οι πληγέντες παραγωγοί στρέφονται προς το κράτος ζητώντας βοήθεια, καθότι αν δε βοηθηθούν αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθουν και θ' αναγκαστούν να φύγουν κι άλλοι πολλοί από το αγροτικό επάγγελμα και να στριμωχτούν στις ουρές ανέργων των μεγαλουπόλεων, ή να ξενιτευτούν, για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί. Κι ενώ η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Γεωργίας, υποσχέθηκε ότι ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ θα αρχίσουν άμεσα την καταγραφή των ζημιών, για να δοθούν αποζημιώσεις, οι αγρότες ζητούν:

  • Αμεση αποζημίωση του πληγέντος κτηνοτροφικού κεφαλαίου, (ζώα, ζωοτροφές) και των κατεστραμμένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
  • Αμεση καταγραφή κι αποζημίωση για τις καταστροφές στα θερμοκήπια και στην ηρτημένη παραγωγή, (εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα κ.ά.)
  • Ταχεία εξατομίκευση των ζημιών στα αμπέλια και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.
  • Καταβολή στους παραγωγούς του συνόλου της δαπάνης, που θα απαιτηθεί για την αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, το οποίο έχει καταστραφεί.
  • Ατοκα και με περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών καλλιεργητικά δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να συνεχίσουν τις καλλιέργειες, που θα χρειαστούν κι επιπλέον έξοδα, για να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.
  • Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα.


Eurokinissi

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά τα αιτήματα - δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, η οποία, άλλωστε, διακρίνεται για την... αφερεγγυότητά της έναντι του αγροτικού κόσμου - και ήδη στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους, που αρχίζουν στις 28 Γενάρη, συμπεριλαμβάνονται κι αυτά τα αιτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ