Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Προς νέα μείωση προσωπικού;

Σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση του λειτουργικού κόστους του ΟΤΕ δηλώνει η διοίκηση του Οργανισμού. Αυτό δε συνεπάγεται καλά μαντάτα για τους εργαζομένους στην επιχείρηση, το ασφαλιστικό τους ταμείο και τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ που συζήτησε για τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης το 2002, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους. Επισήμως, μιλούν για εφαρμογή μέτρων σχετικά με τις προμήθειες, μειοδοτικούς διαγωνισμούς κλπ.

Ομως, υπάρχουν πάντα φόβοι για ενδεχόμενη εφαρμογή νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου υπαλλήλων. Προγράμματα που τα τελευταία χρόνια απογύμνωσαν τον ΟΤΕ από μόνιμο και έμπειρο προσωπικό, γεγονός που οδήγησε σε πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως εκφράστηκε και από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Εξάλλου, αυτά ακριβώς τα προγράμματα καταρρίπτουν παλαιότερα επιχειρήματα των κυρίαρχων δυνάμεων, περί συνεχούς αύξησης των θέσεων εργασίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Ακόμα, πρόσθεσαν νέα βάρη στο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού, που βρέθηκε να πληρώνει όλο και περισσότερους συνταξιούχους με όλο και λιγότερες εισφορές εργαζομένων και πλέον συναντά μεγάλες δυσκολίες να πληρώσει συντάξεις.

Αν αυτά τα προγράμματα κριθούν οικονομικά ασύμφορα - λόγω των μεγάλων ποσών που πρέπει να δαπανήσει ο Οργανισμός, για να εκπληρωθούν οι όροι πρόωρης συνταξιοδότησης - συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους ότι η διοίκηση απλά θα στραφεί σε κανονικές απολύσεις, στο νομότυπο πλαίσιο απόλυσης μέχρι και 2% του προσωπικού της επιχείρησης μηνιαίως.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση προσλήψεις μονίμων δεν κάνει. Ετσι, έστω και μέσω κανονικών συνταξιοδοτήσεων, μειώνει διαρκώς το προσωπικό. Κάποια από τα κενά, τα ψευτοκαλύπτει με εργολαβίες και ενοικιάσεις ανθρώπων που δουλεύουν χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στελέχη της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης - ΟΤΕ, αναφέρουν ότι κάπως έτσι από τα 218 δισ. δρχ. που ήταν το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ το 1998, το 2001 - παρά τις αυξήσεις - μειώθηκε στα 181 και με την εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφτηκε πριν μερικούς μήνες, μειώνεται στα 130.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ