Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σημαντικές ζημιές βλέπει κι ο ΕΛΓΑ

Τις μεγάλες καταστροφές στη γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας που προκάλεσε η κακοκαιρία, επιβεβαιώνει και ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, είχαν αναφερθεί μέχρι χτες περίπου 2.000 περιστατικά ζημιάς από υπερβολικό ψύχος και χιονόπτωση σε αιγοπρόβατα, βοοειδή, μελισσοσμήνη, χοίρους και πτηνά. Τα περιστατικά ζημιάς εντοπίζονται κυρίως στους νομούς Θεσσαλίας, Δυτικής Στερεάς και στη νησιωτική χώρα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν, αφού η πρόσβαση στα σημεία εκτροφών των ζώων ήταν μέχρι και χτες αδύνατη. Οσον αφορά τη φυτική παραγωγή, έχουν αναγγελθεί στον Οργανισμό ζημιές σε εσπεριδοειδή (Δυτική και Νότια Ελλάδα, νησιωτική χώρα) κηπευτικά υπαίθρια και θερμοκηπίου (σε όλους τους νομούς της χώρας), ανθοκομικά φυτά (Αττική, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη κ.ά.), ελαιοκαλλιέργεια (σε όλη τη χώρα), σιτηρά (σε όλη τη χώρα) και πατάτα (Βοιωτία, Εύβοια, Αχαΐα, Ηλεία). Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται πως έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο το οποίο δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Κι όπως αναφέρεται, οι ζημιές αυτές εστιάζονται κυρίως σε ελιές, φυλλοβόλα δέντρα και ακτινίδια, με αποτέλεσμα να αναμένεται σημαντική μείωση της παραγωγής τους.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι περισσότερες καλλιέργειες είναι ακόμα καλυμμένες με χιόνι, οι ζημιές στα εσπεριδοειδή και σιτηρά είναι εξελισσόμενες και γι' αυτό είναι παρακινδυνευμένη η πρόβλεψη του συνολικού ύψους των αποζημιώσεων. Παρ' όλα αυτά όμως, η διοίκηση του Οργανισμού υπολόγισε... και ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα ξεπεράσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ (15 δισ. δραχμές). Μένει βέβαια να υπολογιστεί το ακριβές ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι για να φανεί πόσο αρκετά είναι τα 15 δισ. δραχμές για αποζημιώσεις, τα οποία από τη μία ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δηλώνει ότι θα είναι τόσα και την άλλη ανακοινώνει πως θα τα ξεπεράσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ