ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι «λεονταρισμοί» του ... «στρουθοκαμηλισμού»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην προσπάθειά του, ο πρωθυπουργός να εμφανίσει την κυβέρνησή του «αγέρωχη» απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις οδηγήθηκε χτες από τη μια σε «λεονταρισμούς» και από την άλλη στην τακτική της «στρουθοκαμήλου», αρνούμενος ότι υπάρχουν τέτοιες πιέσεις! Ετσι, επιβεβαίωσε, με τις δηλώσεις που έκανε κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, αφ' ενός ότι αυτές οι πιέσεις είναι όχι απλώς υπαρκτές αλλά και έντονες (άλλωστε τα δεδομένα βοούν), αφ' ετέρου ότι το μοτίβο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα συνιστά μια σύνθεση από κορόνες για εσωτερική κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση πριν ακόμα ξεκινήσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Κ. Σημίτης, έστειλε στους «συμμάχους» το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αισθανθεί καθόλου ως πίεση τις αμερικανικές «εντολές», αφού είναι έτσι κι αλλιώς πρόθυμη να τις υλοποιήσει.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τη γνωστή εκπομπή του CBS που - παραμονή του ταξιδιού - εμφάνισε την Ελλάδα έρμαιο της τρομοκρατίας, ισχυρίστηκε πως «είναι αυτονόητο ότι δε δεχόμαστε πιέσεις και πιστεύω ότι δεν αποδεχόμαστε πιέσεις. Πιστεύω, συνέχισε, ότι στις ΗΠΑ γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε πιέσεις». Στο ίδιο... «αυστηρό» ύφος, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Εχουν παρέλθει από πολύ καιρό εκείνοι, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πήγαινε σε κάποιες χώρες για να του συστήσουν κάποια πολιτική. Δεν υπάρχει αυτό. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας - κατέληξε - πάει στις ΗΠΑ και όπου αλλού, για να παρουσιάσει την πολιτική, τη γραμμή, τις κατευθύνσεις, να συνεννοηθεί και να εργαστεί από κοινού για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή».

Η παραπάνω αντίδραση του Κ. Σημίτη υπαγορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη να διασκεδαστούν οι ανησυχίες, καθώς οι πάντες γνωρίζουν ότι στις αυριανές συναντήσεις με τους Μπους, Τσένεϊ, Πάουελ και Ράμσφελντ, η ελληνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να παράσχει εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι δε θα ξεφύγει ούτε κατά κεραία από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και της λεγόμενης τρομοκρατίας που σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα θα αξιοποιηθεί από τις ΗΠΑ, για τη διεύρυνση της παρουσίας τους στη χώρα τόσο στους τομείς των αμυντικών δαπανών όσο και της εσωτερικής πολιτικής ζωής, καθώς ο κ. Σημίτης είναι προφανές ότι αισθάνεται υπόλογος έναντι των Αμερικανών, αφού δεν μπορεί να ελέγξει το κλίμα αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα, θα τεθούν στο τραπέζι.

Πάντως, για το τι κρύβεται πίσω από τους πρωθυπουργικούς «λεονταρισμούς» φρόντισε να προϊδεάσει ο ίδιος ο κ. Σημίτης με το σύνολο των δηλώσεών του. Ετσι δεν παρέλειψε χτες να αναφέρει τη διαρκή πίστη του στην πολιτική του Ελσίνκι (με ό,τι αυτή υπαγορεύει για τα ελληνοτουρκικά), να δηλώσει έτοιμος για τη «διαμόρφωση ενός σύγχρονου συστήματος ασφάλειας μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη» και να παρακάμψει το κλίμα που θα συναντήσει στην Ουάσιγκτον, λέγοντας: «Υπάρχουν και στις ΗΠΑ κύκλοι, συμφέροντα τα οποία θέλουν να θέτουν κάποια προβλήματα, γιατί νομίζουν ότι έτσι εξυπηρετούν τους σκοπούς τους. Είμαστε συνηθισμένοι. Εχουμε τις απαντήσεις μας. Εχουμε πολύ πειστικές απαντήσεις για όλα...».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν τις «απαντήσεις», που θα δώσει στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός αύριο προς την αμερικανική ηγεσία, σήμερα στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ θα επισκεφθεί και το σημείο που έγινε το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη.

Τέλος, οξεία ήταν και χτες η αντίδραση του εκτελούντος χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρη για την εκπομπή του CBS. Οπως είπε, η συγκεκριμένη εκπομπή ήταν «προαποφασισμένη» «δείγμα κιτρινισμού», «αχρεία και αστεία».

«Παρήλθαν οι πιέσεις»...

«

Παρήλθαν οι εποχές που η Ελλάδα δεχόταν και αποδεχόταν πιέσεις από τις ΗΠΑ»! Ο ισχυρισμός του Κ. Σημίτη ακούγεται πολύ ωραίος για να είναι αληθινός... Στην πραγματικότητα ουδέποτε παρήλθε το καθεστώς των ευρω-ατλαντικών πιέσεων για την Ελλάδα. Αντίθετα, εκείνο που παρήλθε είναι ο καιρός που οι ελληνικές κυβερνήσεις εμφάνιζαν αυτές τις πιέσεις σαν «άλλοθι» για την πολιτική τους. Με άλλα λόγια, τώρα πλέον οι υποδείξεις των Αμερικανών υλοποιούνται απνευστί, αλλά υπό το εξής σλόγκαν: «Δεν κάνουμε ό,τι κάνουμε επειδή μας το είπαν οι Αμερικανοί, το κάνουμε από... μόνοι μας». Εκείνο που «άλλαξε», δηλαδή, είναι η διαβάθμιση της υποτέλειας. Εν προκειμένω η φάση που διανύουμε έχει προσλάβει τα χαρακτηριστικά της εθελοδουλίας.

Παρά λοιπόν την προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει την κυβέρνησή του «αγέρωχη» σε πιέσεις, παρά την πρόθεσή του να αθωώσει τις ΗΠΑ, που, όπως είπε, «γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε πιέσεις» και συνεπώς «δε θα συστήσουν πολιτική» στην Ελλάδα, όλοι γνωρίζουμε ό,τι ακριβώς γνωρίζουν και οι ΗΠΑ και ο κ. Σημίτης. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε:

α) Τι έγινε στα Ιμια όταν υπό την πίεση των ΗΠΑ η κυβέρνηση Σημίτη αποδέχτηκε το καθεστώς των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

β) Τι έγινε στη Μαδρίτη το '97 όταν υπό την πίεση των ΗΠΑ ο κ. Σημίτης αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα» της Αγκυρας στο Αιγαίο.

γ) Τι έγινε το '98 με τους S-300, όταν υπό την πίεση των ΗΠΑ αντί για την Κύπρο «φυγαδεύτηκαν» στην Κρήτη.

δ) Τι έγινε το '99 στο Ελσίνκι, όταν υπό την πίεση των ευρω-ατλαντιστών ο κ. Σημίτης εμφάνισε σαν «επιτυχία» το άνοιγμα της αγκάλης της ΕΕ στην Τουρκία.

ε) Τι έγινε πριν λίγες μέρες στο Λάακεν, όταν υπό την πίεση των ΗΠΑ ο κ. Σημίτης δεν πρόβαλε «βέτο» στο θέμα του ευρωστρατού, ή τι γίνεται τα τελευταία 24ωρα με τους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς χάρτες που καταργούν τα σύνορα στο Αιγαίο.

Θα ήταν παράλειψη αν στα παραπάνω δεν προσθέταμε την ανατροπή του εσωτερικού δικαίου της χώρας, που υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ εισήλθε στον αστερισμό του «τρομονόμου» και των «αστυνομικών - δικαστικών» συνεργασιών με τις ΗΠΑ, ή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Γιουγκοσλαβία και τώρα στο Αφγανιστάν.

Οι πάντες συνεπώς γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι απλώς δέχεται πιέσεις αλλά ότι - και αυτό είναι το ουσιώδες - εμφανίζεται πάντα «έτοιμη από καιρό» και εξαιρετικά πρόθυμη να τις υλοποιήσει. Η ανησυχία, δε, εντείνεται, διότι τούτη η εξόχως ευεπίφορη στις πιέσεις κυβέρνηση από χτες βρίσκεται στις ΗΠΑ.


Ν. Μπ.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Οπου ακούς πολλά κεράσια...

Αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε: «Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η στάση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα είναι στάση συμμόρφωσης στις επιλογές των ΗΠΑ και ΕΕ. Σήμερα, εν μέσω οργανωμένων και συντονισμένων πιέσεων και εκβιασμών από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ταξιδεύει προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Οι λεονταρισμοί του κ. Σημίτη στο αεροδρόμιο και οι πομπώδεις δηλώσεις του θυμίζουν τη λαϊκή ρήση «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».

Ως ΚΚΕ συνεχίζουμε την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού και συμβάλλουμε στην κινητοποίησή του ενάντια στις επιλογές των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι, εκτός των άλλων, σταθερά αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ