ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
«Ικανοποιημένη» για την αντιλαϊκή πολιτική της η κυβέρνηση!

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη συζητήθηκε χτες στη Βουλή, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός δεν απάντησε στην ουσία των επισημάνσεων

Και όμως ικανοποιημένη συνεχίζει να δηλώνει η κυβέρνηση από τον τρόπο που αντιμετώπισε την πρόσφατη κακοκαιρία, ακόμα κι αν σήμερα υπάρχουν ακόμα χωριά χωρίς ρεύμα και σχολεία που δε λειτουργούν. Αυτό έδειξε χτες η απάντηση του υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης Λάμπρου Παπαδήμα σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.

Στην Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμαινε ότι «όσο ακραίο κι αν χαρακτηριστεί το φαινόμενο του πρόσφατου χιονιά που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γεγονός είναι ότι - παρ' όλες τις σχετικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων - η κρατική μηχανή αιφνιδιάστηκε και εμφανίστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα έντονα σε Αττική, Φθιώτιδα, Βοιωτία - Εύβοια και άλλες περιοχές». Αφού περιέγραφε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, τόνιζε: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού που έδινε με λιγοστά μέσα τη μάχη ενάντια στις συνέπειες του χιονιά, αυτός αποκάλυψε τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, που στα πλαίσια των φιλομονοπωλιακών κατευθύνσεων της ΕΕ αποδιοργανώνει τη δημόσια διοίκηση (ξηλώνει) μια σειρά χρήσιμων υπηρεσιών αναθέτοντας τα καθήκοντά τους σε ιδιώτες, μεταφέρει - δίχως τους αναγκαίους πόρους - την ευθύνη αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες της για την τρομακτική έλλειψη μέσων και συντονισμού στον "κακό καιρό" και στους "απείθαρχους" πολίτες». Και ερωτούσε τον υπουργό «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά παρόμοια φαινόμενα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα».

Απαντώντας χτες ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Λ. Παπαδήμας, κατηγόρησε συνολικά την αντιπολίτευση για «αντιφατική κριτική», αφού από τη μια, όπως είπε, επαινούν την κινητοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου και από την άλλη κατηγορούν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι επρόκειτο για πρωτοφανές φαινόμενο. Μάλιστα ο Λ. Παπαδήμας δήλωσε ικανοποιημένος από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας πως κάθε φορά «η κινητοποίηση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη». Παράλληλα όμως σημείωσε ότι «αν έχετε την απαίτηση στην Ελλάδα ένα τέτοιο φαινόμενο να αντιμετωπιστεί το ίδιο καλά όσο στη Γερμανία ή στη Σουηδία, αυτό μην το περιμένετε» και παρέπεμψε στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία που όπως είπε βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Ανταπαντώντας στις κυβερνητικές δικαιολογίες η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι είναι σαφή τα δείγματα ότι πάσχει ο λεγόμενος συντονισμός που επικαλείται η κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πρώτος ο νομός Εύβοιας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κι ενώ κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα, διότι κάποιος σοφός "συντονισμένος" είχε καλέσει τα μηχανήματα από την Εύβοια στο κέντρο της Αθήνας». Παράλληλα υπενθύμισε πως ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών έχει «διατάξει ανάκριση γιατί το ιδιωτικό πανάκριβο αεροδρόμιο των Σπάτων δε λειτούργησε», ενδεικτικό του ότι ούτε εκεί τα πράγματα πήγαν καλά. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, λέγοντας ότι «αυτό τον ηρωισμό και αυτή την αυτοθυσία δεν μπορεί να την επικαλείται το κράτος ως κρατικό μηχανισμό». Σχολιάζοντας τα εγκώμια της κυβέρνησης προς όσους εθελοντικά κινητοποιήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν πολίτες, επισήμανε ότι «κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει απέναντι σε μια πολιτική που την ώρα της κρίσης πετά το μπαλάκι της ευθύνης από τον ένα στον άλλο». Τέλος, η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε καυστικά στη δήλωση του Κ. Σημίτη περί επίλυσης του προβλήματος της λειψυδρίας λόγω των χιονοπτώσεων, σημειώνοντας πως «έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας να μας πει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας αντιμετωπίστηκε από την καταστροφή», τονίζοντας ότι αυτό «είναι πρωτοφανές πολιτικά και στην ουσία αντιφατικό».


Γυμνή... στο χιόνι!

Τρεις μέρες έντονων καιρικών φαινομένων, ήτανε αρκετές για να επιβεβαιώσουν αυτά που μας έδειξαν άλλα φαινόμενα, όπως οι σεισμοί, οι έντονες βροχοπτώσεις και ο καύσωνας. Επιβεβαιώθηκε η γύμνια της δημόσιας κρατικής υποδομής στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χιονόπτωσης. Αποκλεισμοί δρόμων με εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων με τους επιβάτες στην παγωνιά, εκτεταμένες διακοπές της ΔΕΗ σε μεγάλες περιοχές και άλλα παρόμοια, ταλάνισαν τα λαϊκά στρώματα τούτες τις μέρες. Η «ισχυρή Ελλάδα» του κυρίου Κ. Σημίτη και των άλλων θιασωτών της «ελευθερίας της αγοράς», του «λιγότερου κράτους», του «ευρωμονόδρομου» γυμνώθηκε στο χιόνι!

Αυτή τη γύμνια, προσπάθησαν να κρύψουν με τη συνδρομή των κρατικών καναλιών άλλων μέσων μαζικής «ενημέρωσης». Και με τη γνωστή θρασύτητα που διακρίνει όλους τους φορείς κάθε αντιλαϊκής πολιτικής κραυγάζουν, είτε για το «ανίκανο κράτος», είτε για τις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε για τις ευθύνες όλων μας που δεν είμαστε αρκετά υπάκουοι και τέλος τα περιμένουμε όλα από το κράτος! Δηλαδή «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι», όπως λέει και η λαϊκή παροιμία. Ντροπή κύριοι, λίγη ντροπή δε βλάπτει! Τρεις χειμώνες μέσα στα κοντέινερς, συμπλήρωσαν οι σεισμόπληκτοι κι εσείς κάνετε πως δεν ξέρετε τον ένοχο. Ενας είναι ο ένοχος, για τα «λαϊκά πάθη» από τους κάθε είδους καιρούς. Η πολιτική σας, ο αντιδραστικός αντιλαϊκός προσανατολισμός της, η πειθήνια εξυπηρέτηση των ταξικών συμφερόντων της ολιγαρχίας! Αυτή την αλήθεια πάτε να κρύψετε, με όλα όσα αραδιάζετε για τα καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους.

«

Ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη», όταν ισχυριζόσαστε πως δεν μπορεί το κράτος να τα κάνει όλα, πως κοστίζει τούτο, κοστίζει το άλλο κλπ. Νομίζετε ότι ζούμε σε άλλη χώρα; Πιστεύετε πως τόσα χρόνια γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, δεν είναι αρκετά για να μάθουμε τη «λογιστική» σας; Ε, λοιπόν ακούστε το καλά; Τρέμει το χέρι σας στο ζύγι σαν το χέρι του «ξικοζύγη» μπακάλη, όταν είναι να διαθέσετε το δημόσιο χρήμα σε έργα και μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, σε μέτρα πρόληψης για τις έκτακτες περιστάσεις σαν το χιόνι που έπεσε και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Φοβάστε τις κατσάδες της ολιγαρχίας για το «σπάταλο κράτος» κλπ. Αντίθετα, είστε γαλαντόμοι και ανοιχτοχέρηδες όταν πρόκειται να φουσκώσετε τα κέρδη της περιβόητης ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είστε το ίδιο ανοιχτοχέρηδες για τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες και τις δαπάνες των κατασταλτικών μηχανισμών για να τσακίσετε το λαϊκό κίνημα. Πού να περισσέψουν λοιπόν πόροι και μέσα για μια κρατική υποδομή που θα συμβάλει ώστε:

  • Να μην πνίγονται οι άνθρωποι στις πλημμύρες και να μην καταστρέφονται οι καρποί του μόχθου των εργαζόμενων ανθρώπων.
  • Να μην «καίγονται» ή και πεθαίνουν άνθρωποι από τον καύσωνα μέσα στις πόλεις - γκέτο που στήσατε στα μέτρα της ολιγαρχίας.
  • Να μην παγώνουν οι άνθρωποι από τους χιονιάδες να μην αποκλείονται για μέρες οι δρόμοι και τα χωριά της Ελλάδας.

Στο διά ταύτα. Υπάρχει ελπίδα και προοπτική για μια διαφορετική αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων μέσα στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής; Ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε να σχηματιστεί δημόσια - κρατική υποδομή που να στέκεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, με γνώμονα τον άνθρωπο, την ανθρώπινη ζωή. Η δοκιμασία της ανθρώπινης ζωής η απώλειά της, είναι οι «παράπλευρες απώλειες» της πολιτικής της «ελευθερίας της αγοράς» και του «Συμφώνου Σταθερότητας». Στην εποχή του ΕΥΡΩ, τα λουριά θα σφίξουν ακόμη περισσότερο στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της «Ευρώπης» απέναντι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Τι μένει; Η λαϊκή αντίσταση, οργάνωση και πάλη, ενάντια στην πολιτική σας, στην προοπτική που χαράζει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Μόνο μέσα στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας με τη δύναμη της λαϊκής εξουσίας, το λαϊκό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, θα δοθούν λύσεις, απαντήσεις στα φλέγοντα λαϊκά προβλήματα, στην ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του μόχθου των ανθρώπων της δουλιάς.

Μη βιαστείτε να χασκογελάτε μέσα στη θαλπωρή της κυβερνητικής εξουσίας και την αλαζονεία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οι άνθρωποι δεν είναι δοσμένοι αμετακίνητοι μια για πάντα, αγκιστρωμένα ψάρια στα αγκίστρια του δικομματισμού. Η ίδια η πείρα της ζωής, η δράση της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, θα κάνουν την αγουρίδα μέλι. Σας περιμένουν μπόρες και λαχτάρες. Ο κόσμος δεν μπορεί να ζει συνέχεια με τις δόσεις οξυγόνου που εσείς χορηγείτε. Οι προτάσεις - θέσεις του ΚΚΕ, απαντάνε στα λαϊκά βάσανα τις αγωνίες και τα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Δοκιμάζονται καθημερινά, επιβεβαιώνονται στο καμίνι της πάλης στη «φωτιά της ζωής». Το ξέρετε κι εσείς, γι' αυτό παίρνετε τα μέτρα σας. Θωρακίζετε το σύστημα, νομοθετείτε μέτρα - χρηματοδότηση κομμάτων κλπ. ενάντια στο ΚΚΕ. Είστε η οπισθοφυλακή της συντήρησης, της υπεράσπισης του παλιού που σαπίζει. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή του νέου, της ζωής, του σοσιαλισμού. Ο κόσμος θα πάει μπροστά, ό,τι κι αν κάνετε. Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό, μαζί με όλους τους κομμουνιστές στον κόσμο, μαζί με όσους εναντιώνονται στην «παγκοσμιοποίηση», στον καπιταλισμό.


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ