Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
«Ικανοποιημένη» για την αντιλαϊκή πολιτική της η κυβέρνηση!

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη συζητήθηκε χτες στη Βουλή, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός δεν απάντησε στην ουσία των επισημάνσεων

Και όμως ικανοποιημένη συνεχίζει να δηλώνει η κυβέρνηση από τον τρόπο που αντιμετώπισε την πρόσφατη κακοκαιρία, ακόμα κι αν σήμερα υπάρχουν ακόμα χωριά χωρίς ρεύμα και σχολεία που δε λειτουργούν. Αυτό έδειξε χτες η απάντηση του υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης Λάμπρου Παπαδήμα σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.

Στην Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμαινε ότι «όσο ακραίο κι αν χαρακτηριστεί το φαινόμενο του πρόσφατου χιονιά που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γεγονός είναι ότι - παρ' όλες τις σχετικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων - η κρατική μηχανή αιφνιδιάστηκε και εμφανίστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα έντονα σε Αττική, Φθιώτιδα, Βοιωτία - Εύβοια και άλλες περιοχές». Αφού περιέγραφε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, τόνιζε: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού που έδινε με λιγοστά μέσα τη μάχη ενάντια στις συνέπειες του χιονιά, αυτός αποκάλυψε τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, που στα πλαίσια των φιλομονοπωλιακών κατευθύνσεων της ΕΕ αποδιοργανώνει τη δημόσια διοίκηση (ξηλώνει) μια σειρά χρήσιμων υπηρεσιών αναθέτοντας τα καθήκοντά τους σε ιδιώτες, μεταφέρει - δίχως τους αναγκαίους πόρους - την ευθύνη αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες της για την τρομακτική έλλειψη μέσων και συντονισμού στον "κακό καιρό" και στους "απείθαρχους" πολίτες». Και ερωτούσε τον υπουργό «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά παρόμοια φαινόμενα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα».

Απαντώντας χτες ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Λ. Παπαδήμας, κατηγόρησε συνολικά την αντιπολίτευση για «αντιφατική κριτική», αφού από τη μια, όπως είπε, επαινούν την κινητοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου και από την άλλη κατηγορούν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι επρόκειτο για πρωτοφανές φαινόμενο. Μάλιστα ο Λ. Παπαδήμας δήλωσε ικανοποιημένος από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας πως κάθε φορά «η κινητοποίηση θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη». Παράλληλα όμως σημείωσε ότι «αν έχετε την απαίτηση στην Ελλάδα ένα τέτοιο φαινόμενο να αντιμετωπιστεί το ίδιο καλά όσο στη Γερμανία ή στη Σουηδία, αυτό μην το περιμένετε» και παρέπεμψε στο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία που όπως είπε βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Ανταπαντώντας στις κυβερνητικές δικαιολογίες η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι είναι σαφή τα δείγματα ότι πάσχει ο λεγόμενος συντονισμός που επικαλείται η κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πρώτος ο νομός Εύβοιας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κι ενώ κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υπήρχε ούτε ένα μηχάνημα, διότι κάποιος σοφός "συντονισμένος" είχε καλέσει τα μηχανήματα από την Εύβοια στο κέντρο της Αθήνας». Παράλληλα υπενθύμισε πως ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών έχει «διατάξει ανάκριση γιατί το ιδιωτικό πανάκριβο αεροδρόμιο των Σπάτων δε λειτούργησε», ενδεικτικό του ότι ούτε εκεί τα πράγματα πήγαν καλά. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, λέγοντας ότι «αυτό τον ηρωισμό και αυτή την αυτοθυσία δεν μπορεί να την επικαλείται το κράτος ως κρατικό μηχανισμό». Σχολιάζοντας τα εγκώμια της κυβέρνησης προς όσους εθελοντικά κινητοποιήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν πολίτες, επισήμανε ότι «κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει απέναντι σε μια πολιτική που την ώρα της κρίσης πετά το μπαλάκι της ευθύνης από τον ένα στον άλλο». Τέλος, η Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε καυστικά στη δήλωση του Κ. Σημίτη περί επίλυσης του προβλήματος της λειψυδρίας λόγω των χιονοπτώσεων, σημειώνοντας πως «έρχεται ο πρωθυπουργός της χώρας να μας πει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας αντιμετωπίστηκε από την καταστροφή», τονίζοντας ότι αυτό «είναι πρωτοφανές πολιτικά και στην ουσία αντιφατικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ