ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
Σελ. /40
«Ξέρξης» στη Λυρική

Μαρίνα Φιδέλη, Μαίρη - Ελεν Νέζη στον «Ξέρξη» του Χέντελ
Μαρίνα Φιδέλη, Μαίρη - Ελεν Νέζη στον «Ξέρξη» του Χέντελ
Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ανεβαίνει την Κυριακή (7μμ) από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Θέατρο «Ολύμπια», η όπερα του Χέντελ «Ξέρξης». Γραμμένος το 1738, ο «Ξέρξης» είναι η 38η όπερα του συνθέτη, πριν μεταπηδήσει στο θρησκευτικό ορατόριο. Αν και το θέμα προσφέρεται για πομπώδες λυρικό έργο, ο «Ξέρξης» αποτελεί μια κωμική όπερα. Μέσα από τις παράλογες καταστάσεις της υπόθεσης, τη διαρκή παρωδία και την ιδιόμορφη μουσική, ο συνθέτης προσφέρει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του λυρικού θεάτρου. Η περίπλοκη, αισθηματικού περιεχομένου, υπόθεση του έργου χαρακτηρίζει την εποχή μπαρόκ κι έχει ελάχιστη σχέση με την ιστορική πραγματικότητα. Εστιάζεται στην αντιζηλία του Ξέρξη με τον αδελφό του Αρσαμένη για τον έρωτα της Ρομίλντα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται γύρω στο 470 π.Χ., στην Αβυδο, πόλη στη νότια όχθη του Ελλησπόντου, τον οποίο ο Ξέρξης θέλει να περάσει, προκειμένου να επιτεθεί στους Ελληνες.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Βασίλη Χριστόπουλου, η σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάρσον, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Σουγλίδη, η χορογραφία του Κυριάκου Κοσμίδη. Ερμηνεύουν: Μαίρη - Ελεν Νέζη (Ξέρξης), Νίκος Σπανός, Μαρία Μητσοπούλου, Μαρίνα Φιδέλη - Μαρίτα Παπαρίζου, Τζίνα Πούλου - Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Πέτρος Μαγουλάς, Χάρης Ανδριανός. Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 16, 18 και 20 Ιανουαρίου.

Μουσικές περιπλανήσεις

Ο Ρος Ντέιλι
Ο Ρος Ντέιλι
Σήμερα, αύριο και την Κυριακή (10.30μμ) στο «Δίαυλο» (Δράκου 9), οι Λυδία Σέρβου και Γιάννης Νικολάου παρουσιάζουν τα τραγούδια του προσωπικού τους cd.

Στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125, Εξάρχεια), σήμερα (10.30μμ) η Λ. Μπεντιούι και οι «Αλ Μουσαφίρ» θα μας ταξιδέψουν στη Μεσόγειο. Αύριο (10.30μμ) οι «Εκτός Τροχιάς» στο νέο κύμα του χτες και του σήμερα, ενώ την Κυριακή (10μμ) οι Β. Πετροδασκαλάκης, Δ. Φαριέρο, Ν. Μαρίνο και Κ. Βασιλείου στην Κρήτη.

Εντεχνο ελληνικό τραγούδι, παραδοσιακό και ρεμπέτικο, θα παρουσιάσουν οι «Εν Φίλοις», αύριο (10.30μμ), στο «8 Δυτικά» (Λ. Καβάλας 387, Αιγάλεω).

Στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), ο Ρος Ντέιλι, με τη μουσική του παρέα, θα ερμηνεύσει σήμερα και αύριο (10μμ) ήχους της λύρας, σε ένα μοναδικό πάντρεμα του ανατολικού με το δυτικό ήχο.

Στο θέατρο «Μεταξουργείο» σήμερα (11μμ) φιλοξενείται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και οι «Τέικ δε μάνεϊ εντ ραν».

Στο «Χάουζ οφ Αρτ» (Σαχτούρη και Σαρρή, Ψυρρή) σήμερα και αύριο (10.30μμ) φιλοξενούνται οι «Μπλουζ Γουάιρ».

Στο «Mike's Irish Bar» (Σινώπης 6, Αμπελόκηποι) σήμερα (11.30μμ) παρουσιάζεται το ροκ συγκρότημα «Σκουλ Μπας» και αύριο ο Τζ. Βαβούρας και οι «Κάντιλακς».

Ενα από τα κλασικά σχήματα της βρετανικής ροκ σκηνής, οι «Δε Φρανκ εντ Γουόλτερ» θα φιλοξενηθούν την Κυριακή στο «Αν κλαμπ» (Σολωμού 13 - 15, Εξάρχεια).

Στο «Φα - Ντο» (Αγ. Γεωργίου 43α, Χαλάνδρι), οι Θ. Αναστασίου, Κ. Καραγιάννης και η Μ. Βερούλη, αύριο (10.30μμ), θα παρουσιάσουν βραζιλιάνικη μουσική και τραγούδια, ποπ, τζαζ κ.ά.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Φρ. Ενγκελς: «Αντιντίρινγκ»
  • Απόστολος Χαρίσης: «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα»
  • Αλέκος Παπαγεωργίου: «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων»
  • Γιοκόντα Μπέλι: «Η γυναίκα φωλιά»
  • Γιάννης Πριόβολος: «Ο δρόμος ως το Θιάκι»
  • Λουί Γκιγιού: «Το σπίτι του Λαού»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ξεκινά τη Δευτέρα (7.30μμ) το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Από το ντοκιμαντέρ στη Μυθοπλασία» που οργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου. Αυτή τη Δευτέρα θα προβληθεί η «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Θα προλογίσει η συγγραφέας Ερση Σωτηροπούλου. Οι προβολές θα γίνουν στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων και Αντιγόνης, Χαλάνδρι). Είσοδος ελεύθερη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5) παρουσιάζεται η 8η ατομική έκθεση έργων του ζωγράφου Αριστοτέλη Τζάκου. Ερέθισμα για την πρόσφατη θεματική ενότητα του ζωγράφου αποτελεί η «κουβέρτα της γιαγιάς», αντικείμενο μνήμης και ερέθισμα για δημιουργία... Διάρκεια έκθεσης έως τις 31/1.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το επιτυχημένο θεατρικά και κινηματογραφικά έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Οικόπεδα με θέα», παρουσιάζουν, στο «Πορεία», ο θίασος «Δόλιχος» και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Ντέιβιντ Λιντς. Το θεατρικό έργο είχε πάρει το βραβείο «Τόνι», ενώ η κινηματογραφική του μεταφορά (1992), σε σενάριο του Μάμετ, έδωσε ένα βραβείο στον Τζακ Λέμον. Το έργο, σκληρό, απάνθρωπο και ταυτόχρονα ανθρώπινο, με ιδιαίτερα σκληρή γραφή, αναφέρεται στο 48ωρο χρονικό της ζωής επτά προσώπων που αγωνιούν να κρατήσουν τη θέση τους σε ένα μεσιτικό γραφείο. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Δημήτρης Τάρλοου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αρτό Απαρτιάν, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Μακρής, Ανδρέας Νάτσιος.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Αύριο (8.30μμ) στο «Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο» (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης) θα πραγματοποιηθεί η «41η τακτική συναυλία» της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων με έργα Μ. Ραβέλ, Μπ. Μπάρτοκ και Κλ. Ντεμπισί. Σολίστ: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης. Είσοδος ελεύθερη.

Τη Δευτέρα (8.30μμ) στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), θα παρουσιαστούν έργα προκλασικής εποχής (Χέντελ, Βιβάλντι, Σκαρλάτι κ.ά.) και μουσική κυοφορούμενη μέσα στον ιστορικό ιστό διαφόρων λαών (Αρμενία, Ουγγαρία, Ρουμανία). Ο βιολονίστας Αρτάς Τερζιάν συνεργάζεται με την τσεμπαλίστα Ελένη Χολέβα και την πιανίστα Ζοζεφίνα Ορφανίδου, σ' ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δομημένο σε δύο μέρη. Συμμετέχουν: Β. Στείρη, Ν. Χατζόπουλος. Στον ίδιο χώρο σήμερα (8.30μμ) εμφανίζονται ο Τάκης Μπαρμπέρης και οι «Ιντιομ».

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Ν. Τουλιάτος
Ο Ν. Τουλιάτος
Ρυθμοί από την Αφρική, την Κούβα, την Αμερική, τη Μεσόγειο και την Ανατολή μέχρι την Ινδία θα πλημμυρίσουν τις «Φωνές» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 9270628). Πρόκειται για το «4ο Φεστιβάλ Κρουστών», που ξεκινά σήμερα με το Νίκο Τουλιάτο και την «Ηχόδραση», μια ομάδα κρουστών που αποτελείται από τους Ν. Τουλιάτο, Κυριακή Τσακιρίδου, Βασίλη Γιαννάκογλου, Νικήτα Χάσογλου, Αννα Θύμιου, Τριαντάφυλλο Τσούρη. Το Σαββατοκύριακο ακολουθεί το σύνολο κρουστών «Κρόταλα» με τους Βαγγέλη Καρίπη, Πέτρου Κούρτη και Ανδρέα Παπά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ