ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αντεργατικές παραβιάσεις με τη βούλα του μάνατζερ
  • Κερκόπορτα για τις παραβιάσεις αποτελεί η λεγόμενη λειτουργία των νοσοκομείων - δηλαδή τα ιδιωτικά ιατρεία
  • Την ανάκληση της απόφασης ζητά το σωματείο

Σε εφαρμογή των υπερεξουσιών και του διευθυντικού δικαιώματος που δίνει ο νόμος 2889/2001 προχώρησε ο μάνατζερ του Θριάσιου Νοσοκομείου Σπ. Λαδάς, παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά ακόμα και την κείμενη νομοθεσία.

Ο Σπ. Λαδάς προχώρησε ως διοικητής στην έκδοση πράξης για τη συγκρότηση «Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών και συντονισμού για τη συνεχή εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα πέραν του πρωινού ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών του καθ' όλες τις ημέρες του έτους». Κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας εντάσσει 16 δημοσίους υπαλλήλους (τμηματάρχες και προϊσταμένους) σε υπερωριακή εργασία στο νοσοκομείο και ταυτόχρονα προβλέπει ένα είδος ετοιμότητας σαν τις εφημερίες ετοιμότητας που προβλέπεται μόνο για τους γιατρούς και θεσπίστηκαν με τους νόμους 2519/97 και 2606/98.

Βέβαια στην πράξη του διοικητή αναφέρεται ότι είναι εθελοντική η συμμετοχή των προϊσταμένων Διευθύνσεων και των υπολοίπων υπαλλήλων, αλλά είναι δύσκολο να υπάρξουν αντιρρήσεις στο ερώτημα συμμετοχής ή όχι στην προσωπική επικοινωνία με το διοικητή για αυτό το θέμα. Μόνο τέσσερις εργαζόμενοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πράξη του διοικητή οι υπάλληλοι αυτοί από 10.1.2001 και για δυο φορές το μήνα θα πρέπει βρίσκονται στο Νοσοκομείο από τις 6 μ.μ. ως τις 10 μ.μ. «προς αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών» και μέχρι τις 7:30 το επόμενο πρωί σε ετοιμότητα!

Μ' άλλα λόγια, τα ιδιωτικά ιατρεία - παρότι δε λειτουργούν ακόμα στο Θριάσιο - χρησιμοποιούνται ως κερκόπορτα για την παραβίαση βασικών εργατικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, δημιουργούν την εντύπωση κάποιων άλλων - δήθεν - κεκτημένων καθώς με την ετοιμότητα θα έχουν κάποιες επιπλέον απολαβές οι οποίες πέραν απ' το ότι είναι ψίχουλα, εκμαυλίζουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων.

Η απόφαση ξεσήκωσε τις αντιδράσεις αρκετών εργαζομένων, ενώ σε χτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων του Νοσοκομείου χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση και - κατά πλειοψηφία - αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή της απόφασης μέχρι τη συγκρότηση συμβουλίου διοίκησης στο νοσοκομείο.

Την απόφαση αυτή ψήφισε η Δημιουργική Κίνηση Εργαζομένων -στηρίζεται απ' την ΠΑΣΚΕ - που έχει και την πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ και της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Κίνησης στο σωματείο πρότειναν την οριστική απόσυρση της παράνομης απόφασης, η οποία παραβιάζει βασικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων καθιερώνοντας υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση και την ετοιμότητα η οποία προβλέπεται μόνο για τους γιατρούς.

Αυθαίρετη απόσπαση

Παράνομη χαρακτήρισε το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων και την πράξη απόσπασης στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής της υπαλλήλου Ι. Διολέτη, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο ως διοικητική υπάλληλος με βαθμό διευθύντριας, και ζητά από τον διοικητή να την αποσύρει. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε στις 18.12.2001 μετά από πρόταση που έκανε σε συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου ο πρώην αντιπρόεδρος του Α. Λιόσης.

Η υπάλληλος έχει ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες ζητώντας την ανάκληση της απόφασης.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
«Ασκοί του Αιόλου» τα ιδιωτικά ιατρεία

Με τον βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της Ενωσης

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία εξέφρασε αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), σε συνάντηση που είχε χτες το βράδυ στην Πάτρα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη και την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Στ. Τερζής τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως τα απογευματινά ιατρεία, όπως θεσπίστηκαν δε συμφέρουν ούτε το λαό, ούτε το υγειονομικό προσωπικό, ούτε τα νοσοκομεία. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως με τη θέσπιση των απογευματινών ιατρείων ανοίγονται οι «ασκοί του Αιόλου», όπου το δημόσιο σύστημα υγείας θα δημιουργεί πελατειακές σχέσεις και παράλληλα θα επιχειρείται η βαθμιαία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι γιατροί Τάκης Γεωργακόπουλος και Γιώργος Τσίφας, που υπογράμμισαν πως τα απογευματινά ιατρεία αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσοκομείων προχωρούν στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πως το κράτος συμμετέχει στο «φακελάκι» με τη νομιμοποίησή του.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης, από την πλευρά του, τόνισε πως εδώ και χρόνια επιχειρείται μια βαθμιαία ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Υγείας με δυσμενείς επιπτώσεις στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους χρήστες Υγείας. Η ανατροπή της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας αποτελεί υπόθεση όχι μόνο του υγειονομικού προσωπικού, αλλά ολόκληρου του λαού, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά, προκειμένου η Υγεία να είναι δημόσια και να παρέχεται δωρεάν για όλους. Καταλήγοντας, τόνισε πως είναι ανάγκη να αλλάξει πολιτική στάση ο λαός και να συγκροτήσει μέτωπο μέσα από το οποίο θα αγωνιστεί για μια λαϊκή εξουσία που θα του εξασφαλίσει τέτοιες συνθήκες που θα ικανοποιούν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Τέλος, η Κ. Γεροπαναγιώτη επισήμανε πως αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός πως έχουν γυρίσει την πλάτη στα απογευματινά ιατρεία, η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών και των χρηστών Υγείας. Υπογράμμισε πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, μέσα στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο απογευματινό ιατρείο έγινε από υψηλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Λαμπίρη, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Επιμονή της κυβέρνησης

Φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως κεντρικό στόχο τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων.

Ετσι, παρά τη μειωμένη προσέλευση, τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) στην Αττική επιμένουν στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων.

Χτες, λοιπόν, το Α' ΠεΣΥ ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα λειτουργήσουν σε 14 νοσοκομεία και το Β' ΠεΣΥ σε εφτά νοσοκομεία.

Ανθυγιεινή σκακιέρα

Επιλογές που θυμίζουν κινήσεις σε σκακιέρα, εκδηλώνονται σε σχέση με το νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, τόσο απ' την πλευρά της κυβέρνησης όσο και απ' την πλευρά των πανεπιστημιακών γιατρών.

Το νοσοκομείο ουσιαστικά μένει κλειστό, παρά τα εγκαίνια που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προεκλογική περίοδο (6.3.2000), όπου υποσχέθηκε ότι το νοσοκομείο θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα λειτουργήσει με τη μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών.

Τα περί μεταφοράς των πανεπιστημιακών κλινικών συμφωνήθηκαν και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Υγείας της 4.1.2002, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τελευταίου.

***

Ομως οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών - κατά παρέκκλιση ακόμα και του νόμου 2889/2001 που εμπορευματοποιεί την υγεία - υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μπορούν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο μέχρι της μεταφοράς των κλινικών στο Χαϊδάρι και στο Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη).

Αμέσως μετά κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας τροπολογία των υπουργών Παιδείας Π. Ευθυμίου και Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου σύμφωνα με την οποία ο μάνατζερ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα επιλέγεται από τον υπουργό Υγείας μετά από υπόδειξη τριών υποψηφίων του οικείου πανεπιστημίου. Με την ίδια τροπολογία προβλεπόταν η συγκρότηση Συμβούλιου επίλυσης των διαφορών πανεπιστημιακών και Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (Πε. Σ.Υ.)- που τελικά αποσύρθηκε.

***

Και πριν η διάταξη για τους μάνατζερς στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία ψηφιστεί, ο Αλ. Παπαδόπουλος - αιφνιδιαστικά - εγκατέστησε «μεθ' όρκου» χτες το βράδυ το Ν. Πολύζο ως μάνατζερ στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου.

Ο Ν. Πολύζος - διευθυντής μέχρι τώρα στο Ωνάσειο - είχε μεν οριστεί ως μάνατζερ στα πλαίσια του Γ' Πε. Σ.Υ. αλλά δεν είχε εγκατασταθεί.

Προς τι λοιπόν η εσπευσμένη εγκατάσταση; Τι εξυπηρετεί η εγκατάστασή του σε μια σκακιέρα με συμπεφωνημένες - τελικά - κινήσεις;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.


Γ. Μ.

Εκτακτη συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) καλεί όλα τα μέλη του φορέα και τους συνεργαζόμενους φορείς σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 16 Γενάρη 2002, στις 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, γραφείο 7).

Τα θέματα της Συνέλευσης είναι οι νέες εξελίξεις, νέες στρατηγικές και προγραμματισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ