ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
Πυκνή και δυναμική γραφή

Δημιουργία του Τ. Μαντζαβίνου
Δημιουργία του Τ. Μαντζαβίνου
Μία καινούρια ενότητα δουλιάς παρουσιάζει ο Τάσος Μαντζαβίνος από τις 19 του Γενάρη στην αίθουσα τέχνης «Τερρακόττα» (Χρ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων λάδια, σχέδια και - για πρώτη φορά - έργα χώρου. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Ο Μαντζαβίνος ξεκίνησε εξπρεσιονιστής, γνήσιο τέκνο του ζωγραφικού 20ού αιώνα. Δυνατός κολορίστας, με άξιες πλαστικές αξίες, πυκνή και δυναμική γραφή, ένας άμεσος και γνήσιος δημιουργός, που γεννά το έργο του μέσα από μια σπάνια αυτοαναλυτική διεργασία. Ωστόσο, στα έργα αυτής της ενότητας αποκρυσταλλώνεται η προσθήκη ενός νέου στοιχείου. Ενός στοιχείου που προέρχεται κατευθείαν από τη λαϊκή παράδοση, από το Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη, από τη βυζαντινή ζωγραφική. Οι πίνακες γεμίζουν πλούσια, θερμά χρώματα, επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα και ο θεατής απολαμβάνει μια ζωγραφική όπου σμίγουν η ζωγραφική παράδοση με τη λαϊκή κληρονομιά, το έντεχνο με το νάιφ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 του Φλεβάρη.

  • Από τις 18 του Γενάρη (8.30μμ) η γκαλερί «Καλφαγιάν» (Προξ. Κορομηλά 43, Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει τη νέα δουλιά του Γιάννη Παυλίδη, που έχει σαν θέμα της την κίνηση μιας φανταστικής πόλης. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που αποτελείται από λιμουζίνες, φωτεινούς σηματοδότες και σήματα κατευθύνσεων φτιαγμένα από χαρτοπολτό και χρωματισμένα με έντονα χρώματα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 του Φλεβάρη.
  • Μέχρι τις 31 του Γενάρη στην αίθουσα τέχνης «Tobacco factory» στην Καβάλα φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμαντίδη. Οπως σημειώνει η Σ. Καζάζη, «οι παράλληλες ζωγραφικές σειρές της έκθεσης αυτής, παρά τη διαφορετική τους θεματική εκφορά (νεκρές φύσεις, τοπία, Γιουγκοσλαβία κ.ά.), συνδέονται με τον κρίκο μιας δυναμικής χρωματικής κλίμακας».
Με θέμα το ανθρώπινο σώμα

Εργο του Ανδρέα Νικολάου
Εργο του Ανδρέα Νικολάου
Εγκαινιάζεται στις 17 του Γενάρη (8μμ) στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), έκθεση έργων ζωγραφικής του Ανδρέα Νικολάου. Είναι η συνέχεια της δουλιάς που παρουσίασε ο καλλιτέχνης το 2000 στο Λονδίνο, με θέμα το ανθρώπινο σώμα. Ενα δωμάτιο, το εργαστήρι του καλλιτέχνη, μεταμορφώνεται σε χώρο τέλεσης μυστηρίων και ο ουρανός που το περιβάλλει ανάγει τους πρωταγωνιστές σε μυθικά πρόσωπα λυτρωμένα. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Στην καινούρια δουλιά του Α. Νικολάου οι συνθέσεις γίνονται περισσότερο πολύπλοκες. Εχουν κυκλική ροή, θυμίζοντας ερυθρόμορφα αγγεία, με τις φιγούρες όμως στατικές και ερμητικά κλεισμένες στον εαυτό τους μέχρι που οι ίδιες αυτές φιγούρες εκσφενδονισμένες στο νυχτερινό ουρανό να μοιάζουν απαλλαγμένες από κάθε τι καθημερινό, ανησυχητικό και κολυμπούν σε σφαίρες μυστηριακά διαχρονικές».

Ο Ανδρέας Νικολάου γεννήθηκε στη Λευκωσία, σπούδασε στην Ακαδημία του Μονάχου και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, με δάσκαλο τον Παναγιώτη Τέτση. Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» θα διαρκέσει έως τις 5 του Φλεβάρη.

Κεραμική και ζωγραφική

Εργο της Ισ. Μπονάτσου
Εργο της Ισ. Μπονάτσου
Στην αίθουσα τέχνης «Θεόφιλος» στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης (Μητροπόλεως 59 και στοά Πανδρόσου 36) εγκαινιάζεται την Τρίτη (8μμ) έκθεση κεραμικών από το εργαστήρι κεραμικής του Γιάννη Κομπογιάννη. Ο καλλιτέχνης αναβιώνει παλαιά σχέδια από την πλούσια σκυριανή κεραμική παράδοση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 του Γενάρη.

Στον ίδιο χώρο στις 23/1 (8μμ) εγκαινιάζεται έκθεση ζωγραφικής της Ισμήνης Μπονάτσου. Τη δουλιά της επηρέασαν τρεις ζωγραφικές περίοδοι: Φαγιούμ, Βυζάντιο και Αναγέννηση. Το αποτέλεσμα της ζωγραφικής της είναι ένας συνδυασμός των συνειδητών δανείων από τις περιόδους αυτές με τα δικά της προσωπικά στοιχεία. Τις περισσότερες φορές πρωταγωνίστρια και ηρωίδα στην εικαστική της μυθοπλασία είναι η γυναίκα - κορίτσι, σε ένα φόντο άλλοτε μονοχρωματικό και άλλοτε πλαισιωμένη από σκηνοθετημένα σύμβολα που επαναλαμβάνονται στους πίνακές της σαν μια εικονική πραγματικότητα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 του Μάρτη.

Εκθεσιακές ματιές

Μέχρι τις 31 του Γενάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίου (Ηρακλειδών 66α και Θεσσαλονίκης, Θησείο) φιλοξενείται έκθεση γλυπτικής του Νίκου - Γιώργου Παπουτσίδη με τίτλο «Χαίρε, ο έπαινος του αθλητή». Η έκθεση περιλαμβάνει επιτοίχια ανάγλυφα με κυρίαρχο σύμβολο το στεφάνι ελιάς, το οποίο ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να φιλοτεχνεί το 1996, γλυπτά με χαρακτηριστικό σύμβολο το πεντάκυκλο των Ολυμπιακών Αγώνων, το ναό της κάθαρσης, τον πεντάπλευρο βωμό και τη δάδα, καθώς και ζωγραφικά έργα με τα ίδια θέματα.

Στο «Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), έως τις 18 του Γενάρη φιλοξενείται η έκθεση έργων ζωγραφικής του Ανδρέα Μουτσέκου με τίτλο «Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία». Παρουσιάζονται 20 έργα εμπνευσμένα από ελληνικά μνημεία και ερείπια ναών στη Μικρά Ασία.

Ιδιότυπες προσωπογραφίες

«Ονειρα οικεία - Προσωπογραφίες εικαστικών» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στο χώρο τέχνης «νήσος αρτ» (Σαρρή 14, Ψυρρή). Πρόκειται για έκθεση με φωτογραφίες του Στέλιου Μπακλαβά της περιόδου 1996-2001. Στη δουλιά του αυτή ο Στ. Μπακλαβάς παρουσιάζει ιδιότυπες προσωπογραφίες εικαστικών: μέσω επάλληλων λήψεων, το πορτρέτο του κάθε καλλιτέχνη αναδύεται από το έργο του. Ως αισθητικό αποτέλεσμα προκύπτει ένα παιχνίδι ανάμεσα στο όνειρο και το οικείο, το έργο και το δημιουργό. Με την ιδιαίτερη αυτή οπτική ματιά και θεώρηση, η φωτογραφία γίνεται το μέσο ανάδειξης της δυναμικής μεταξύ του καλλιτέχνη και του έργου του. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 2 του Μάρτη, περιλαμβάνει πορτρέτα των: Χρ. Καρά, Ν. Κεσανλή, Λ. Παπακωνσταντίνου, Β. Φωτόπουλου, Γ. Μαυροΐδη, Μ. Παπαδάκη, Ζ. Κεραμέα, Δ. Κοκκινίδη, Κ. Καρακατσάνη, Β. Σολιδάκη κ.ά.

  • Δημιουργίες της Καίτης Μπάρμπα παρουσιάζονται από τις 18 του Γενάρη (8μμ) στην γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης (Μελανθίου 2, Ψυρρή). Θα διαρκέσει έως τις 16 του Φλεβάρη.
  • Εκθεση φωτογραφίας του Θάνου Μπούνα εγκαινιάζεται στις 23 του Γενάρη στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Τήνου 14α, πάροδος Πατησίων).

Στο πλαίσιο των «Χειμερινών Συναντήσεων 2001-2002» που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7μμ) έκθεση γελοιογραφίας με θέμα: «Η άλλη πλευρά των γεγονότων». Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έως τις 27 του Γενάρη.

Τη Δευτέρα (8μμ) στο εργαστήρι του Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο) θα κόψει την πίτα του ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Μάνης Μιχ. Κάσση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ