ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα

«Η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ολική», δήλωσε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος, αλλά οι σουίτες και τα μονόκλινα που τάζει προορίζονται για όσους μπορούν να πληρώσουν επιπλέον απ' την τσέπη τους ή έχουν ιδιωτική ασφάλιση

Τη συνολική επίθεση της κυβέρνησης στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας σηματοδότησε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, με συνεντεύξεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Την επιχείρηση αυτή προσπάθησε να συγκαλύψει με όρκους πίστης στο «δημόσιο σύστημα Υγείας» - όχι στο κατ' επίφαση - και κατηγορώντας ως μικρόνοες όσους αντιδρούν στην πολιτική της εμπορευματοποίησης. Ως επιστέγασμα της πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε σουίτες και μονόκλινα δωμάτια στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και σ' αυτά που πλημμυρίζουν απ' τα ράντζα. Μόνο που οι σουίτες και τα μονόκλινα προορίζονται για όσους μπορούν να καλύψουν το επιπλέον ποσό απ' την τσέπη τους ή μπορούν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση.

«Η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ολική. Να γίνει σε όλα τα μέτωπα», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ 100,4», δίνοντας έτσι την άλλη πλευρά της συνολικής κατεδάφισης που επιχειρεί η κυβέρνηση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Επίσης χτες σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Αλ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως θα γίνει αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία με υπουργική απόφαση, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενό της.

Αναφερόμενος στη βελτίωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα γίνει για την εξασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας των κρατικών νοσοκομείων». Στην πραγματικότητα, δεν είναι κάτι καινούριο αλλά το πρόγραμμα του 1999, επί υπουργίας του Λ. Παπαδήμα, σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής που επεκτάθηκε σε άλλα τόσα. Απ' τη μια μεριά, λοιπόν, θα υπάρχουν τα ράντζα - όπως χτες το απόγευμα ο «Ευαγγελισμός» - και απ' την άλλη οι σουίτες και τα μονόκλινα.

Κι όταν η δημοσιογράφος Ν. Νταουντάκη παρατήρησε ότι τα μονόκλινα αποτελούν πρόκληση καθώς καταργήθηκαν απ' το ΠΑΣΟΚ «ακριβώς επειδή εχρησιμοποιούντο στο προ του ΕΣΥ καθεστώς για να εξυπηρετούν πελατειακές ανάγκες», ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Τότε τα μονόκλινα εχρησιμοποιούντο ως ιδιωτικά κρεβάτια των υπευθύνων διευθυντών του τότε ιδιωτικοποιημένου πλήρους συστήματος στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό οδήγησε στο να φύγει ο μέσος Ελληνας από τα δημόσια νοσοκομεία, να αναπτυχθούν ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία καλύπτουν μόνο το ξενοδοχειακό μέρος, και αυτό είναι άδικο, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία, με την πληρότητα που έχουν, μπορούν να καλύψουν, με μεγαλύτερες εγγυήσεις, μια ολοκληρωμένη περίθαλψη. Θέλουμε να βελτιώσουμε το ξενοδοχειακό μέρος και όποιος θέλει θα μπορεί να επιλέξει καλύπτοντας το επιπλέον ποσό μόνος ή με την ασφαλιστική του εταιρία».

Δηλαδή, η πρόσβαση και η ανθρώπινη νοσηλεία στα νοσοκομεία θα είναι εύκολη μόνο για εκείνους που θα έχουν ιδιωτική ασφάλιση. Για τους άλλους θα υπάρχουν οι διάδρομοι και τα ράντζα. Το στίγμα το έδωσε η κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου με τη συνέντευξή της στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (12.1.2002), τονίζοντας ότι «η πρώτη κατηγορία πολιτικής στο Ασφαλιστικό» - βλέπε δηλαδή το λεγόμενο πρώτο πυλώνα - πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός απ' τις συντάξεις, και θέματα Υγείας. Διότι, όπως είπε η Αννα Διαμαντοπούλου, ο γηράσκων πληθυσμός και η αύξηση των γερόντων, «που έχει επιπτώσεις και στο σύστημα Υγείας και στο σύστημα Πρόνοιας, πρέπει να ιδωθούν ως πακέτο».

Τέλος, στη συνέντευξή του στα «Νέα» ο Αλ. Παπαδόπουλος, αφού παραδέχτηκε ότι τα χρήματα δε «φτάνουν ποτέ στην Υγεία», είπε ότι θα χρησιμοποιήσει νέες μεθόδους «έξω από το δημόσιο προϋπολογισμό, από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους», με σύγχρονες χρηματοδοτικές μορφές, σε συνεργασία με τράπεζες.

Αν και ο υπουργός δε διευκρίνισε τον τρόπο συνεργασίας, μάλλον πρόκειται για δανεισμό των νοσοκομείων.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Πληρώνεις πάνω στην απελπισία σου»

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες αρρώστων, που χτες προσήλθαν στα νοσοκομεία και πλήρωσαν το βαρύ χαράτσι

Αυτός ο ταλαίπωρος γέροντας που έφτασε ως τα εξωτερικά ιατρεία του «Ευαγγελισμού» θα βρεθεί εκτός νοσηλευτικού άξονα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας;
Αυτός ο ταλαίπωρος γέροντας που έφτασε ως τα εξωτερικά ιατρεία του «Ευαγγελισμού» θα βρεθεί εκτός νοσηλευτικού άξονα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας;
«Οταν είσαι απελπισμένος και αφορά την υγεία τη δική σου ή των δικών σου ανθρώπων, εξαναγκάζεσαι και πληρώνεις».

Αυτή ήταν η αιτιολογία της Ράνιας Σπηλιοπούλου που πήγε χτες το απόγευμα στον «Ευαγγελισμό», όπου άρχισαν να λειτουργούν τα ιδιωτικά ιατρεία, όπου είχαν κλειστεί 30 ραντεβού.

Στην αρχή, η Ρ. Σπηλιοπούλου δικαιολόγησε την επίσκεψη που πλήρωσε, λέγοντας ότι δεν είναι πρόβλημα γι' αυτήν. Μετά όμως άλλαξε γνώμη: «Υπάρχει, είπε, κόσμος που δε θα έχει να πληρώσει και προβληματίζομαι γιατί αυτό είναι το σημαντικό. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Και εγώ κακώς τα δίνω τα χρήματα αυτά, γιατί μ' αυτό τον τρόπο χαλάμε το σύστημα υγείας και αυτό είναι τραγικό».

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε χώρους ιδιωτικής πελατείας», υπογράμμισαν απ' την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων, οι οποίοι έκαναν παράσταση στο χώρο των απογευματινών ιατρείων, μίλησαν με τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και μοίρασαν την ανακοίνωση του σωματείου που καταδικάζει τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία.

Στο νοσοκομείο βρέθηκε χθες και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία μοίρασε την ανακοίνωση του Κόμματος για τα απογευματινά ιατρεία. Πάντως, πέρα από τους ασθενείς, τις επιφυλάξεις τους για το «θεσμό» εξέφρασαν και ορισμένοι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι, ενώ αρχικά δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στα απογευματινά ιατρεία, στη συνέχεια αποχώρησαν.

Για το ζήτημα της λειτουργίας των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και για άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως ο αυξανόμενος αυταρχισμός στη διοίκηση του νοσοκομείου, η έλλειψη προσωπικού, η μη καταβολή των υπερωριών των εργαζομένων, το σωματείο έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση του προσωπικού για την ερχόμενη Παρασκευή 18.1.2002 στις 11 π.μ.

«Αγία Ολγα» και «Σωτηρία»

«Πλήρωσα 20.500 δραχμές και ήρθα στο απογευματινό ιατρείο, γιατί με έπιασε έκτακτα δύσπνοια και μένω στην επαρχία. Πληρώνεις, τι να κάνεις πάνω στην απελπισία σου; Μακάρι να υπήρχε νοσοκομείο στην περιοχή μου για να μη χρειάζεται ούτε να τρέχουμε, αλλά ούτε και να πληρώνουμε», ήταν τα λόγια μιας ασθενούς που περίμενε στο διάδρομο του νοσοκομείου «Σωτηρία» με την απόδειξη πληρωμής στο χέρι.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία έχουν εκδηλώσει, όπως είπε χθες στο «Ρ» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Σ. Τζανής, περίπου 70 - 80 γιατροί.

Στην παράταση της ημερομηνίας έναρξης λειτουργίας των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων του «Αγία Ολγα», μέχρις ότου κλειστούν κάποια ραντεβού, έχει οδηγήσει η μη ζήτηση από τους ασθενείς, αλλά και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εργαζομένων - κάτω από το 5% - που δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτά.

Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εμμένουν στην ομόφωνη απόφαση του σωματείου και της γενικής τους συνέλευσης να αντισταθούν και να εμποδίσουν τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων μη συμμετέχοντας σε αυτά. Στα πλαίσια αυτά, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 12 μ. νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα πορεία τους.

Αποχή στη Λάρισα

Σε αποχή από τα απογευματινά ιατρεία προχώρησαν χτες οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού και πιστώσεων για την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου. Η αποχή θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 18 Γενάρη.

Παρ' όλα αυτά, ο υφυπουργός Υγείας Εκτ. Νασιώκας, εκφράζοντας την εμμονή της κυβέρνησης για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων εμπορευματοποίησης της υγείας, ισχυρίζεται ότι ο θεσμός θα πετύχει - «το μέτρο θα πετύχει», είπε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή του προχτές Κυριακή στο Κέντρο Υγείας Γόννων όπου θήτευσε κι ως γιατρός.

Βαλιτσάκια και άξονες

Για την αλλαγή του τρόπου της εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία «για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των πλασματικών εισαγωγών ή των εισαγωγών με τα βαλιτσάκια» είπε χτες στα «Νέα» ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Ο μάνατζερ του «Ευαγγελισμού» Π. Αλεξόπουλος, σε εγκύκλιό του για τα ιδιωτικά ιατρεία σημειώνει: «Από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων ουδεμία εξέταση ασθενών επιτρέπεται στον νοσηλευτικό άξονα».

Ετσι κι αλλιώς η εξέταση ασθενών τυπικά δεν επιτρεπόταν στο λεγόμενο νοσηλευτικό άξονα - όταν δηλαδή ο γιατρός είχε υπηρεσία. Κατ' εθιμικό όμως τρόπο υπήρχε προσφορά υπηρεσιών από γιατρούς σε ορισμένους ασθενείς ή σε εργαζόμενους στα ίδια τα νοσοκομεία.

Βεβαίως στο ίδιο τόξο - ίσως όχι με την ίδια ένταση - άνθιζε και το «φακελάκι».

Αν βέβαια υπήρχε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με πληρότητα σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο που θα παρείχε δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους, θα έκαναν αχρείαστα και τα βαλιτσάκια και τους νοσηλευτικούς άξονες.

Και σ' αυτό το φόντο θα μπορούσε να συζητηθεί οποιαδήποτε οργάνωση της λειτουργίας πρωί και απόγευμα των νοσοκομείων, αξιοπρεπείς μισθούς των λειτουργών της Υγείας και μηδέν τιμή για τους χρήστες.

Ολα τ' άλλα είναι κατ' επίφαση σάλτσες εξυγίανσης που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ