ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπαθούν να εδραιώσουν κλίμα τρομοκρατολογίας

Επιδιώκεται η συναίνεση και αποδοχή από το λαό της ενίσχυσης της καταστολής με νέα πρωτοφανή μέτρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα τρομοκρατολογίας προσπαθούν να εδραιώσουν κυβέρνηση, αλλά και άλλοι κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι, από τη μια τα όσα ακολούθησαν την πρόσφατη συνάντηση Μπους - Σημίτη και από την άλλη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και δημοσιεύματα που θέλουν να επίκεινται συλλήψεις και να παίρνονται νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα. Κοντά σ' αυτά «ήρθε κι έδεσε» το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Κυριακάτικο Καρφί», με τη δημοσιοποίηση της περίφημης «λίστας τρομοκρατών», στην οποία περιέχονται σχεδόν όλα τα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

«Αθλιες και αστείες ενέργειες». Με αυτά τα λόγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε τη λίστα υπόπτων που δημοσίευσε το «Κυριακάτικο Καρφί». Στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε: «πιστεύω, πράγματι, ότι πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι ή ακόμη και κάποια μερίδα του Τύπου, χρησιμοποίησαν ονόματα από αυτή τη λίστα -την απαράδεκτη και ιταμή κατάσταση - ή χρησιμοποίησαν κάποιες από τις εντός πολλών εισαγωγικών πληροφορίες αυτής της άθλιας λίστας, προκειμένου να κατηγορήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να προσπαθήσουν να τα εμπλέξουν με την τρομοκρατία, κατά πραγματικά απαράδεκτο τρόπο». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα ποιοι είναι εκείνοι που συνέταξαν τη λίστα και σε ποιο περιβάλλον.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει δεκάδες στελέχη του ΠΑΚ. Ανάμεσά τους είναι πολιτικοί, καθηγητές και επιστήμονες. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι συντάκτες της έκθεσης για την τρομοκρατία είναι ο Ν. Γρυλλάκης και οι συνεργάτες του Μ. Βασαλάκης και Γ. Μπιρμπίλης. Αναφέρει, δε, γεγονότα μέχρι το καλοκαίρι του 1987. Σε αυτήν αναφέρονται 124 επώνυμα στελέχη του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστηρίζεται ότι το ΠΑΚ αποτελεί παρακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται λόγος για «γιάφκες», αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση στελεχών στο εξωτερικό. Εμπλέκονται τα ονόματα του Α. Παπανδρέου, του Μ. Ράπτη, του ιστορικού Θ. Σβορώνου, του Γάλλου φιλοσόφου Ζ.Π. Σαρτρ, του Κ. Λαλιώτη, του Σ. Βαλυράκη, του Θ. Τσούρα, του Α. Τσοχατζόπουλου, του Γ. Τσεκούρα και πολλών άλλων.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο Ν. Γρυλλάκης διέψευσε ότι ο ίδιος συνέταξε τη λίστα, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «κατάπτυστο» και «παραμύθι του Αντερσεν».

Με δηλώσεις του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, χαρακτήρισε τη λίστα «ντοκουμέντο της ντροπής», ενώ ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονας δήλωσε ότι «τα στοιχεία που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, έχουν διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας οι αρμόδιες υπηρεσίες - βοηθούμενες και από τις βρετανικές - τα ερευνούν».

Η Μ. Μπόση, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε θέματα πολιτικής βίας, σε συνέντευξή της στον «Πλάνετ» υπογράμμισε ότι «είχα πει ότι το φαινόμενο που εγώ παρακολουθώ και παρατηρώ και το εξετάζω δεν είναι αριστερό και το είχα πει κάθετα. Και εξακολουθώ να το πιστεύω. Δεν ανήκει στην Αριστερά». Αναφερόμενη στην «17Ν» είπε ότι «δε φαινόταν πότε να είχε πρόβλημα συλλήψεων».

Συντονιστικό κέντρο;

Παράλληλα, δημοσιεύματα, όπως του «Βήματος» κάνουν λόγο για επικείμενες συλλήψεις. Το «Βήμα» αναφέρει ότι υπάρχει συντονιστικό κέντρο με έδρα την πρεσβεία των ΗΠΑ, που καθοδηγεί τις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και αξιολογεί τα ευρήματα των διωκτικών αρχών. Στελέχη του FBI αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν μονομερείς διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων, τα οποία κατά την εκτίμησή τους ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις και να ζητήσουν την έκδοσή τους στις ΗΠΑ. Την ύπαρξη τέτοιου κέντρου στο οποίο συμμετέχουν Αμερικανοί, Ελληνες και Βρετανοί, διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Κέντρο συντονισμού στην προσπάθεια της Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας είναι το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες». Για να προσθέσει ότι «βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι υπάρχει συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως και με τις υπηρεσίες του Ενωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση και της εσωτερικής τρομοκρατίας. Μια τέτοια συνεργασία υπάρχει και πάντα με την ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών μας».

Η «Κυριακάτικη Καθημερινή» σε ένα... αισιόδοξο δημοσίευμά της αναφέρει ότι «φτάνει η ώρα της αποκάλυψης» για την εγχώριά τρομοκρατία. Υποστηρίζει ότι οι έρευνες συστηματοποιήθηκαν και οι απαντήσεις άρχισαν να τρέχουν. Επίσης, ότι «ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΔΤ έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό την έρευνα, ώστε να πιστεύει ότι ο χώρος της τρομοκρατίας είναι περιχαρακωμένος και εν πολλοίς τελεί υπό τον έλεγχο των διωκτικών αρχών».

Πάντως, σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση, διαρρέοντας πληροφορίες, καλλιεργεί κλίμα συλλήψεων εν αναμονή, ο Χ. Πρωτόπαππας τόνισε ότι «οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται από την κυβέρνηση, γιατί λειτουργούμε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και με πλήρη σεβασμό στους νόμους».

Ενίσχυση της καταστολής

Μέσα σε αυτό το κλίμα της τρομοκρατολογίας η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνά την πιθανότητα της κατασκευής πλαισίου που θα διευκολύνει, ακόμα περισσότερο, νομικά τους περαιτέρω χειρισμούς της στο θέμα της τρομοκρατίας. Το πλαίσιο αυτό θα διασφαλίζει οποιονδήποτε θέλει να αναφέρει στις διωκτικές αρχές στοιχεία που γνωρίζει για τρομοκρατικά χτυπήματα. Υπάρχουν, βέβαια, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις του «τρομονόμου», που δημιουργούν ένα προστατευτικό πλαίσιο σε όσους αναφέρουν στις αρχές υπαρκτές ή... ανύπαρκτες πληροφορίες, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθεί η καταδοτική δραστηριότητα.

Στα πλαίσια δε της «πάταξης» της τρομοκρατίας ενισχύεται η υποδομή των μηχανισμών παρακολούθησης των δραστηριοτήτων των πολιτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους» θα τοποθετηθούν 1.200 κάμερες παρακολούθησης σε κομβικά σημεία της Αττικής. Αυτά θα παρακολουθούν τα πάντα σε 24ωρη βάση. Θα καταγράφουν οποιαδήποτε κίνηση σε κεντρικούς, αλλά και άλλους δρόμους της πρωτεύουσας. Από αυτές, οι 165 θα χρησιμοποιηθούν από την Τροχαία. Οι υπόλοιπες από την Ασφάλεια, την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, τα τμήματα, αλλά και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας ενός οχήματος, καθώς και κάθε άλλο χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταδίωξη και τη σύλληψη ενός υπόπτου. Στόχος είναι η προστασία αθλητών, επίσημων, παραγόντων, κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, αλλά οι κάμερες θα μείνουν για να συνεχίσουν το έργο της αστυνόμευσης και μετά από αυτούς.

Εκτός, όμως, από το έγκλημα και την τρομοκρατία, οι κάμερες θα «στοχεύουν» τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες και κινητοποιήσεις. Οι υπάρχουσες 48 κάμερες που υπάρχουν στην Αθήνα «τρελαίνονται» κάθε φορά που γίνονται διαδηλώσεις στην Αθήνα. Τώρα με τις 1.200 τι θα γίνεται;

Με πρόσχημα τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων ενισχύονται περισσότερο οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η σύσταση πέντε διμοιριών των ΜΑΤ που θα ενισχύσουν το... έργο της αστυνόμευσης. Δηλαδή, θα προστεθούν άλλοι 180 κρανοφόροι στη διεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων, που ήδη ξεπερνά τους 2.500 αστυνομικούς.

Παράλληλα, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έχει, ήδη, υιοθετήσει απόφαση με την οποία θεωρεί αξιόποινη κάθε μορφή υποστήριξης σε τρομοκρατικές ομάδες. Η τελευταία είχε απαλειφθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης στην απόφαση για την τρομοκρατία και το ευρωένταλμα, για να μην υπάρξει κίνδυνος ποινικοποίησης πολιτικών απόψεων. Επίσης, η δράση των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρείται από την έννοια της τρομοκρατίας σε περίοδο ένοπλης σύγκρουσης. Θα επιτρέπεται κάτω από όρους, η παράδοση υπόπτων σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, ακόμη και για αδικήματα, για τα οποία οι ύποπτοι δεν είχαν διωχτεί ποινικά. Το τελευταίο ανοίγει το δρόμο στις ΗΠΑ να καταδιώκουν όποιον θέλουν σε όλη τη γη. Να απαιτούν την έκδοσή του και να τον δικάζουν στη χώρα τους. Οποιον και όπως επιθυμούν.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αντιτρομοκρατική» συστράτευση

Στο όνομα ότι η πάταξη της τρομοκρατίας συνιστά «εθνικό στόχο» η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλήψεις «υπόπτων» τρομοκρατών. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά τι κρύβεται πίσω από τα τρομολάγνα σενάρια και «λίστες» που βγαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη δημοσιότητα.

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι είναι πιθανό το επόμενο διάστημα κάτω από την πίεση των Αμερικανών η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλήψεις «τρομοκρατών», αλλά εκφράζουν φόβους μήπως γίνουν συλλήψεις - «μαϊμούδες» και «οδηγηθούμε σε νέα φιάσκα»(!).

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε δήλωση που έκανε χτες το βράδυ μετά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ζητώντας έργα και όχι λόγια: «Είναι κοινή πεποίθηση ότι η τρομοκρατία πρέπει να εξαλειφθεί από το ανθρώπινο λεξιλόγιο. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα. Κι αυτό προϋποθέτει συντονισμό δράσης και αποφασιστικότητα. Είναι βέβαιο ότι η τρομοκρατία δεν καταπολεμείται με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα και δράσεις».

Νωρίτερα ο Γ. Σουφλιάς σε δήλωσή του σημείωσε πως «όλοι συμφωνούμε ότι στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία θα πρέπει επιτέλους να υπάρξουν αποτελέσματα και στη χώρα μας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μιχ. Λιάπης τόνισε ότι «δεν έχουν αξία τα σενάρια και οι ύποπτες διαρροές. Αυτό που έχει αξία είναι να συλληφθούν οι τρομοκράτες και εδώ υπάρχει αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης». Ο Πρ. Παυλόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να αντιληφθούν ότι «η πάταξη της τρομοκρατίας, υπό την παρούσα διεθνή συγκυρία, συνιστά εθνικό στόχο». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος αποδοκίμασε τη λεγόμενη «λίστα Γρυλλάκη», αλλά άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης που υιοθέτησε πρόσφατα άλλους ισχυρισμούς του «στρατηγού». «Σενάρια τύπου Τζον Λε Καρέ δε χρήζουν σοβαρής ενασχόλησης» είπε και πρόσθεσε: «Χαιρόμαστε για το ότι και αυτοί, που μόλις πρόσφατα, αποδέχονταν ισχυρισμούς νοσηρών εγκεφάλων, σήμερα τους αποδοκιμάζουν». Κύκλοι του Κ. Μητσοτάκη δήλωναν ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ουδέποτε έλαβε γνώση της φερόμενης ως έκθεση Γρυλλάκη ούτε κανείς του μίλησε γι' αυτή.

Επαγρυπνείτε!

Πού στοχεύει όλη αυτή η πρακτορολογία και τρομολαγνία που κάποιοι φροντίζουν να βρίσκεται αδιάκοπα σε «πρώτο πλάνο» και να βομβαρδίζεται συστηματικά η «κοινή γνώμη»; Ασφαλώς το πρώτο ζητούμενο είναι οι συλλήψεις «υπόπτων» τρομοκρατών άμεσα. Αυτό αποτελεί «αυτοδέσμευση» του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί συνεπής με την υπόσχεσή του να εμφανίσει «θετικά αποτελέσματα».

Για να γίνουν όμως αυτές οι συλλήψεις, όπως αυτές που αξιώνουν (και απειλούν να κάνουν... οι ίδιοι) οι Αμερικανοί και γενικότερα για να στεριώσει η «αντιτρομοκρατική συμμαχία», πρέπει να τακτοποιηθεί μια «μικρή λεπτομέρεια»: Να εξουδετερωθούν οι αντιστάσεις του ελληνικού λαού. Να φτάσει στο σημείο να αποδεχτεί μοιρολατρικά τους «τρομονόμους» και τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα που τον δένουν χειροπόδαρα και καταργούν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματά του και πλήττουν θανάσιμα τις ελευθερίες του. Να φτάσει στο σημείο να παρακολουθεί «απαθής» και ανήμπορος την ανεξέλεγκτη δράση των διαφόρων οργάνων της νέας τάξης (CIA, FBI, κλπ.) μέσα στην ίδια του τη χώρα. Να αποδεχτεί ως κάτι φυσιολογικό τις δίκες Ελλήνων πολιτών «υπόπτων» τρομοκρατών σε αμερικανικά δικαστήρια! Να ξεριζωθεί, σε τελική ανάλυση, κάθε ίχνος αντιαμερικανισμού και αντίστασης στους ηγεμόνες της «νέας τάξης».

Ο δοκιμασμένος τρόπος για να επιτευχθούν οι παραπάνω, συνομολογημένοι με την κυβέρνηση Σημίτη, στόχοι είναι ένας: η τρομοκρατία των λαϊκών μαζών. Αυτό ακριβώς το σχέδιο ξετυλίγουν και υλοποιούν εδώ και καιρό οι αρχιτρομοκράτες του πλανήτη και οι εγχώριοι υποτακτικοί και τώρα «κορυφώνουν» με την ευκαιρία της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Κατά τ' άλλα, πάντα υπήρχαν θλιβεροί κράχτες του ρεαλισμού της υποταγής στην εκάστοτε νέα τάξη. Δεν τα κατάφεραν όμως. Ούτε και τώρα θα τα καταφέρουν. Οι πάντες κρίνονται. Επαγρυπνείτε!


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ