ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
Το 86% ζητά πλήρη απασχόληση

Τα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η αγωνιώδης αναζήτηση δουλιάς, ειδικά για θέσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά και η ανάγκη όσων εργάζονται να βεβαιώσουν τι δικαιούνται και τι όχι στα γκέτο του εκσυγχρονισμένου καπιταλισμού, αποτυπώθηκαν για μια ακόμα φορά, στα στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων για το εξάμηνο Ιούνη - Δεκέμβρη 2001 που παρουσιάστηκαν χτες.

Τα στοιχεία του εξαμήνου αφορούσαν τις «επισκέψεις» περίπου 1.000 εργαζόμενων και ανέργων στο Κέντρο, στην πλειοψηφία τους τηλεφωνικά αλλά και μέσω του ιντερνετ. Και σ' αυτά τα στοιχεία το 69% των επισκέψεων αφορούσαν ερωτήσεις για τις εργασιακές σχέσεις, το 11% για το ασφαλιστικό και το 20% για τη νομιμοποίηση μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των ανέργων αναζητούσαν πλήρη απασχόληση και μόνο το 11% προγράμματα κατάρτισης. Το 65% των ανέργων που επικοινώνησαν με το Κέντρο, ήταν γυναίκες και το 35% άντρες, ενώ οι μισοί ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 1/3 τριτοβάθμιας.

Η εργοδοτική ασυδοσία που κυριαρχεί στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι εξευτελιστικές αμοιβές, τα ελαστικά ωράρια είναι ο λόγος που μόνο ένα μικρό ποσοστό ανέργων αναζητά εργασία στους κλάδους αυτούς. Από την άλλη η πλειοψηφία από τους 185 εργοδότες που επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ και ζητούν εργαζόμενους είναι από αυτούς τους κλάδους (26% εμπόριο και 27% υπηρεσίες).

Επίσης το 38% των επισκεπτών ήταν για καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων, 21% για απολύσεις - αποζημιώσεις, 7% για μη τήρηση ωραρίου και 24% για άδειες - επιδόματα, ενώ στο θέμα του ασφαλιστικού το 58% αφορούσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και 9% την υπαγωγή στην ασφάλιση.

Ο υπουργός Εργασίας που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αυτά τα στοιχεία, αρκέστηκε να υπερασπιστεί την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ για να αντιμετωπιστεί, δήθεν, η ανεργία.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Απειλούνται με απολύσεις μετά από 10 χρόνια δουλιάς

Κατάληψη του Κεντρικού Κτιρίου του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ ΑΕ), από προχτές το βράδυ και 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι να διευθετηθεί το εργασιακό τους καθεστώς, είναι η απάντηση των συμβασιούχων υπαλλήλων των διοδίων στην τακτική της κυβέρνησης να τους εκβιάζει 10 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι 174 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται για πολλοστή φορά, «όμηροι» ενυπόγραφων ή ανυπόγραφων υποσχέσεων για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Υπάλληλοι με προϋπηρεσία 10 χρόνων αντιμετωπίζουν, όπως μας είπαν, το φόβο της απόλυσης, αφού ετοιμάζεται να προκηρυχτεί διαγωνισμός για προσλήψεις αορίστου χρόνου 330 ατόμων, χωρίς να διασφαλίζεται η δουλιά των συμβασιούχων. Ζητούν, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η ατέλειωτη υποσχεσιολογία και κοροϊδία.

Να θυμίσουμε, ότι το καλοκαίρι αγανακτισμένοι από τη χρόνια εκμετάλλευση, από τους κυβερνώντες που τους χρησιμοποιούν με τη μέθοδο της ανανέωσης των συμβάσεων για προεκλογικούς λόγους και με τη «Δαμόκλειο σπάθη» του.... να μείνουν χωρίς δουλιά προχώρησαν σε καταλήψεις, απεργία πείνας και απεργίες. Οι τότε υφυπουργοί Λ.Τζανής (υπουργείο Εσωτερικών) και Ν. Αλευράς (ΥΠΕΧΩΔΕ) «έλυσαν» το θέμα με υπόσχεση για μία διάταξη που θα έμπαινε στον υπό σύνταξη Κανονισμό του ΤΕΟ και θα τους εξασφάλιζε! Φρούδες όμως αποδείχτηκαν και οι ενυπόγραφες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, καθώς ο γενικός κανονισμός λειτουργίας του προσωπικού ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΤΕΟ και δεν προβλέπει μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου!

Κατά τη διάρκεια και των πρόσφατων συναντήσεων με τους σημερινούς αρμόδιους συνεχίζεται η υποσχεσιολογία, όπως μας είπαν, χωρίς όμως τίποτα το συγκεκριμένο. Ασκούνται πιέσεις επίσης να σταματήσουν τον αγώνα με το φόβητρο απεργοσπαστών, δηλαδή να φέρουν άτομα από ιδιωτικές εταιρίες ή σε μεγάλη ανάγκη να φέρουν τα ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι κατανοούν πως δεν πρέπει να κάνουν πίσω, καθώς δύο χρόνια πριν άλλοι 100 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου απολύθηκαν.

Να σταματήσει η ευρω-ληστεία

Να σταματήσει η ληστεία που γίνεται σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων με τις συνεχείς ανατιμήσεις που σημειώνονται σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, με πρόσχημα τη «στρογγυλοποίηση» του ευρώ, ζήτησε αντιπροσωπεία εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων της Λάρισας, με παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε χτες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, της ΟΓΕ, των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΑΤ και πολλών εργατικών σωματείων συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ι. Καρατζιώτη και του επέδωσαν το ψήφισμα της κινητοποίησης, στο οποίο επισημαίνεται: «Ο νέος νομισματικός μηχανισμός εξυπηρέτησης του ντόπιου και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου αξιοποιείται επιπρόσθετα και με τις γνωστές στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω για ό,τι αγοράζει ο εργαζόμενος και προς τα κάτω για ό,τι έχει σχέση με τους μισθούς και τα μεροκάματά του, ώστε να υποβαθμιστεί παραπέρα το βιοτικό του επίπεδο και λειτουργεί σαν ένας ακόμα μηχανισμός καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων που από το τέλος Φλεβάρη οι ανατιμήσεις θα γενικευτούν». Και συνεχίζει: «Η ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών, η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στα εισοδήματα των εργαζομένων, η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους από τη μία και τον "παράδεισο" της κερδοσκοπίας για το κεφάλαιο από την άλλη.

Οι φορείς του νομού Λάρισας, που συμμετέχουμε σήμερα εδώ, καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή πολιτική, την ευρω-ληστεία και απαιτούμε τη διαφύλαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματός μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σε ένα κοινό μέτωπο και να οργανώσουν τον αγώνα τους για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων και για τη διεύρυνσή τους, ώστε να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες τους».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Επιβεβλημένη η έκτακτη ενίσχυση

Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 200.000 δρχ. σε κάθε οικοδόμο, καθώς ο κλάδος τους «χτυπήθηκε» ιδιαίτερα από την κακοκαιρία, ζητούν με κοινό ψήφισμά τους από την κυβέρνηση τα οικοδομικά σωματεία της Θεσσαλίας.

Στο ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι η περιοχή της Θεσσαλίας έχει πληγεί από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που προκάλεσε, είχε και σαν αποτέλεσμα να πληγούν καίρια ευρύτατες εργατικές και κοινωνικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στις οικοδομές και τ' άλλα υπαίθρια τεχνικά έργα, που λόγω των ακραίων αυτών καιρικών φαινομένων δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιήσουν ούτε ένα μεροκάματο και περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση, χάνοντας, επιπλέον, ισάριθμες μέρες ασφάλισης. Και καταλήγοντας τονίζει ότι το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200.000 δραχμών σε κάθε οικοδόμο είναι δίκαιο και επιβεβλημένο.

ΛΗΜΝΟΣ
Χωρίς ΟΑΕΔ

Ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι στη Λήμνο τη δημιουργία Τοπικής Υπηρεσίας ΟΑΕΔ, η απουσία της οποίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Λήμνου, η λειτουργία υπηρεσίας ΟΑΕΔ στο νησί συνεχίζει να είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι εργάζονται εποχιακά, γι' αυτό το λόγο επιδοτούνται τους περισσότερους μήνες. Σε συνδυασμό μάλιστα με τους άνεργους οικοδόμους κατά τους ίδιους μήνες, η εξυπηρέτηση από το προσωπικό του ΙΚΑ δεν μπορεί παρά να δημιουργεί προβλήματα.

Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι υπάρχει έγκριση από το 1996 για δημιουργία τοπικής υπηρεσίας ΟΑΕΔ με πρόσληψη τριών υπαλλήλων και παρά τις υποσχέσεις που δίνονται κατά καιρούς ότι σύντομα θα λειτουργήσει. «Η λύση του προβλήματος - καταλήγει η ανακοίνωση - δε θα επιτευχθεί με ημίμετρα, όπως είναι τα προγράμματα STAGE, αλλά μόνο με τη δημιουργία τοπικής υπηρεσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ