Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ
Το 86% ζητά πλήρη απασχόληση

Τα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η αγωνιώδης αναζήτηση δουλιάς, ειδικά για θέσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά και η ανάγκη όσων εργάζονται να βεβαιώσουν τι δικαιούνται και τι όχι στα γκέτο του εκσυγχρονισμένου καπιταλισμού, αποτυπώθηκαν για μια ακόμα φορά, στα στοιχεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων για το εξάμηνο Ιούνη - Δεκέμβρη 2001 που παρουσιάστηκαν χτες.

Τα στοιχεία του εξαμήνου αφορούσαν τις «επισκέψεις» περίπου 1.000 εργαζόμενων και ανέργων στο Κέντρο, στην πλειοψηφία τους τηλεφωνικά αλλά και μέσω του ιντερνετ. Και σ' αυτά τα στοιχεία το 69% των επισκέψεων αφορούσαν ερωτήσεις για τις εργασιακές σχέσεις, το 11% για το ασφαλιστικό και το 20% για τη νομιμοποίηση μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 86% των ανέργων αναζητούσαν πλήρη απασχόληση και μόνο το 11% προγράμματα κατάρτισης. Το 65% των ανέργων που επικοινώνησαν με το Κέντρο, ήταν γυναίκες και το 35% άντρες, ενώ οι μισοί ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 1/3 τριτοβάθμιας.

Η εργοδοτική ασυδοσία που κυριαρχεί στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι εξευτελιστικές αμοιβές, τα ελαστικά ωράρια είναι ο λόγος που μόνο ένα μικρό ποσοστό ανέργων αναζητά εργασία στους κλάδους αυτούς. Από την άλλη η πλειοψηφία από τους 185 εργοδότες που επισκέφτηκαν το ΚΕΠΕΑ και ζητούν εργαζόμενους είναι από αυτούς τους κλάδους (26% εμπόριο και 27% υπηρεσίες).

Επίσης το 38% των επισκεπτών ήταν για καταπάτηση συλλογικών συμβάσεων, 21% για απολύσεις - αποζημιώσεις, 7% για μη τήρηση ωραρίου και 24% για άδειες - επιδόματα, ενώ στο θέμα του ασφαλιστικού το 58% αφορούσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και 9% την υπαγωγή στην ασφάλιση.

Ο υπουργός Εργασίας που παραβρέθηκε στην παρουσίαση, όταν ρωτήθηκε για το πώς θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αυτά τα στοιχεία, αρκέστηκε να υπερασπιστεί την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ για να αντιμετωπιστεί, δήθεν, η ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ