ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
«Εγραψα για να ενημερωθεί ο κόσμος»

Το λόγο, για τον οποίο έγραψε το βιβλίο του, με τίτλο «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος», ανέπτυξε χτες ενώπιον του Γ` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο αντιστασιακός Γιώργος Μανδίκος, κατά τη διάρκεια της απολογίας του σε σχέση με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης εις βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που αντιμετωπίζει. «Αρχικά - είπε - είχαμε αγαθές σχέσεις με τον κ. Γιαννόπουλο. Ηταν ο αντιστασιακός υπουργός μας. Ολοι τον κάναμε παρέα. Εδινε συντάξεις σε αντιστασιακούς. Μετά, όμως, αποκαλύφθηκε. Οταν μου έδειξαν αυτά τα έγγραφα, αποφάσισα ότι έπρεπε να προστατεύσω την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Αυτός μας παρουσιάζεται σήμερα ως αντιστασιακός. Εγώ έχω κάνει 6,5 χρόνια στο βουνό. Εχω γράψει 15 φαρμακερά άρθρα εναντίον του. Το βιβλίο αυτό το έγραψα για να ενημερωθεί ο κόσμος για την ιστορία».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο Γ. Μανδίκος υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σπιλώσει τον μηνυτή του, αλλά να καταδείξει την ιστορική αλήθεια, κάνοντας πολιτική κριτική. «Είχα στα χέρια μου - πρόσθεσε - την αίτηση, είχα τη διαταγή διάθεσης, τι να έκανα; Αν βάζατε έναν άνθρωπο σε ένα δωμάτιο και του δείχνατε αυτά τα έγγραφα, τι θα έκανε; Εκανα κριτική. Ο Γιαννόπουλος είναι επίορκος. Εδωσε όρκο σε άλλη πατρίδα. Είναι σατανική μορφή. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει, καταδικάζοντας τον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, όσον αφορά στη φωτογραφία που απεικονίζει τον Ευάγγ. Γιαννόπουλο μαζί με τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη και άλλους καπετάνιους του ΕΛΑΣ, ο κατηγορούμενος συγγραφέας είπε: «Αυτή η φωτογραφία είναι από τα Δεκεμβριανά, στο τέλος. Εγώ δε λέω ότι δεν ήταν στα Δεκεμβριανά. Στην Αντίσταση, πάντως, δεν ήταν. Θα τον αναγνωρίσω, επειδή τον γέμισαν παράσημα οι ξένες πρεσβείες; Οι Τσεχοσλοβάκοι θα τον κάνουν αντιστασιακό;».

Σε άλλη ερώτηση της πλευράς Γιαννόπουλου, αν ο χαρακτηρισμός «ταγματασφαλίτης», που κάνει για τον κ. Γιαννόπουλο στο βιβλίο του, είναι πολιτική κριτική, ο κατηγορούμενος αποκρίθηκε καταφατικά και προέτρεψε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να γράψει κι εκείνος ένα βιβλίο με τίτλο «Εγώ είμαι ο Γιώργος Μανδίκος».

Από τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία δεν έλειψαν και ορισμένες απρεπείς εκφράσεις μεταξύ των αντιδίκων, ενώ κάποια στιγμή τα μάτια του Ευάγγ. Γιαννόπουλου βούρκωσαν, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μανδίκου, Ν. Αθανασόπουλος, του είπε ότι έχει χάσει την ιδιότητα του δικηγόρου και κακώς παρίσταται ως πολιτική αγωγή. Ο κ. Γιαννόπουλος έβγαλε και του έδειξε τη δικηγορική του ταυτότητα, λέγοντας ότι έχει ζητήσει από τη σύζυγό του να τη βάλει πάνω στο μνήμα του, καθώς και ότι δε θα παραιτηθεί ποτέ από δικηγόρος. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την αγόρευση του εισαγγελέα.

Νέος πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τρεις ψηφοφορίες χρειάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο για την εκλογή του προέδρου του Σώματος. Στην τρίτη ψηφοφορία εκλέχτηκε ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Πάτρικ Κοξ με 298 ψήφους σε σύνολο 586. Ο Π. Κοξ διαδέχεται την Νικόλ Φοντέν και θα ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου μέχρι το τέλος της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιούνιο του 2004.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είναι ηλικίας 52 χρόνων, σπούδασε οικονομία και στη συνέχεια δίδαξε στο πανεπιστήμιο της πόλης Λίμερικ. Το 1982 εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή καριέρα και ανέλαβε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Το 1986 μπήκε στην πολιτική ως υποψήφιος του κόμματος των Προοδευτικών Δημοκρατών, του οποίου διατέλεσε γενικός γραμματέας στο διάστημα 1986 - 1989. Συμμετείχε στην ολιγάριθμη ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία συμμετείχαν πέντε υποψήφιοι. Δηλαδή, εκτός του Κοξ, ο Μποντ για το Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν για το Σοσιαλιστικό, ο Ονέστα για τους Πράσινους και ο Βουρτζ για την ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς (στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ). Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Βουρτζ κάλεσε όσους τον ψήφισαν να υποστηρίξουν τον Μάρτιν, ενώ ο Ονέστα κάλεσε του δικούς του ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Στη δεύτερη ψηφοφορία κανείς δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία και προηγούνταν ο Κοξ και ο Μάρτιν. Μετά την αποχώρηση του Μποντ, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέχτηκε ο Κοξ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Η ΚΟ Αυλώνα του ΚΚΕ καλεί αύριο, Πέμπτη, 17/1, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αυλώνα σε συζήτηση με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ομιλητής θα είναι ο Λ. Χατζηπαυλίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Αχαρνών του ΚΚΕ καλεί σε πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο, 19/1, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της, Αχαρνών 246, για τις πολιτικές εξελίξεις.

- Η Αχτιδική Επιτροπή Μεσολογγίου του ΚΚΕ καλεί την Κυριακή, 20/1, στις 10.30 το πρωί, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, σε συγκέντρωση για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του ΚΚΕ.

- Σύσκεψη-συζήτηση πραγματοποιεί τη Δευτέρα, 21/1, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης, με θέμα: «Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γερ. Αραβανής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι κομμουνιστές χορεύουν

- Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση το Σάββατο, 19 του Γενάρη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της, Περγάμου 12.

- Τον ετήσιο χορό της διοργανώνει η Αχτίδα Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στις 25 του Γενάρη, στο κέντρο «Νέα Δειλινά» στα Κουφάλια.

«Εφυγε» ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στις Φέρες του Εβρου ο σύντροφος Γιώργος Μιχαηλίδης, συνεπής αγωνιστής των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Ο Γ. Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1944 στις Φέρες του Εβρου από γονείς αγρότες. Από νωρίς αντιμετώπισε τα προβλήματα της βιοπάλης και βρέθηκε μετανάστης στη Γερμανία, όπου και εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και έδωσε από την πρώτη γραμμή τη μάχη του αντιδικτατορικού αγώνα. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, ήρθε στην Ελλάδα και μαζί με άλλους κομμουνιστές, πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση της ΚΟ Εβρου του ΚΚΕ και ανέλαβε γραμματέας της ΝΕ, θέση στην οποία παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Ταυτόχρονα, η συνδικαλιστική του δράση τον ανέδειξε για πολλά χρόνια στη διοίκηση του Σωματείου του, αλλά και στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εβρου. Από όλες τις θέσεις, όπου κι αν κλήθηκε να δώσει τη μάχη, το έκανε με συνέπεια και με επιμονή για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Εμεινε αταλάντευτος, πιστός στο Κόμμα και στις αρχές του.

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς του. Υπόσχεται, με την ένταση των αγώνων μελών και στελεχών, Κόμματος και ΚΝΕ, να αναπληρώσει το κενό του για την πραγματοποίηση των οραμάτων του, των οραμάτων μας, το σοσιαλισμό.

«ΕΙΔΥΛΛΙΟ» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια»...

Για μια ακόμα φορά ο Κ. Λαλιώτης πρότεινε συνεργασία στο ΣΥΝ, για μια ακόμα φορά η Μ. Δαμανάκη έσπευσε να χαιρετίσει την πρόταση και για άλλη μια φορά ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης, έσπευσε να απαντήσει και στους δύο...

Η ιστορία από καιρό σε καιρό επαναλαμβάνεται πανομοιότυπη, αλλάζει μόνο ο χώρος και ο χρόνος των δηλώσεων. Αυτή τη φορά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας του σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για την ΕΔΑ για να εκφράσει την άποψή του πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για ένα συντεταγμένο διάλογο ΠΑΣΟΚ και «Αριστεράς», εννοώντας βεβαίως το Συνασπισμό, με στόχο την προγραμματική σύγκλιση στους θεσμούς, αλλά και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Μαρία Δαμανάκη, επίσης παρούσα στην εκδήλωση, έσπευσε να εκφράσει τη συμφωνία της και να ζητήσει επιτάχυνση και συγκεκριμένες πράξεις.

Η απάντηση και στους δύο ήρθε από τον Ν. Βούτση, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ (ΕΡΑ), χωρίς να αποκλείσει βεβαίως το ενδεχόμενο συνεργασίας, είπε πως οι όποιες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ δε συνοδεύονται και με κάποιες επισημάνσεις για το διαφορετικό πρόγραμμα που θα μπορούσε μια αριστερή διακυβέρνηση να επαγγελθεί. Κατά συνέπεια, όπως ανέφερε, όλα αυτά είναι πολιτικά μετέωρα.

Εκδήλωση της ΟΓΕ

Εκδήλωση για τη Γυναίκα της Ελληνικής Υπαίθρου διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», στις 20-01-2002 και ώρα 6 μ.μ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Νάντια Καραγιάννη και την ορχήστρα της, ενώ θα κοπεί και η πρωτοχρονιάτικη πίτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ