ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολυμπιάδα... η εκσυγχρονιστική!

Στην υπηρεσία των στόχων κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ οι Αγώνες, υποστήριξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Ως μέρος του γενικότερου σχεδίου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της χώρας με βάση την πολιτική του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την πορεία προς τους Ολυμπιακούς του 2004 σε μια ομιλία θριαμβολογικού χαρακτήρα. Προσπερνώντας αδιάφορα το ρόλο των διεθνών και εγχώριων μονοπωλίων σε διοργανώσεις τέτοιου χαρακτήρα, υποστήριξε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι κερδοφόροι για τη χώρα και θα επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα, ενώ τους συνέδεσε με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο υπερβάσεων στον προϋπολογισμό της Ολυμπιάδας.

Ολυμπιάδα = ΠΑΣΟΚ!!!

Με έννοιες ταυτόσημες επιχείρησε στην ομιλία του να μετατρέψει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης και τους κομματικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «η Ελλάδα του 1990 έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996», ενώ «η Ελλάδα του 1997 κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» λέγοντας επίσης πως «η Ελλάδα του 2002 κοιτάζει το αύριο με νέα εθνική αυτοπεποίθηση», αφού «σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση για την εδραίωση της Ελλάδας για την οποία αγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ. Μιας Ελλάδας ισχυρής και περήφανης, μιας Ελλάδας που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και κατοχυρώνει τη λαϊκή συμμετοχή στην πρόοδο και την ανάπτυξη». Φυσικά δεν παρέλειψε ο Κ. Σημίτης να συνδέσει την Ολυμπιάδα με την «ευρωπαϊκή προοπτική», τονίζοντας ότι «φτάσαμε στον πιο αποφασιστικό σταθμό της πορείας που μας ενώνει με τη σύγχρονη Ευρώπη και αλλάζει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Παράλληλα χτες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «φάρμακο» για κάθε κοινωνικό πρόβλημα: Οπως είπε, «είναι ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας με αύξηση περίπου 0,5% το χρόνο μέχρι το 2004, κατά 1,3% το 2004 και κατά 0,3% - 0,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2004». Υποστήριξε επίσης ότι «δημιουργούν 30 με 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το χρόνο», ενώ προϋποθέτουν και τη δημιουργία «38 νέων, μεγάλων αθλητικών και οδικών έργων», ενώ τα προγράμματα «Αθήνα 2004» και «Ελλάδα 2004» αφορούν «όλους τους δήμους, όλους τους νόμους και τις περιφέρειες της χώρας». Ελάχιστη ήταν η αναφορά της πρωθυπουργικής ομιλίας στα θέματα του περιβάλλοντος, αφού ο Κ. Σημίτης αρκέστηκε να μιλήσει για «απαράβατη αρχή του εκσυγχρονισμού, τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».

Επίσης, ο πρωθυπουργός χτες αναφέρθηκε και στο «μήνυμα» της Ολυμπιάδας. Ξεχνώντας τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχει, αναφέρθηκε στο θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Οπως είπε «είναι η αντίληψη ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα υπερβαίνει τον πόλεμο, συμφιλιώνει και ενώνει τους λαούς, τα έθνη και τις θρησκείες κάτω από το πανανθρώπινο ιδανικό της αναμέτρησης με τα όρια που θέτει η φύση στον άνθρωπο».

Οι υπερβάσεις

Ανοιχτό άφησε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβάσεις. Επιχειρώντας «πολιτικάντικα» να αποφύγει το «σκόπελο» σημείωσε πως «οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά παρακολουθούμε την εφαρμογή αυτού του προϋπολογισμού στην πράξη, ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις που δε δικαιολογούνται από τις ανάγκες των αγώνων». Παράλληλα επισήμανε πως «όλα τα έργα έγιναν και γίνονται με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Με κανονικούς διαγωνισμούς και χωρίς αναθέσεις. Με έλεγχο, νομιμότητα, διαφάνεια». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα κονδύλια, ο Κώστας Σημίτης είπε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια 660 εκατομμύρια ευρώ (906 δισεκατομμύρια δραχμές), ενώ το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» διαθέτει κονδύλια ύψους 1 δισεκατομμυρίου 270 εκατομμυρίων ευρώ (432 δισεκατομμυρίων δραχμών). Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ολυμπιάδα δεν έχει κόστος, έχει κέρδος»!

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κριτική για καθυστερήσεις...

...και διαχειριστική ανεπάρκεια

Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα Ολυμπιακά έργα, καθώς και στις υπερβάσεις του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων, εστίασε την κριτική του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως ήταν αναμενόμενο. Εκανε λόγο για μειωμένες δυνατότητες διαχειριστικής επάρκειας. Παράλληλα, πάντως, επισήμανε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στην «εθνική προσπάθεια».

Ειδικά για το θέμα των καθυστερήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το κόστος των έργων είναι το αποτέλεσμα του χρόνου που μεσολάβησε από τη σύνταξη του φακέλου διεκδίκησης έως το 2001 που έγιναν οι πρώτες συμβάσεις έργου. Εμείς, όμως, δε συγκρίνουμε με το φάκελο διεκδίκησης. Συγκρίνουμε το τι έγινε με τις δικές σας εξαγγελίες, το δικό σας προγραμματισμό. Δεν είναι καθόλου λογικό το γεγονός ότι οι συμβάσεις άρχισαν να γίνονται την ώρα που τα έργα έπρεπε να παραδίδονται».

Αναφερόμενος στην «ανάπτυξη» της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισήμανε πως «χάθηκε η ευκαιρία να λειτουργήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η πορεία προς αυτούς, ως επιταχυντής της οικονομικής ανάπτυξης. Το χειρότερο είναι πως κρίσιμοι τομείς παραμένουν σε ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση. Αναφέρομαι κυρίως στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές που κάνουν αβάσταχτη την καθημερινότητα, αλλά οι λύσεις μετατίθενται επ' αόριστον στο αύριο».

Τέλος, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ολυμπιάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «σημειώνεται ιλιγγιώδης εκτίναξη του κόστους, που, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να έχει δυσμενέστατες συνέπειες στα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας». Για τις υπερβάσεις σημείωσε πως «σήμερα το μόνο βέβαιο είναι ότι στα πιο πολλά έργα το κόστος φτάνει το διπλάσιο, το τριπλάσιο και το τετραπλάσιο των αρχικών προϋπολογισμών. Το κόστος της Αττικής Οδού, από 450 δισεκατομμύρια του αρχικού προϋπολογισμού, εκτινάχτηκε σε περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια». Συμπέρανε καταλήγοντας πως «είτε και αυτός ακόμα ο προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας είναι εικονικός, είτε η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ποια έργα της Ολυμπιακής προετοιμασίας καταργήθηκαν, προκειμένου να διατηρηθεί "λογιστικά" το ίδιο ποσό. Τι επιτελούς συμβαίνει; Γιατί αυτός ο εμπαιγμός; Γιατί τόση προχειρότητα; Γιατί τόση ανευθυνότητα;».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Προχειρότητα... και έλλειψη χρόνου

Για προχειρότητα και λανθασμένες μεθοδεύσεις κατηγόρησε στην ομιλία του την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας πως αυτό δημιουργεί πολυποίκιλες παρενέργειες.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «η απώλεια χρόνου είναι ένα αυτοτελές κόστος που δεν αναπληρώνεται με το γιουρούσι της τελευταίας στιγμής, το οποίο προς δόξαν της τύφλωσης του πολιτικού μας συστήματος εξακολουθεί να παραμένει ως μια από τις σταθερές πολιτικές αρετές. Η απώλεια χρόνου, ως αυτοτελές κόστος, επιβαρύνει όλους τους τομείς τόσο από πλευράς προϋπολογισμού όσο και από πλευράς φυσιογνωμίας και περιεχομένου των Ολυμπιακών Αγώνων». Επίσης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει εικόνα και συνείδηση πολιτικής συλλογικότητας στη διεύθυνση αυτού του μεγάλου επιχειρησιακού έργου. Δε φτιάχτηκε και δεν εμπνεύστηκε το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης και της συλλογικής δουλιάς». Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ανοίγει με αυτή την κατάσταση ο δρόμος για «παράπλευρες μεθοδεύσεις διαπλεκομένων συμφερόντων που πιέζουν για να παρακαμφθεί η νομιμότητα, με το επιχείρημα να μη χαθεί κι άλλος χρόνος».

Πινακο-λογίες

Πίνακα της Γενικής Διεύθυνσης Ολυμπιακών Εργων του «Αθήνα 2004» κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ με ημερομηνία 11-1- 2002, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά έργα. Ο πίνακας περιέχει τη «γενική αναφορά προόδου των έργων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και σύμφωνα με αυτόν: Από τα 41 έργα ως προς τις καθυστερήσεις τα 15 χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, τα 10 μεσαίου κινδύνου και μόνο τα 16 είναι χαμηλού κινδύνου.

Η κατάθεση του πίνακα αιφνιδίασε απ' ό,τι φάνηκε τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, ο οποίος στη δευτερολογία του απέφυγε να πει οτιδήποτε για τα στοιχεία. Αργότερα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι όσοι συνέταξαν τον πίνακα είναι «βαθιά άσχετοι» και προχωρώντας ακόμα παραπέρα, είπε ότι ο πίνακας «συντάχθηκε για να εξυπηρετηθεί το κόμμα της ΝΔ στη σημερινή συζήτηση», αφήνοντας έτσι αιχμές για την ηγεσία της «Αθήνα 2004».

Λίγη ώρα αργότερα, με κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, έκαναν λόγο για πίνακα που περιέχει ανακριβή στοιχεία, κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις και δημιουργεί μια ψευδή συνολική εντύπωση για την πορεία των έργων. Σημειώνουν ακόμα ότι ο πίνακας δεν τέθηκε ποτέ υπόψη της Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε τη Δευτέρα, αλλά ούτε και υπόψη της Ομάδας Παρακολούθησης Εργων που συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς του Κ. Καραμανλή, ότι ο πίνακας είχε δοθεί στα μέλη της διυπουργικής.

Πάντως, η κοινή δήλωση των υπουργών ουσιαστικά αμφισβητεί τα στοιχεία της «Αθήνα 2004» καθώς και το μηχανισμό παρακολούθησης των έργων από την εταιρία. Κύκλοι της «Αθήνα 2004» έλεγαν χτες ότι «η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια έκθεση εργασίας, τεχνοκρατικής αξίας που συντάσσεται από Τεχνικούς Συμβούλους και αρμόδια στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής σε εβδομαδιαία βάση, επικαιροποιείται και αναπροσαρμόζεται διαρκώς». Στελέχη της εταιρίας σημείωναν ακόμη ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν κατατέθηκε στη διυπουργική επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ