Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολυμπιάδα... η εκσυγχρονιστική!

Στην υπηρεσία των στόχων κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ οι Αγώνες, υποστήριξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Ως μέρος του γενικότερου σχεδίου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της χώρας με βάση την πολιτική του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την πορεία προς τους Ολυμπιακούς του 2004 σε μια ομιλία θριαμβολογικού χαρακτήρα. Προσπερνώντας αδιάφορα το ρόλο των διεθνών και εγχώριων μονοπωλίων σε διοργανώσεις τέτοιου χαρακτήρα, υποστήριξε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι κερδοφόροι για τη χώρα και θα επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα, ενώ τους συνέδεσε με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο υπερβάσεων στον προϋπολογισμό της Ολυμπιάδας.

Ολυμπιάδα = ΠΑΣΟΚ!!!

Με έννοιες ταυτόσημες επιχείρησε στην ομιλία του να μετατρέψει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας με τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης και τους κομματικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «η Ελλάδα του 1990 έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996», ενώ «η Ελλάδα του 1997 κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» λέγοντας επίσης πως «η Ελλάδα του 2002 κοιτάζει το αύριο με νέα εθνική αυτοπεποίθηση», αφού «σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση για την εδραίωση της Ελλάδας για την οποία αγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ. Μιας Ελλάδας ισχυρής και περήφανης, μιας Ελλάδας που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και κατοχυρώνει τη λαϊκή συμμετοχή στην πρόοδο και την ανάπτυξη». Φυσικά δεν παρέλειψε ο Κ. Σημίτης να συνδέσει την Ολυμπιάδα με την «ευρωπαϊκή προοπτική», τονίζοντας ότι «φτάσαμε στον πιο αποφασιστικό σταθμό της πορείας που μας ενώνει με τη σύγχρονη Ευρώπη και αλλάζει την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Παράλληλα χτες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «φάρμακο» για κάθε κοινωνικό πρόβλημα: Οπως είπε, «είναι ισχυρός μοχλός ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της χώρας». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας με αύξηση περίπου 0,5% το χρόνο μέχρι το 2004, κατά 1,3% το 2004 και κατά 0,3% - 0,5% για αρκετά χρόνια μετά το 2004». Υποστήριξε επίσης ότι «δημιουργούν 30 με 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το χρόνο», ενώ προϋποθέτουν και τη δημιουργία «38 νέων, μεγάλων αθλητικών και οδικών έργων», ενώ τα προγράμματα «Αθήνα 2004» και «Ελλάδα 2004» αφορούν «όλους τους δήμους, όλους τους νόμους και τις περιφέρειες της χώρας». Ελάχιστη ήταν η αναφορά της πρωθυπουργικής ομιλίας στα θέματα του περιβάλλοντος, αφού ο Κ. Σημίτης αρκέστηκε να μιλήσει για «απαράβατη αρχή του εκσυγχρονισμού, τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον».

Επίσης, ο πρωθυπουργός χτες αναφέρθηκε και στο «μήνυμα» της Ολυμπιάδας. Ξεχνώντας τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε όλες τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχει, αναφέρθηκε στο θεσμό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Οπως είπε «είναι η αντίληψη ότι το Ολυμπιακό Πνεύμα υπερβαίνει τον πόλεμο, συμφιλιώνει και ενώνει τους λαούς, τα έθνη και τις θρησκείες κάτω από το πανανθρώπινο ιδανικό της αναμέτρησης με τα όρια που θέτει η φύση στον άνθρωπο».

Οι υπερβάσεις

Ανοιχτό άφησε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβάσεις. Επιχειρώντας «πολιτικάντικα» να αποφύγει το «σκόπελο» σημείωσε πως «οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά παρακολουθούμε την εφαρμογή αυτού του προϋπολογισμού στην πράξη, ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις που δε δικαιολογούνται από τις ανάγκες των αγώνων». Παράλληλα επισήμανε πως «όλα τα έργα έγιναν και γίνονται με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Με κανονικούς διαγωνισμούς και χωρίς αναθέσεις. Με έλεγχο, νομιμότητα, διαφάνεια». Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα κονδύλια, ο Κώστας Σημίτης είπε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια 660 εκατομμύρια ευρώ (906 δισεκατομμύρια δραχμές), ενώ το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» διαθέτει κονδύλια ύψους 1 δισεκατομμυρίου 270 εκατομμυρίων ευρώ (432 δισεκατομμυρίων δραχμών). Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ολυμπιάδα δεν έχει κόστος, έχει κέρδος»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ