Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο μύθος της ανεξαρτησίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για την «υπεράνω υποψίας» εταιρία ορκωτών λογιστών «Αρθουρ Αντερσεν» - τις εκθέσεις της οποίας χρησιμοποιεί συχνά πυκνά και η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις επιλογές της - γράφαμε χτες, με αφορμή ότι κατέστρεψε επιβαρυντικά στοιχεία, που αφορούν την κατάρρευση του ενεργειακού αμερικανικού κολοσσού «Ενρον». Επανερχόμαστε, λοιπόν, «δανειζόμενοι» από το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Καθημερινής» τα παρακάτω: «Η αμφισβήτηση του ελεγκτικού και συμβουλευτικού ρόλου τους γιγαντώνεται διεθνώς, και θέτει ευρύτερο θέμα για την ποιότητα των υπηρεσιών, το επίπεδο των αμοιβών και το ρόλο των 5 - 6 μεγάλων διεθνών οίκων που μονοπωλούν την ελληνική αγορά και έχουν εμπλακεί σε πλήθος ιδιωτικοποιήσεων.

Η μεγάλη Arthour Andersen, που έχει διαχειριστεί πάμπολλες υποθέσεις στην Ελλάδα, είναι τώρα υπόλογη στις ΗΠΑ... Η γνωστή στην Ελλάδα Credit Suisse First Boston, η οποία υποστήριζε μέχρι την πτώχευσή της την ΑΧΟΝ για την εξαγορά της Ολυμπιακής, πλήρωσε πρόστιμο 100 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Ο μύθος της ανεξαρτησίας των ξένων οίκων καταρρέει διεθνώς και δεν είναι τυχαίο ότι οι New York Times έγραψαν προχτές ότι "τα κριτήρια λογιστικής έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκπορνευτεί, καθώς στελέχη εταιριών ορκωτών λογιστών φοβούνται να αποκαλύψουν τα ψεύτικα στοιχεία των πελατών τους και τις υπόγειες συμφωνίες, για να μη χάσουν τις υψηλές αμοιβές που λαμβάνουν"».

Ετσι, για να μη νομίσει κανείς ότι υπερβάλλουμε...


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ