ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Μετερίζι» τα Τέμπη!
  • Αύριο η συνάντηση εκπροσώπων της μαχόμενης αγροτιάς απ' όλη τη χώρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας
  • Ανυποχώρητο το αγροτικό κίνημα διεκδικεί αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και κλιμακώνει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στα στενά των Τεμπών θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους οι Θεσσαλοί ξωμάχοι, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στη νέα πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση που ξεκινάει στις 28 Γενάρη. Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και συντονιστικών επιτροπών αγώνα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι ο αγώνας των Θεσσαλών αγροτών θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ακόμα και με κάθοδο των τρακτέρ προς την Αθήνα.

Σε δήλωση του, μετά τη σύσκεψη, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, τόνισε: «H απόφαση για τα Τέμπη είναι ομόφωνη. Βεβαίως, ο αγώνας δε σταματάει, εάν δε λυθούν τα προβλήματα, μόνο στα Τέμπη. Θα υπάρξει κλιμάκωση. Και σ' αυτήν την κλιμάκωση συμπεριλαμβάνεται και η κάθοδος στην Αθήνα και πάρα πολλές μορφές πάλης».

Και συνέχισε: «Εκτιμούμε ότι εδώ και τέσσερις μήνες το μήνυμα στην κυβέρνηση εστάλη, τα ψηφίσματα εστάλησαν και περιμένουμε την Παρασκευή να μας απαντήσει θετικά στα αιτήματά μας για να λυθούν τα προβλήματα. Δηλαδή, να μας πει τι θα γίνει με το μη επιλέξιμο βαμβάκι, αν θα αποζημιώσει το φυτικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν από τη χιονόπτωση και τον παγετό, αν θα πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι κι αν θα συμπληρώσει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλη η παραγωγή, σε σχέση μ' αυτά που έλεγε το υπουργείο Γεωργίας για 1.147.000 τόνους και η τιμή θα είναι πάρα πολύ χαμηλή». Και κατέληξε: «Καλούμε την κυβέρνηση, λοιπόν, να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι, οι οποίοι θέλουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους. Τα προβλήματά μας και η πολιτική της κυβέρνησης μάς "σπρώχνουν" εκεί και καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος στους αγώνες μαζικά και ενωτικά».

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Εκπρόσωποι της μαχόμενης αγροτιάς της Θεσσαλίας θα συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία αγροτικών στελεχών από όλη τη χώρα, η οποία θα συναντηθεί, αύριο στις 7.30 μ.μ., με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών θα θέσουν το πλαίσιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, όπως έχει διαμορφωθεί στις πανελλαδικές αγροτικές συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά, το τελευταίο διάστημα, στον Παλαμά της Καρδίτσας και στα Φάρσαλα της Λάρισας.

Σ' αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο ιεραρχούνται αιτήματα, που αφορούν στην:

  • Κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με κανονισμούς κι άλλα μέτρα, που πλήττουν το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων υποδομής στη γεωργία και κτηνοτροφία, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και ν' αυξηθεί η παραγωγικότητα.
  • Εγκαιρη αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε στη φυτική και ζωική παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο η πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και «πάγωμα» των χρεών και δανειακές διευκολύνσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
  • Εξυγίανση και χρηματοδότηση των συνεταιρισμών, ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία και η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων και να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα.
  • Παραμονή της Αγροτικής Τράπεζας στο δημόσιο τομέα και λειτουργία της με αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια.
  • Αποτελεσματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κατάργηση των πανωτοκίων.
  • Εξίσωση των αγροτικών συντάξεων με τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ κ.ά.
Ανυποχώρητοι στον αγώνα

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα έχει σαφώς διαμηνύσει προς το υπουργείο Γεωργίας και στην κυβέρνηση ότι μόνο επ' αυτών των δίκαιων αιτημάτων συζητάει, ζητώντας την ικανοποίησή τους, διότι αλλιώς δεν πρόκειται να σταματήσει το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας.

Και, βεβαίως, οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει πως στόχος των σκληρών και μακρόχρονων αγώνων τους είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, πολιτικής, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και θ' αναπτύσσει παραγωγικά την αγροτική οικονομία για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

ΣΕΡΡΕΣ
Μεθαύριο η σύσκεψη στη Νιγρίτα

Κάλεσμα στους αγρότες της περιοχής της Νιγρίτας να συμμετάσχουν μαζικά σε εκδήλωση - συζήτηση που θα γίνει μεθαύριο Σάββατο 19 του Γενάρη, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Ν. Σερρών. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο ΓΕΡΑΚΙΝΑ στις 11 πμ και θέματά της θα είναι: «Τα προβλήματα της αγροτιάς τα οποία επιδεινώθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και άλλων φορέων στα Φάρσαλα και οι οποίες ξεκινάνε στις 28/2/2002.» Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

ΕΒΡΟΣ
Σύσκεψη μαζικών φορέων την Κυριακή

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία των αγροτικών κινητοποιήσεων, διοργανώνεται στην Ορεστιάδα την Κυριακή 20 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ». Η εκδήλωση αποτελεί πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Εβρου, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συνεταιρισμών Περιφέρειας Ορεστιάδας. Στη σύσκεψη καλούνται για ενημέρωση και συμπαράσταση στον αγώνα της αγροτιάς οι μαζικοί φορείς της περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα δήμαρχοι, το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ενωση Επαγγελματιών, η Β` ΕΛΜΕ Εβρου, η Ενωση Γονέων, οι σύλλογοι φοιτητών, οι σύλλογοι γυναικών, οι αντιπρόσωποι της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας κ.ά.

Επίσης, για την ενημέρωση των αγροτών και τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα τους, άρχισαν περιοδείες συνδικαλιστών - μελών των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών και Κιλκίς, ενώ για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συσκέψεις σε πόλεις και κεφαλοχώρια.

ΑΡΤΑ
Απλήρωτοι παραγωγοί

Απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο σχεδόν παραμένουν οι παραγωγοί της Αρτας, που έδωσαν τα εσπεριδοειδή τους για χυμοποίηση την περσινή περίοδο στο εργοστάσιο του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) τονίζοντας πως ο εμπαιγμός που υφίστανται δεν έχει προηγούμενο. Συγκεκριμένα η ΟΑΣΝΑ καταγγέλλει:

  • Τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους υπευθύνους της ομάδας παραγωγών για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη μη απόδοση των δικαιούμενων επιδοτήσεων.
  • Την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας για την πρωτοφανή καθυστέρηση και τον εμπαιγμό των παραγωγών.
  • Την Ευρωπαϊκή Ενωση που με τους κανονισμούς της και τις ντιρεκτίβες της προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει και να παρεμποδίσει την απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους.

Η ΟΑΣΝΑ καλεί τους παραγωγούς που υπομονετικά περιμένουν ένα χρόνο περίπου τα χρήματά τους να ξεσηκωθούν μαζικά και δυναμικά και να απαιτήσουν από τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες και την ομάδα παραγωγών, άμεσα να τους καταβληθούν οι κόποι τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ