Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Μετερίζι» τα Τέμπη!
  • Αύριο η συνάντηση εκπροσώπων της μαχόμενης αγροτιάς απ' όλη τη χώρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας
  • Ανυποχώρητο το αγροτικό κίνημα διεκδικεί αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και κλιμακώνει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στα στενά των Τεμπών θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους οι Θεσσαλοί ξωμάχοι, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στη νέα πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση που ξεκινάει στις 28 Γενάρη. Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και συντονιστικών επιτροπών αγώνα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στην ίδια απόφαση τονίζεται ότι ο αγώνας των Θεσσαλών αγροτών θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ακόμα και με κάθοδο των τρακτέρ προς την Αθήνα.

Σε δήλωση του, μετά τη σύσκεψη, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, τόνισε: «H απόφαση για τα Τέμπη είναι ομόφωνη. Βεβαίως, ο αγώνας δε σταματάει, εάν δε λυθούν τα προβλήματα, μόνο στα Τέμπη. Θα υπάρξει κλιμάκωση. Και σ' αυτήν την κλιμάκωση συμπεριλαμβάνεται και η κάθοδος στην Αθήνα και πάρα πολλές μορφές πάλης».

Και συνέχισε: «Εκτιμούμε ότι εδώ και τέσσερις μήνες το μήνυμα στην κυβέρνηση εστάλη, τα ψηφίσματα εστάλησαν και περιμένουμε την Παρασκευή να μας απαντήσει θετικά στα αιτήματά μας για να λυθούν τα προβλήματα. Δηλαδή, να μας πει τι θα γίνει με το μη επιλέξιμο βαμβάκι, αν θα αποζημιώσει το φυτικό κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις που καταστράφηκαν από τη χιονόπτωση και τον παγετό, αν θα πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό για το βαμβάκι κι αν θα συμπληρώσει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλη η παραγωγή, σε σχέση μ' αυτά που έλεγε το υπουργείο Γεωργίας για 1.147.000 τόνους και η τιμή θα είναι πάρα πολύ χαμηλή». Και κατέληξε: «Καλούμε την κυβέρνηση, λοιπόν, να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι, οι οποίοι θέλουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους. Τα προβλήματά μας και η πολιτική της κυβέρνησης μάς "σπρώχνουν" εκεί και καλούμε τους αγρότες να πάρουν μέρος στους αγώνες μαζικά και ενωτικά».

Το πλαίσιο των αιτημάτων

Εκπρόσωποι της μαχόμενης αγροτιάς της Θεσσαλίας θα συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία αγροτικών στελεχών από όλη τη χώρα, η οποία θα συναντηθεί, αύριο στις 7.30 μ.μ., με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών θα θέσουν το πλαίσιο των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, όπως έχει διαμορφωθεί στις πανελλαδικές αγροτικές συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά, το τελευταίο διάστημα, στον Παλαμά της Καρδίτσας και στα Φάρσαλα της Λάρισας.

Σ' αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο ιεραρχούνται αιτήματα, που αφορούν στην:

  • Κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των προστίμων συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με κανονισμούς κι άλλα μέτρα, που πλήττουν το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων υποδομής στη γεωργία και κτηνοτροφία, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και ν' αυξηθεί η παραγωγικότητα.
  • Εγκαιρη αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε στη φυτική και ζωική παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο η πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς και «πάγωμα» των χρεών και δανειακές διευκολύνσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
  • Εξυγίανση και χρηματοδότηση των συνεταιρισμών, ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία και η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων και να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα.
  • Παραμονή της Αγροτικής Τράπεζας στο δημόσιο τομέα και λειτουργία της με αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά κριτήρια.
  • Αποτελεσματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κατάργηση των πανωτοκίων.
  • Εξίσωση των αγροτικών συντάξεων με τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ κ.ά.
Ανυποχώρητοι στον αγώνα

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα έχει σαφώς διαμηνύσει προς το υπουργείο Γεωργίας και στην κυβέρνηση ότι μόνο επ' αυτών των δίκαιων αιτημάτων συζητάει, ζητώντας την ικανοποίησή τους, διότι αλλιώς δεν πρόκειται να σταματήσει το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας.

Και, βεβαίως, οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει πως στόχος των σκληρών και μακρόχρονων αγώνων τους είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, πολιτικής, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση και θ' αναπτύσσει παραγωγικά την αγροτική οικονομία για την ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνεται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς (2016-12-20 00:00:00.0)
Ολοκληρωτικές καταστροφές από τον παγετό (2015-03-27 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών (2009-11-13 00:00:00.0)
Αυταπάτες και στάχτη στα μάτια των αγροτών (2009-09-26 00:00:00.0)
Κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στα Τέμπη (2002-01-16 00:00:00.0)
"Μας χρωστάει πολλά η κυβέρνηση" (1999-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ