Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΡΕΝΤΗ
«Ανακάλυψαν» την έλλειψη κανόνων υγιεινής

Αυτό προκύπτει από τις πρώτες διαπιστώσεις ελεγκτών της ΕΕ που επισκέφτηκαν την αγορά, τις οποίες δε διαψεύδει η κυβέρνηση

Αναζωπυρώθηκε ο θόρυβος που γύρω από το υπαρκτό πρόβλημα της μη τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη με αφορμή -αυτή τη φορά- τη νέα επίσκεψη κοινοτικών ελεγκτών. Σύμφωνα με τα όσα ήδη έγιναν γνωστά, και ενώ απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη της σχετικής έκθεσης, από την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι συνέπειες της υποβάθμισης της συγκεκριμένης αγοράς που δεν είναι άλλες από τις κακές συνθήκες συντήρησης, επεξεργασίας και διάθεσης των κρεάτων που περνάνε από το Ρέντη για να εφοδιάσουν τα κρεοπωλεία της Αττικής.

Ωστόσο, η έκταση που πήρε το όλο θέμα - και χωρίς να υποβαθμίζεται το γεγονός ότι είναι μια πραγματικότητα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία - δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε συνδυασμό με μια σειρά παράλληλες παραμέτρους, όπως είναι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) και διάφορα σενάρια που θέλουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να επιδιώκουν να πατήσουν πόδι στην έκταση στην οποία σήμερα λειτουργεί η αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή και ενώ χτες η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων Χρ. Παπανικολάου περιοριζόταν στο να δηλώσει λακωνικά ότι «δεν υπάρχει πρόταση για κλείσιμο της αγοράς» και πως «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας ανακοίνωναν την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρουν την κρεαταγορά «στον ευρύτερο χώρο της σημερινής κρεαταγοράς Πειραιώς». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το σχετικό έργο έχει ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ και το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 4,3 δισ. δρχ., ενώ στις νέες εγκαταστάσεις προβλέπεται να εγκατασταθούν πενήντα περίπου χονδρεμπορικές επιχειρήσεις κρέατος.

Στο μεταξύ, προκλητική ήταν η χτεσινή ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) η διοίκηση του οποίου έσπευσε να «βγάλει την ουρά της απ' έξω» από το πρόβλημα της ανεπάρκειας και σε κάθε περίπτωση της αναποτελεσματικότητας των ελέγχων, προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στην αγορά του Ρέντη. Οπως προκύπτει από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ο ΕΦΕΤ παρουσιάζοντας έναν κυκεώνα διαδικαστικών ζητημάτων, επιχειρεί να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών. Μεταξύ άλλων επικαλείται την έλλειψη προσωπικού στην αρμόδια διεύθυνση κτηνιατρικής της νομαρχίας Πειραιά, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στον ΕΦΕΤ που δεν έχει γίνει γιατί δεν έχει υπογραφεί εδώ και δύο χρόνια η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται από το σχετικό νόμο, την απόφαση της επιτροπής της ΕΕ σύμφωνα με την οποία αρμόδιο για να καθορίσει τους όρους για την έγκριση των εγκαταστάσεων ζωικών προϊόντων που βρίσκονται στην αγορά του Ρέντη είναι το υπουργείο Γεωργίας.

Μάλιστα, ο ΕΦΕΤ υποστηρίζει ότι «απλά επικουρικά διευκόλυνε τους ελέγχους στην κεντρική αγορά». Σ' αυτό το πλαίσιο ανάμεσα στα άλλα διέθεσε δύο επιθεωρητές αστυκτηνιάτρους σε καθημερινή βάση για τη διενέργεια αστυκτηνιατρικού ελέγχου, το έργο των οποίων, πάντως, περιορίστηκε από τον περασμένο Μάη μέχρι τις 11 Γενάρη σε 65 επιθεωρήσεις και οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα. Επίσης, στη «βοήθεια» που παρείχε ο ΕΦΕΤ εντάσσεται η... διενέργεια συσκέψεων μεταξύ ΕΦΕΤ και αστυκτηνιάτρων, η εκπόνηση σχεδίου «οδηγού υγιεινής» για τις επιχειρήσεις κρέατος που δραστηριοποιούνται στην αγορά του Ρέντη κ.ά.

Σε συνέχεια του «αλαλούμ» που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα των... αρμοδιοτήτων αργά χτες το μεσημέρι εκδόθηκε και κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Γεωργίας και Ανάπτυξης, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι «από πλευράς τήρησης υγειονομικών προδιαγραφών επιθεωρείται συνεχώς από την αστυκτηνιατρική υπηρεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που τώρα οι υπάλληλοί της έχουν αποσπαστεί στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων». Συμπληρώνεται, επίσης, ότι «η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Γεωργίας και η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά από το 1993 λόγω της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και τους κανονισμούς που τη διέπουν πραγματοποιούν επιθεωρήσεις και δειγματοληπτικούς ελέγχους».

Για την ιστορία του πράγματος να πούμε ότι σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας χτες οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι:

  • Πρώτον ο τεμαχισμός των κρεάτων δε γινόταν σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θέσει η ΕΕ, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με την αφαίρεση των επικίνδυνων κατά την ΕΕ υλικών στο βόειο κρέας. Στον ίδιο χώρο δεν υπάρχει παρασκευαστήριο, ώστε να γίνει η παραπάνω διαδικασία.
  • Δεύτερον, δε γίνεται ταυτοποίηση των κρεάτων με πιστοποιητικά, ενώ ελλιπέστατη ήταν και η σήμανση που όφειλαν να έχουν τα τμήματα που πηγαίνουν στην αγορά.
  • Τρίτον, διαπίστωσαν ότι η κατάσταση στους χώρους υγιεινής ήταν απαράδεκτη, ενώ την ώρα της επίσκεψης των ελεγκτών απουσίαζαν οι αστυκτηνίατροι. (Δε γνωρίζουμε, βέβαια, εάν οι ελεγκτές της Κοινότητας διαπίστωσαν το πόσο υγιεινά είναι τα κρέατα που έρχονται ανεξέλεγκτα από τις χώρες της ΕΕ στο όνομα της «ελεύθερης διακίνησης»)...

Τέλος, αργά χτες βράδυ έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας Πειραιά διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακατάλληλο σνακ στα «Lidl» (2007-09-25 00:00:00.0)
Κυριαρχεί η πλήρης ασυδοσία (2006-01-17 00:00:00.0)
Τα βάπτιζαν ελληνικά (2005-04-23 00:00:00.0)
«Ελευθέρας» στις αμερικανικές ορμόνες (2002-02-22 00:00:00.0)
Εδώ αρμόδιος, εκεί αρμόδιος.... (2002-01-22 00:00:00.0)
«Τρελά » κρέατα και μπίζνες (2000-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ