Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΤΟΕ
Υπέρ μιας... «καλής» συγχώνευσης

Μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων η πλειοψηφία, συνεχίζει να παίζει στο «γήπεδο» των τραπεζιτών της Εθνικής και της ΑΛΦΑ, προβάλλοντας προσχηματικά το ζήτημα της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων

Στο όνομα δήθεν, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, η ΟΤΟΕ επιμένει να συμμετέχει στο επιχειρηματικό παιχνίδι που διεξάγεται στο πλαίσιο της συγχώνευσης των τραπεζών ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ και Εθνική. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, συνεδρίασε χτες και κατέληξε σε μια απόφαση που στην ουσία επαναλαμβάνει τη μέχρι τώρα θέση της για στήριξη της συγχώνευσης υπό προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις ωστόσο, που μπαίνουν κυρίως ως πρόσχημα, επιχειρούν να στηρίξουν την κυβερνητική πλευρά στο ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στο νέο όμιλο και δεν υποστηρίζονται ούτε καν από... υποψία κινητοποίησης των εργαζομένων στις δυο συγκεκριμένες τράπεζες και γενικότερα στον κλάδο. Μόνο που αυτή τη φορά, κάτω από το βάρος των αρνητικών εξελίξεων, η πλειοψηφία θεώρησε καλό να «σκληρύνει» λίγο τη φρασεολογία της και να προσθέσει ότι αν δεν τηρηθούν οι όροι της θα πάψει να στηρίζει τη συγχώνευση.

Οι... όροι που θέτει η ΟΤΟΕ για μια καλή συγχώνευση, είναι: Η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις δυο τράπεζες. Η προώθηση του ασφαλιστικού του κλάδου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΟΤΟΕ. Εκπροσώπηση των ασφαλιστικών Ταμείων στη νέα διοίκηση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μαζί με αυτά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ζητά ακόμα «την υλοποίηση και όχι την ακύρωση των συμφωνιών σχετικά με τη διοίκηση της νέας τράπεζας», μπαίνοντας ευθέως και χωρίς προσχήματα σε διοικητικά χωράφια που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τη θέση των εργαζομένων. Αλήθεια είναι ότι ειδικά αυτή η τελευταία θέση από ορισμένους ερμηνεύεται σαν προσπάθεια της πλειοψηφίας να στηρίξει τη διοίκηση της Εθνικής, μια και το οργανόγραμμα που έχει αποφασιστεί αμφισβητείται από την ΑΛΦΑ.

Η απόφαση πάρθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ). Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκαν οι σύμβουλοι που προέρχονται από την ΕΣΑΚ Τραπεζών, οι οποίοι κατήγγειλαν την πλειοψηφία για την εμπλοκή της ΟΤΟΕ στις «κοκορομαχίες» του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι οποίες οξύνθηκαν από την αντίστοιχη όξυνση της διαπάλης των συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από τη συγχώνευση.

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότειναν στο Γενικό Συμβούλιο την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου για την προστασία και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, ενώ άσκησαν κριτική στην ΟΤΟΕ που δεν ασχολήθηκε με τη συγχώνευση όταν τα στελέχη των δυο τραπεζών μιλούσαν για χιλιάδες επερχόμενες απολύσεις.

Από τις τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας, δεν έλειψαν οι αντιφάσεις και τα... κενά μνήμης. Ολοι εκτίμησαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει κανένα λόγο να ανακατευτεί στις επιχειρηματικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Στη συνέχεια άρχισαν τα... όργανα. «Παπαγαλάκια» στην Πίστεως (νυν ΑΛΦΑ) λένε ότι ο Κωστόπουλος θα φύγει. Ο Καρατζάς και ο Κωστόπουλος δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τη συγχώνευση. Τα στελέχη της ΑΛΦΑ δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα και πάει λέγοντας. Μερικοί σύμβουλοι ανακάλυψαν ότι είχαν εξαρχής «επιφυλάξεις» για την ωφελιμότητα του εγχειρήματος για τους εργαζόμενους, ενώ γενικά οι προηγούμενοι πανηγυρισμοί για τον «γάμο του αιώνα» είχαν μετριαστεί.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ Τάσος Γκιάτης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η ΟΤΟΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούν να είναι τοποτηρητές της συγχώνευσης και ότι με τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) παρέμβασή της οδηγεί το εγχείρημα στο... ναυάγιο!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Σταύρος Κούκος είπε ότι το ζήτημα είναι να υπάρξει μια ομαλή συγχώνευση και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων και ότι μόνο σε αυτή την περίπτωση θα τη στηρίξουν οι εργαζόμενοι. Ο ίδιος, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο, υποστήριξε ότι έχει κάθε δικαίωμα ο Σύλλογος να τοποθετείται για το οργανόγραμμα τής νέας τράπεζας και άλλα ζητήματα, επειδή αυτά επηρεάζουν και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θεώρησε μάλιστα ότι η παρέμβαση του συλλόγου ξεφεύγει από τα «παραδοσιακά» πρότυπα του συνδικαλισμού και γι' αυτό ορισμένοι αντιδρούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ