Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Μας χρωστάει πολλά η κυβέρνηση"

- Ας ξεκινήσουμε από τη ρύθμιση των χρεών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. - Εμείς αυτή τη δήθεν ρύθμιση τη χαρακτηρίσαμε απάτη.Εν πάση περιπτώσει, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για τα χρέη όπως, συγκεκριμένο, το έθεσε η Πανθεσσαλική.

Αλλά, το βασικό είναι ότι, ακόμα κι αν η ρύθμιση των χρεών ήταν ικανοποιητική, δε λύνει το αγροτικό πρόβλημα. Μας χρωστάει πολλά η κυβέρνηση για να "καθαρίσει" μόνο με τα χρέη στην τράπεζα. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι για ν' ανταποκριθεί ο αγρότης σ' αυτή, αλλά και σε οποιαδήποτε ρύθμιση των χρεών - για να πληρώσει, δηλαδή, τις δόσεις που καθορίζονται - πρέπει να διαθέτει εισόδημα. Χωρίς εισόδημα κανείς δε θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη.Ομως, το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς και δραστικά - σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της ΕΕ - αφού οι καλλιέργειες περιορίζονται, οι τιμές πέφτουν και το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας που αφορούν στην αύξηση των τιμών στ' αγροτικά προϊόντα και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Επομένως, δε μας εξασφαλίζει εισόδημα για να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη.

- Μας λέτε, δηλαδή, είναι πρωταρχικό το αίτημα για τις τιμές στα προϊόντα.

- Βεβαίως, και δεν είναι τυχαίο ότι η ΠΑΣΕ ιεράρχησε ως πρώτο το αίτημα που αφορά στο βαμβάκι και άπτεται ακριβώς στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών και εισοδήματος. Πρέπει, όμως, επιπλέον να πω ότι τα αιτήματα που θέσαμε ως άμεσα στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας - διότι υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα, τα οποία δεν τα θέσαμε σ' αυτή τη φάση - αποτελούν ένα σύνολο και είναι αλληλένδετα. Δηλαδή, η ικανοποίηση του ενός δε φτάνει αν δεν ικανοποιηθούν και τ' άλλα.Οχι γιατί είμαστε υπέρ του "όλα ή τίποτα", αλλά διότι αυτά τα λίγα που θέσαμε είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να πάρει ο αγρότης "μια ανάσα", να μπορέσει να μείνει στο επάγγελμα.

- Θεωρείτε ότι επίτηδες η κυβέρνηση "ξέκοψε" το θέμα των χρεών από τα άλλα αιτήματα;

- Φυσικά. Και το έκανε με στόχο να σπείρει συγχύσεις στον αγροτικό κόσμο, να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη, ότι δήθεν αυτή ικανοποιεί τα αιτήματα, αλλά οι Θεσσαλοί αγρότες είναι "αχόρταγοι" και να σταματήσει η κλιμάκωση του αγώνα μας.

Βεβαίως, ούτε εμείς είμαστε ανίδεοι και αφελείς, ούτε την κοινή γνώμη θ' αφήσουμε να παραπληροφορείται και να χειραγωγείται.

Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση, γιατί δεν ασχολείται και δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας για προστασία των μικρών και μεσαίων παραγωγών από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, γιατί δεν αυξάνει την επιστροφή του ΦΠΑ που μας παρακρατεί, δε μειώνει τις τιμές των μέσων και εφοδίων, δεν προχωρεί στην κατασκευή των αρδευτικών έργων του Αχελώου,του Σμοκόβου,της Κάρλας και του Πηνειού,που θεωρούνται ζωτικής σημασίας, για το αν θα υπάρχει ή όχι αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία; Σ' αυτά τα κυρίαρχα και ζωτικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου εισπράξαμε ένα "ξερό όχι" από την κυβέρνηση. Να, λοιπόν, γιατί ο αγώνας μας συνεχίζεται. Και γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύμορφος και μακροχρόνιος μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που προσφέρει πάρα πολλά στην εθνική οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ