ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΜΕΤΡΟ
Να πληρώσουν εργοδότες και κυβέρνηση

Απεργία και πορεία στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες οι οικοδόμοι του ΜΕΤΡΟ, αξιώνοντας να μην είναι το μεροκάματο πορεία προς το θάνατο

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των οικοδόμων του ΜΕΤΡΟ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των οικοδόμων του ΜΕΤΡΟ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Δεν μπορούν να παίζουν με το σήμερα και το αύριο των εργαζομένων. Οσοι αντιμετωπίζουν τους εργάτες ως αναλώσιμα υλικά, πρέπει να πληρώσουν. Αυτό το αποφασιστικό μήνυμα έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία με την απεργιακή κινητοποίησή τους. Αφορμή της απεργίας η σωρεία των θανατηφόρων και μη εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό. Εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας, απευθυνόμενοι προς τους συναδέλφους τους, υπογράμμισαν με τον πιο έντονο τρόπο: Οι μορφές πάλης δε θα είναι πλέον απλά καταγγελτικές. Θα αποκτήσουν πιο δυναμικό χαρακτήρα, με στόχο κυβέρνηση και εργοδοσία να πληρώσουν πραγματικά. Στην απεργιακή κινητοποίηση βρέθηκαν στο πλάι των εργαζομένων ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τα μέλη της γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), Γιώργος Μαυρίκος, Δήμος Κουμπούρης και Αντρέας Αβραμίδης καθώς και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος του Συντονιστικού Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας.

Χτες το πρωί στις 10.00 οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία Κάνιγγος. Λίγη ώρα μετά ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Στα πανό τους διαδηλωνόταν με τον πιο ξεκάθαρη τρόπο η οργή τους για το χαμό των συναδέλφων τους: «Κυβερνητική αδιαφορία και Εργοδοτική αυθαιρεσία, με αίμα Εργατών ποτισμένα τα κέρδη τους». Και στο άλλο πανό αναγράφονταν τα ονόματα τριών από τους συναδέλφους τους που έχασαν τη ζωή τους στους χώρους δουλιάς το τελευταίο διάστημα. Στην ίδια κατεύθυνση τα συνθήματα «Η δολοφονία των εργατών, έργο της κυβέρνησης και των εργοδοτών», «Οχι άλλα θύματα από τα ατυχήματα» αντήχησαν στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς το υπουργείο Εργασίας.

Οταν η πορεία έφθασε στο υπουργείο εκπρόσωποι του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας μπήκαν στο κτίριο προκειμένου να συναντήσουν τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα, που όμως έλειπε. Οι εκπρόσωποι κατήγγειλαν ως απαράδεκτη την απουσία του υφυπουργού και ύστερα από πιέσεις τους κανονίστηκε ραντεβού μαζί του στις 3 το μεσημέρι. Αμέσως μετά η συγκέντρωση τελείωσε, αφού πρώτα ο Δ. Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενημέρωσε τους διαδηλωτές και τόνισε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα συνεχιστούν και θα οξυνθούν.

Ο «Ρ», που βρέθηκε στην απεργιακή κινητοποίηση, συζήτησε με τους εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς. Ο Χρήστος Φέτσης, μπογιατζής, ετών 23, μας είπε: «Δεν ελέγχει κανείς τίποτα και όπου υπάρχει έλεγχος, είναι με την εργοδοσία. Δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα ασφαλείας. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε μορφές πάλης και νομίζω ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα. Οσο το τραβάνε το σχοινί, θα το τραβήξουμε και εμείς». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του 21χρονου οικοδόμου Προκόπη Χασιώτη, που υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας. Το ότι ο εργοδότης σου δίνει δουλιά, το θεωρεί αρκετό. Από εκεί και πέρα παίρνεις εσύ τα μέτρα». Ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιλος, μέλος του Συμβουλίου Εργαζομένων Υγιεινής και Ασφάλειας στην κοινοπραξία Ολυμπιακό Μετρό, τόνισε: «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, μόνο με την παρέμβαση του σωματείου λαμβάνονται κάποια μέτρα και αυτά για λίγο. Υπάρχει μεγάλος εκβιασμός από εργοδηγούς και εργοταξιάρχες του στιλ "αν δε θες φύγε"».

Στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι οι συνδικαλιστές με τον υφυπουργό του υπογράμμισαν ότι πρέπει να ληφθούν χωρίς καμιά καθυστέρηση πραγματικά μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Ωστόσο, ο υφυπουργός αρκέστηκε στο να υποσχεθεί για άλλη μια φορά ότι θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου των συνθηκών εργασίας.

Να τους σταματήσουμε

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος - απευθυνόμενους προς τους εργαζόμενους - έκανε ξεκάθαρο πως δεν είναι πια δυνατό οι εργαζόμενοι να μένουν στην απλή καταγγελία και την πίεση προς την κυβέρνηση. «Πρέπει - συνέχισε - οι μορφές πάλης μας να είναι τέτοιες ώστε εργοδοσία και κυβέρνηση να πληρώσουν. Οχι απλά και μόνο να μπουν μπροστά στις ευθύνες, αλλά, επαναλαμβάνω, να πληρώσουν. Σήμερα στεκόμαστε στα όρια μιας καταγγελίας και μιας παρέμβασης στο υπουργείο, αύριο - και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά - πρέπει να μπούμε στα γραφεία του κάθε εργοδότη και τότε... συζητάμε τους τρόπους που θα πληρώσουν. Οπως μπορούμε να μπούμε και στα διάφορα υπουργεία, συνάδελφοι. Τιμή προς τους εργαζόμενους που χάνουν κάθε μέρα της ζωή τους είναι η ανάπτυξη των αγώνων μας. Να βρεθούμε όλοι στους δρόμους». Ακόμα απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα, που υποστήριξε ότι τα ατυχήματα έχουν μειωθεί, είπε: «Ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων στη χώρα μας -σημείωσε - είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που παρουσιάζουν, γιατί θέλουν να καλύψουν τις ευθύνες τους που εμείς πρέπει να αναδείξουμε για να σταματήσει αυτή η αιματηρή πραγματικότητα».

Με το ίδιο σκεπτικό ο Δ. Βανδώρος επισήμανε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την εργοδοσία σε χλωρό κλαρί και όσους την υποστηρίζουν. Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας». Από τη μεριά του ΠΑΜΕ, ο Δ. Αβραμίδης χαρακτήρισε την εργοδοσία και την κυβέρνηση ως τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των θανάτων των εργαζομένων.

Τέλος ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Με την ανοχή της κυβέρνησης η εργοδοσία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους εργαζόμενους χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο ασφάλειας. Η γενικευμένη επίθεση στους εργαζόμενους έχει τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημα, την ασφάλιση, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Χρειάζεται να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ κάνει μεγάλες προσπάθειες. Για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν προοπτική και μέλλον».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Φούντο στο θάνατο από τέσσερα μέτρα

Νεκρός ο μεταλλεργάτης Δημήτρης Χρήστου

Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα της Ζώνης
Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα της Ζώνης
Σκότωσαν πάλι στη Ζώνη! Θύμα του νέου φονικού είναι ο 54χρονος ελασματουργός Δημήτρης Χρήστου. Ο εργάτης από τις 11 χτες το πρωί για να μη χάσει το δυσεύρετο, πια για τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης, μεροκάματο, αναγκάστηκε από τον εργολάβο Δούρο, να κάνει τον «ακροβάτη» πάνω σε ακατάλληλη σκαλωσιά για να επισκευαστεί η θαλαμηγός «Ακουα Μπέρτζιν» στα Ναυπηγεία Χαλκίτη. Τρεισήμισι περίπου ώρες αργότερα, ο Δημήτρης Χρήστου έπεσε από τη σκαλωσιά και από ύψος, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, 2 περίπου μέτρων, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, περίπου 4 μέτρων και έμεινε στον τόπο. Οταν τον μετέφεραν στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα γίνουν σήμερα γνωστά, καθώς θα διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.

Ο Δ. Χρήστου είναι ο έκτος νεκρός που θρηνεί ο κλάδος των μεταλλεργατών μέσα σε διάστημα τριών μηνών και συγκεκριμένα από τις 20 Οκτώβρη, όταν στο γκαζωμένο δεξαμενόπλοιο «Σέιλορ» έγιναν κάρβουνο πέντε μεταλλεργάτες.

Αμέσως μετά τη διάπραξη του νέου εγκλήματος, όπως όλα δείχνουν, στήθηκε και επιχείρηση για το κουκούλωμά του, για να καλυφθούν οι ευθύνες, όχι μόνον του εργολάβου Δούρου, αλλά και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία από τις 20 του Οκτώβρη - που έγινε η έκρηξη στο «Σέιλορ» - όχι μόνο δεν έλαβε τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της ζωής των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, αλλά, μέσω των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας, ενέργησε για τη διάλυση ακόμα και των 5μελών Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έβαζαν κάποιο φρένο στην ασυδοσία των εργολάβων και των εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, αρχικά από το Λιμεναρχείο Περάματος δινόταν η εικόνα ότι ο Δ. Χρήστου έπαθε έμφραγμα. Επιπλέον, αμέσως μετά την ελεύθερη πτώση του μεταλλεργάτη, κάποιοι φρόντισαν να ξεστήσουν τη σκαλωσιά και γενικά να «συμμαζέψουν» το χώρο όπου γίνονταν οι εργασίες. Επίσης, παρά το γεγονός ότι από την αυτοψία που διενήργησαν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και από τα απομεινάρια της σκαλωσιάς, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνον ήταν ακατάλληλη, αλλά δε διέθετε ούτε τα στοιχειώδη προστατευτικά κιγκλιδώματα (ρέλια), οι λιμενικοί έλεγαν ότι αυτά υπήρχαν. Οσον αφορά τη «διαφωνία» σχετικά με το ύψος από το οποίο έπεσε ο μεταλλεργάτης, αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι, όπως μας είπε ο Γιάννης Μανώλης, αναπληρωτής γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου, «ο συνάδελφος, όπως φαίνεται, προσπαθούσε να επισκευάσει τμήμα της σκάλας του σκάφους, που αυτή βρισκόταν σε ύψος τεσσάρων μέτρων περίπου. Αν ήταν στα δυο μέτρα, δε θα μπορούσε να φτάσει τη σκάλα».

Ενα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι επιχειρείται κάποιοι να βγουν «λάδι» αποτελεί και το γεγονός ότι αρχικά από το Λιμεναρχείο δινόταν η πληροφορία ότι η άδεια εργασιών, στην οποία αναφέρονταν τρία ονόματα, ένα από τα οποία ήταν και του Δ. Χρήστου, δεν ήταν θεωρημένη από το ίδιο το Λιμεναρχείο, δηλαδή οι εργασίες δεν ήταν νόμιμες. Στη συνέχεια, η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από το Λιμεναρχείο, όμως ταυτόχρονα από τους λιμενικούς δεν επιτρεπόταν, πράγμα πρωτοφανές στους συνδικαλιστές του συνδικάτου, έστω και να δουν την άδεια εργασιών!

Σήμερα, όπως αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου, θα γίνει «κράτει» στο Ναυπηγείο Χαλκίτη. Στις 5.30 το απόγευμα, θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του συνδικάτου, ενώ στις 6.30 θα γίνει σύσκεψη των διοικήσεων όλων των σωματείων της Ζώνης, προκειμένου να αποφασίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Κάλεσμα σε όλους τους κομμουνιστές, να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων απευθύνει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Στην ανακοίνωση σημειώνει: «Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο! Ενας ακόμη εργάτης σκοτώθηκε σήμερα (χτες) στη Ζώνη Περάματος! Η εντατικοποίηση στην εργασία και η χρησιμοποίηση μη εκπαιδευμένων εργατών έχουν ως αποτέλεσμα να θυσιάζονται εργάτες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Στις κατασκευές, στα ναυπηγεία, στα καράβια, σε πολλούς χώρους δουλιάς, δολοφονούνται και σακατεύονται εργάτες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της. Η πολιτική της είναι άκρως επικίνδυνη. Ευθύνεται για την εντατικοποίηση της δουλιάς και τις θανατηφόρες συνέπειές της. Για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, για την εγκληματική δράση του κεφαλαίου.

Τώρα η εργατική τάξη να δώσει αγωνιστική απάντηση, να υπερασπιστεί τη ζωή της, να επιβάλει με τον αγώνα της, μέτρα προστασίας της ζωής των εργατών. Το ΚΚΕ καλεί τους κομμουνιστές να διαθέσουν όλες τους τις δυνάμεις, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ασύδοτη η εργοδοσία, συνένοχη η κυβέρνηση

«Αλλο ένα έγκλημα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στη Ζώνη Περάματος». Με αυτά τα λόγια η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το θάνατο του μεταλλεργάτη Δημήτρη Χρήστου και υπογραμμίζει: «Ενας ακόμα εργάτης έχασε τη ζωή του στο βωμό του μέγιστου επιχειρηματικού κέρδους, που επιδιώκουν εργοδότες και κυβέρνηση. Σημειώνεται μάλιστα ότι εκτελούσε εργασία σε σκάφος, χωρίς να έχει δοθεί ούτε η σχετική άδεια από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές.

Το νέο έγκλημα έρχεται να συμπληρώσει μια ατελείωτη και οδυνηρή συνέχεια τον τελευταίο καιρό και αποκαλύπτει πόσο ασύδοτη είναι η εργοδοσία και πόσο συνένοχη είναι η κυβέρνηση. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Να απαιτήσουν την προστασία τους από τον επαγγελματικό κίνδυνο, να παρθούν τώρα μέτρα. Δεν πάει άλλο!».

Εφτά νεκροί, πέντε σακατεμένοι

Ο ξεσηκωμός των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών ενάντια σε εργοδοσία και κυβέρνηση για τα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής τους, έφερε στην επιφάνεια ακόμα περισσότερα στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό. Στο Συνδικάτο Οικοδόμων φθάνουν συνεχείς καταγγελίες από συγγενείς και φίλους εργαζομένων, που σκοτώθηκαν στο χώρο δουλιάς ή τραυματίστηκαν. Με τα όσα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, προκύπτει ότι τον τελευταίο μήνα εφτά εργάτες σκοτώθηκαν και ακόμα πέντε έχουν τραυματιστεί σοβαρά στο χώρο δουλιάς.

Σκοτώθηκαν οι:

Χρήστος Μιάμης, ετών 62 (Ολυμπιακό Χωριό, 15/12/01).

Θάνος Κώστας, ετών 61 (οικοδομή στο Νέο Κόσμο, 10/1/02).

Ελντισον Ντεμαί, ετών 16 («Ψυγεία Ντάγκας» στη Μερσίνα Γρεβενών, 13/1/02).

Κώστας Μπούρμπουλας, ετών 32 (εργοτάξιο ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια, 15/1/02).

Χόρο Κόστα, ετών 19 (οικοδομή στο Μενίδι, 15/1/02).

Dallta Mihalag, ετών 64 (οικοδομή στους Αμπελόκηπους, 16/1/02).

Δημήτριος Χρήστου, ετών 54 (Ναυπηγεία Χαλκίτη, 17/102).

Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αδιασταύρωτες μέχρι τώρα πληροφορίες, σκοτώθηκε εργάτης σε εργοτάξιο της Αττικής Οδού στο Ζεφύρι πριν ένα μήνα περίπου.

Εχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό οι:

Χατζίκ Αθανασιάδης (εργοτάξιο ΜΕΤΡΟ στο Μοναστηράκι, 3/1/02.)

Χρήστος Συρίγος (οικοδομή στο Χαλάνδρι, 10/1/02).

Δημήτρης Οικονομόπουλος (σε εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ, 11/1/02).

Παναγιώτης Βλαχογιάννης (εργοτάξιο ΜΕΤΡΟ στη Δουκίσσης Πλακεντίας, 14/1/02).

Χρήστος Μπάκουλης στην εταιρία «Σωληνουργία Κορίνθου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ