ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Ετοιμάζονται για τις Εθνικές Οδούς

Σήμερα στις 7.30 μ.μ. η συνάντηση εκπροσώπων των μαχόμενων αγροτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας

Κι ενώ οι αγρότες προετοιμάζονται μαζικά και δυναμικά στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση που ξεκινά στις 28 Γενάρη, σήμερα στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων της μαχόμενης αγροτιάς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των αγροτών θα θέσουν το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως έχει διαμορφωθεί στις πανελλαδικές αγροτικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στον Παλαμά της Καρδίτσας και στα Φάρσαλα της Λάρισας. Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα έχει ξεκαθαρίσει προς την κυβέρνηση ότι μόνο επ' αυτών των αιτημάτων συζητάει και την προειδοποιεί ότι αν δεν τα ικανοποιήσει, ο αγώνας της αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι τη νίκη.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες ξεκινούν στις 28 Γενάρη, συγκεντρώνοντας τα τρακτέρ τους στα Τέμπη, όπως αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων τους την περασμένη Τετάρτη. Στην απόφαση τονίζεται ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ακόμα και με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Ενόψει της συνάντησης των εκπροσώπων της αγροτιάς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, οι αγρότες των Δήμων Ταμασίου Καρδίτσας και Θεσσαλιώτιδος Φθιώτιδας θα προχωρήσουν σήμερα στις 11 π.μ. σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Καρδίτσας - Αθήνας, στο ύψος του Νέου Μοναστηρίου (στην οδό Λαμίας - Λάρισας) απαιτώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Η απόφαση για τη σημερινή κινητοποίηση πάρθηκε σε ανοιχτή συγκέντρωση αγροτών, που έγινε στο Λεοντάρι Καρδίτσας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράσταση και συμπαράταξή τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην προχτεσινή κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών του Δήμου Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας και του Δήμου Ταμασίου Καρδίτσας. Οι δύο Συντονιστικές Επιτροπές καλούν τους αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, στην κινητοποίηση, για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα σε αυτά που διεκδικούν είναι η μη εφαρμογή του νέου κανονισμού για το βαμβάκι και η κυβέρνηση να παρέμβει και να στηρίξει την τιμή του, να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής και η επιδότηση να δίνεται άμεσα στον παραγωγό, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας στα προϊόντα που η χώρα μας και η ΕΕ είναι ελλειμματικές, να παραμείνει δημόσια η ΑΤΕ, να δοθούν εγκαίρως αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στη γεωργία και κτηνοτροφία από την κακοκαιρία κ.ά. Σημειωτέον ότι εκτός των άλλων προβλημάτων, η πρόσφατη κακοκαιρία έπληξε τους σιτοπαραγωγούς της περιοχής που έπαθαν ολοκληρωτική ζημιά.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Και η Ηλεία στις 28 του Γενάρη

Ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση που έγινε στον Πύργο

Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στον Πύργο
Από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις στον Πύργο
Μετά τη Μεσσηνία, την Αχαΐα και οι αγρότες της Ηλείας αποφάσισαν ομόφωνα - στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας που έγινε στον Πύργο - τη συνέχιση του αγώνα, με ημέρα έναρξης, την ημέρα του νέου γύρου των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων στις 28 Γενάρη, όπως αυτή αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των αγροτών στα Φάρσαλα.

Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε αυτή τη φορά στο Λατίφι της Αμαλιάδας, όπου στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν οι αγρότες - επί της εθνικής οδού - με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, συνεχίζοντας το σκληρό αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Επιβεβαιώνοντας το πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των αγροτών στον Παλαμά, στη σύσκεψη προστέθηκε στο πλαίσιο των αιτημάτων η άμεση αποζημίωση της παραγωγής με βάση την πραγματική ζημιά στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία.

Μέχρι την ημέρα που τα τρακτέρ και τα μηχανήματα των αγροτών θα κατακλύσουν την Εθνική οδό, τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, των διοικήσεων των συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων θα προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά του νομού για να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν την αγροτιά για τους αγώνες που ακολουθούν.

Παράλληλα σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο του Αργους η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών του νομού της ΠΑΣΥ, ενώ τη σκυτάλη των αποφάσεων για την κάθοδο των αγροτών στους δρόμους του αγώνα, αναμένεται να λάβουν εντός των ημερών και οι υπόλοιπες Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών, στις πρωτεύουσες των νομών του Μοριά.

Συσκέψεις προετοιμασίας σε Μακεδονία - Θράκη

Συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν αναγγελθεί για τις 28 του Φλεβάρη πραγματοποιούνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Νιγρίτα Σερρών, στην Επανωμή Θεσσαλονίκης, στην Ορεστιάδα Εβρου και στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Η ΠΑΣΥ Ν. Σερρών καλεί τους αγρότες της περιοχής Νιγρίτας να συμμετάσχουν μαζικά αύριο στις 11 το πρωί σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο «ΓΕΡΑΚΙΝΑ». Ο κεντρικός ομιλητής Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στα γενικότερα προβλήματα της αγροτιάς που επιδεινώθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Την Κυριακή στις 11 το πρωί στην Ορεστιάδα πραγματοποιείται σύσκεψη φορέων μετά από πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Εβρου και της Ενωσης Συνεταιρισμών Περιφέρειας Ορεστιάδας.

Αύριο στο Κιλκίς θα γίνει σύσκεψη αγροτών στις 11.30 πμ στην αίθουσα του Αγροτικού Συλλόγου Πολυκάστρου, την οποία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Παιωνίας Πολυκάστρου, Κιλκίς.

Επίσης, την Κυριακή στις 11 το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης θα επισκεφθεί την Επανωμή και θα έχει συνάντηση με συνεταιριστές.

... και κτηνοτρόφων στη Λέσβο

Πλατιά σύσκεψη κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε προχτές Τετάρτη στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών του νησιού και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγροτικών συνεταιρισμών και Συλλόγων.

Ο Στ. Σκοπελίτης, πρόεδρος της ΣΕΑ, αναφέρθηκε εισηγητικά στη σημερινή κατάσταση των κτηνοτρόφων του νησιού, λέγοντας ότι «είναι από τις χειρότερες που γνώρισαν οι κτηνοτρόφοι τις τελευταίες δεκαετίες», υπογραμμίζοντας τις ευθύνες Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα, για να στηριχτεί το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι: Κατώτερη τιμή για το γάλα στις 320 δρχ. το κιλό και το αρνίσιο κρέας στις 2.000 δρχ, με δεδομένο ότι το ποσοστό κέρδους των εμπόρων να μην ξεπερνάει το 30% και να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές. Να καταργηθεί το πλαφόν στον αριθμό των αιγοπροβάτων, να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα και να μην ξεπουληθούν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες γάλακτος «Δωδώνη» και «Αγνό». Οι παραπάνω προτάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους, ενώ ακόμη αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή των κτηνοτρόφων στο μεγάλο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 28 Γενάρη στην προκυμαία Μυτιλήνης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Διαχωριστικές»... αρχές

Και μισθοί πολλών «ταχυτήτων» για το καλό... του Γ΄ ΚΠΣ

Διάχυτη είναι η αγανάκτηση των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας, λόγω της αντιμετώπισης που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Αποδεκατισμένοι και με μισθούς πείνας καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο έργο, το οποίο συνήθως «πνίγεται» ή, με άλλα λόγια, «φορτώνεται» από τα όσα προστάζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Η αγανάκτηση των εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα βλέποντας να θεωρούνται λιγότερο εργαζόμενοι, μισθολογικά και όχι μόνο, από όσους εργάζονται στις διαχειριστικές αρχές και σε ορισμένους εποπτευόμενους οργανισμούς (ΝΠΙΔ). Αυτοί ιδρύθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα πλαίσια της «εκσυγχρονισμένης» λειτουργίας του υπουργείου Γεωργίας, που επέβαλε η κυβέρνηση, καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρακτική αυτή δημιούργησε, εκτός των άλλων, εργαζομένους διαφόρων μισθολογικών ταχυτήτων και ταυτόχρονα επιδιώκει το «διαίρει και βασίλευε».

Με την καθιέρωση εδώ και αρκετούς μήνες των λεγόμενων διαχειριστικών αρχών, που συστάθηκαν για την «παρακολούθηση» του Γ΄ ΚΠΣ, δημιουργήθηκαν μεγάλες μισθολογικές διαφορές ανάμεσα σε υπαλλήλους, που άλλοτε δούλευαν δίπλα δίπλα, ή ανάμεσα σε νεότερους και παλαιότερους. Οι μισθολογικές αυτές διαφορές κυμαίνονται από 200.000 έως 350.000 δραχμές το μήνα. Για παράδειγμα, προϊστάμενος διεύθυνσης του υπουργείου Γεωργίας έχει μηνιαίο μισθό γύρω στις 350.000 δραχμές, ενώ προϊστάμενος τμήματος διαχειριστικής αρχής 700.000 δραχμές περίπου. Επίσης, εργαζόμενος (κατηγορίας ΠΕ) του υπουργείου Γεωργίας με 30 χρόνια υπηρεσίας παίρνει γύρω στις 300.000-320.000 δραχμές μισθό, ενώ εργαζόμενοι της ίδιας κατηγορίας με πολύ λιγότερα χρόνια υπηρεσίας παίρνουν στις διαχειριστικές αρχές γύρω στις 550.000 δραχμές μισθό.

Τους αυξημένους μισθούς για τις διαχειριστικές αρχές όρισε το υπουργείο Οικονομίας. Οπως όμως σχολιάζουν εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας, όταν πρόκειται για τους δικούς τους μισθούς, μετά από 25-30 χρόνια προϋπηρεσίας, τους αρκούν αποδοχές φτώχειας και αυξήσεις της τάξης του 2,5%, που επιβάλλει η εισοδηματική πολιτική λιτότητας. Κι όπως επίσης αναφέρουν, πρέπει και οι ίδιοι να δουλεύουν και να βγάζουν τη «λάντζα», για λογαριασμό των διαχειριστικών αρχών. Με άλλα λόγια, οι διαχειριστικές αρχές στελεχώθηκαν από τις σάρκες του υπουργείου Γεωργίας στερώντας του πολύτιμο στελεχικό δυναμικό και οδηγώντας παράλληλα στη διάλυση βασικών διευθύνσεών του, προκειμένου να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι κυβερνητικές εντολές και οι επιταγές της ΕΕ. Δηλαδή, το πώς και σε ποιους θα μοιραστούν τα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ και, βέβαια, η μοιρασιά αυτή δε θα περιλαμβάνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Το δέλεαρ για όσους στελέχωσαν τις διαχειριστικές αρχές είναι η μισθολογική άνοδος, ενώ, όπως λέγεται, οι επιλογές έγιναν «τιμητικά», μέσα από λίστες, που έφτιαξαν ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, και ο άμεσος συνεργάτης του, πρώην γενικός γραμματέας, Λ. Λαμπρόπουλος. Οσο για την τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αυτό που κάνει είναι να συνεχίζει στην ίδια «ρότα». Βέβαια, η παραπάνω κατάσταση δεν αφορά μόνο στο υπουργείο Γεωργίας, μια και διαχειριστικές αρχές έχουν στηθεί με την ίδια λογική σε όλα τα υπουργεία. Και εκτός των άλλων, η πολιτική λιτότητας, μαζί με το Ασφαλιστικό, είναι μια υπόθεση που καίει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΛΓΑ
Κοροϊδία 100% με τις αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις ...πολλών δισ. έριξε χτες στα μάτια των αγροτών η διοίκηση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Κι ενώ οι πληγέντες, από την πρόσφατη κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφοι αγωνιούν για το τι αποζημιώσεις θα δοθούν τελικά και πότε, η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε το μέσο όρο των αποζημιώσεων, που δόθηκαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια για ζωική παραγωγή και για τα τελευταία τρία χρόνια στο ζωικό κεφάλαιο. Δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι με την ανακοίνωση ποσών για αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν, οι αγρότες θα νιώσουν ικανοποίηση και ανακούφιση, αφού βλέπουν πως τα λεφτά που δίνουν για τις βαριές εισφορές στον ΕΛΓΑ, αξιοποιούνται δεόντως... για να βγαίνουν 100% ανακοινώσεις κοροϊδίας.

Κατά τ' άλλα η διοίκηση του ΕΛΓΑ ξαναακοίνωσε ότι οι μέχρι τώρα αποζημιώσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 54 εκατ ευρώ (18,5 δισ δραχμές). Παράλληλα, ανακοίνωσε πως για τη φυτική παραγωγή η ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων ζημιάς λήγει σήμερα, χωρίς να αναφέρεται πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις, ούτε καν για τις περιπτώσεις που δε σηκώνουν καθυστέρηση. Οσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο ανακοινώθηκε πως έχουν αναγγελθεί στο Οργανισμό 2.500 περιστατικά ζημιάς από υπερβολικό ψύχος και χιονόπτωση. Αυτά αφορούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 30.000 αιγοπρόβατα 800 βοοειδή, 2.000 χοιρινά και 30.000 μελισσοσμήνη. Οπως αναφέρεται σχετικά, οι εκτιμήσεις των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο, θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ