ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Από την πρεσβεία των ΗΠΑ συντονίζεται ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας;

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του Κόμματος

Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Αντ. Σκυλλάκος. Με αυτήν τους ρωτούν αν αληθεύουν οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα και αφορούν τη λειτουργία συντονιστικού κέντρου κατά της τρομοκρατίας, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα μας. Το κείμενο της Ερώτησης είναι το παρακάτω:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ο κ. υπουργός Δημόσιας Τάξης "συγκατένευσε ώστε να συσταθεί ειδικό συντονιστικό κέντρο, με έδρα την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, ως απόρροια της συμφωνίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ". Στα δημοσιεύματα αυτά γίνεται λόγος για κηδεμονία των ελληνικών διωκτικών αρχών από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ενώ "στελέχη του FBI αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν μονομερείς διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων τα οποία κατά την εκτίμησή τους ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις και να ζητήσουν την έκδοσή τους στις ΗΠΑ". Ανάλογες - πάντα με βάση τις πληροφορίες του Τύπου - είναι και οι προθέσεις των στελεχών της Σκότλαντ Γιαρντ, που επιπλέον έχουν αναλάβει ήδη την άμεση ευθύνη για τους εργαστηριακούς ελέγχους των ευρημάτων, τα οποία αποστέλλονται για το σκοπό αυτό στο Λονδίνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 14-1-2002 - όταν ρωτήθηκε εάν η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας λειτουργεί σαν κέντρο συντονισμού του αγώνα κατά της τρομοκρατίας - έκανε μια αόριστη διάψευση ("δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα"), ισχυρίστηκε ότι "κέντρο συντονισμού στην προσπάθεια της Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας είναι το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως και με τις υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση και της εσωτερικής τρομοκρατίας", αλλά, διαβεβαίωσε, η συνεργασία αυτή υπάρχει "πάντα με την ευθύνη των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών μας".

Η τοποθέτηση αυτή κατ' αρχήν δεν αποκλείει τη λειτουργία συντονιστικού κέντρου στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ούτε ότι ο κ. υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη δημιουργία του. Επίσης δε γίνεται λόγος για την πρόθεση των Αμερικανών και Βρετανών να προχωρήσουν στην άσκηση μονομερών διώξεων εναντίον - προφανώς Ελλήνων - πολιτών, που τους θεωρούν ύποπτους, προκείμενου να ζητηθεί η έκδοσή τους για να δικαστούν από αμερικανικά ή βρετανικά δικαστήρια. Τέλος, δε διαψεύδεται η πληροφορία για τους εργαστηριακούς ελέγχους, οι οποίοι γίνονται στο Λονδίνο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί:

-- Αληθεύει ότι στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας λειτουργεί συντονιστικό κέντρο κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας μας; Αν ναι, όντως έδωσε τη συγκατάθεση του ο κ. υπουργός Δημόσιας Τάξης και ποια είναι η σχέση του κέντρου αυτού με τις ελληνικές αρχές;

-- Είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης η πρόθεση των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών να ασκήσουν μονομερείς διώξεις και ποια θα είναι η στάση της σε περίπτωση αιτημάτων έκδοσής τους για να δικαστούν στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία;

-- Αληθεύει ότι τα στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ έχουν αναλάβει τους εργαστηριακούς ελέγχους των ευρημάτων τα οποία στέλνουν για το σκοπό αυτό στη Βρετανία; Αν ναι, για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργούνται (;) στην Ελλάδα;

Συμπαράσταση στα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ
  • Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΟΕΣΥ με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Από την περσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ
Από την περσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δημήτρη Γκλαβά, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν και οι Τάκης Τσίγκας, Μάκης Μαΐλης, μέλη της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ έθεσε τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, της ανεργίας και των απολύσεων στο χώρο των δημοσιογράφων. Σε σχέση με αυτά η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ΠΟΕΣΥ και να συμπαρασταθούμε στα προβλήματα των δημοσιογράφων και γενικότερα των εργαζομένων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που, ναι μεν δεν είναι καινούρια, αλλά το τελευταίο διάστημα οξύνονται και με την ουσιαστική μείωση των αποδοχών και με ένα καθεστώς ανασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις και με τις απολύσεις και γενικότερα με ένα κλίμα που δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων να ασκήσουν το ρόλο τους με την αντικειμενικότητα που απαιτείται και με το σεβασμό επίσης της προσωπικότητάς του.

Θέλουμε επίσης να προσθέσουμε ότι ο αγώνας των δημοσιογράφων υπαγορεύεται και απ' το γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής ασφάλισης, που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες που κυριαρχούν στο χώρο των ΜΜΕ, να γίνονται ακόμα πιο ασύδοτοι. Αν ήταν δηλαδή μέχρι τώρα ασύδοτοι μια φορά, σήμερα μπορούν να γίνουν δύο και τρεις φορές, ακριβώς γιατί το γενικό νομοθετικό πλαίσιο και η τάση είναι η ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Ιδιαίτερα θέλουμε να δείξουμε τη συμπαράστασή μας γενικότερα στον κλάδο, αλλά και στους νέους δημοσιογράφους, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ξεκινάνε δηλαδή έχοντας να αντιμετωπίσουν μια επίθεση που σίγουρα είναι πολύ περισσότερο σφοδρή απ' ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αυτό που μένει εν πάσει περιπτώσει σε μας είναι - μελετώντας και τις θέσεις του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ και τις αποφάσεις της - με πιο πρακτικό ακόμα τρόπο να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, ώστε από την πλευρά μας να γίνει πιο αποτελεσματική η συμβολή μας».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα, Παρασκευή, από τον «902 TV»:

  • Στις 18.10 την καθημερινή, πολιτική, ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος.
  • Στις 19.05 την εκπομπή «ΑΦΙΕΡΩΜΑ», η οποία σήμερα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τον Βασίλη Τσιτσάνη, που φέτος συμπληρώνονται 85 χρόνια από τη γέννησή του, το οποίο επεξεργάστηκαν οι εκπομπές ΕΝΑΛΛΑΞ και ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΑ ΛΑΪΚΗ.
  • Στις 20.00 την εκπομπή «ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ». Ο δημοσιογράφος Νίκος Μολυβιάτης συζητάει με τους Νίκο Ζώτο, μέλος του ΔΣ της ΑΔΕΔΥ και Αντώνη Καλόβουλο, μέλος ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ, για το νέο Νόμο για την Παιδεία και την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών.

Στις 21.00 το κεντρικό δελτίο ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

Στις 22.00 την εκπομπή «ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ», με το δημοσιογράφο Γιάννη Χατζηγεωργίου να συζητάει με τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Στις 23.00 την εκπομπή «Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ», όπου η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου συναντά τον Κώστα Αδάμ και συζητούν για το μεγάλο κεφάλαιο του Εκδοτικού χώρου, που είναι τα βιβλία, τα οποία αφορούν στην ελληνική εικαστική δημιουργία και την πολιτισμική μας παράδοση.

Στις 24.00 το νυχτερινό δελτίο ΕΙΔΗΣΕΩΝ του σταθμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ