ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ραντεβού στις 28 του Γενάρη

Ετοιμάζονται για τα Τέμπη οι Θεσσαλοί αγρότες. Αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους και στις νέες κινητοποιήσεις

Αποψη από το προηγούμενο Παναγροτικό- παλλαϊκό συλλαλητήριο της Καρδίτσας
Αποψη από το προηγούμενο Παναγροτικό- παλλαϊκό συλλαλητήριο της Καρδίτσας
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες των αγροτών, μια βδομάδα πριν τη νέα αγωνιστική πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕυρωπαΪκι Ενωσης. Ως μέρα εκκίνησης του νέου κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι αγρότες έχουν ορίσει τη Δευτέρα 28 Γενάρη. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της Ελλάδας, με αποφάσεις των συντονιστικών τους επιτροπών και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων, δηλώνουν ακόμα πιο αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στις νέες κινητοποιήσεις. Κλιμάκια του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος «οργώνουν» μικρές και μεγαλύτερες πόλεις ή χωριά και σε συσκέψεις που πραγματοποιούν καλούν τους τοπικούς φορείς να δώσουν μαζικό «παρών» στο νέο αγωνιστικό ραντεβού της 28ης Γενάρη.

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας για την αγωνιστική τους εκκίνηση την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Γενάρη, ημέρα έναρξης των νέων πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οπως αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων τους που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα, στις 28 Γενάρη θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη.

Για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων καθημερινά κλιμάκια του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά, ενημερώνοντας τον αγροτικό κόσμο και καλώντας τον να συμμετάσχει μαζικά και δυναμικά στον αγώνα. Υστερα και από τη συνάντηση εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα απ' όλη τη χώρα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας την περασμένη Παρασκευή, η οποία αντιμετώπισε τους αγωνιστές αγρότες με εμπαιγμό, οι Θεσσαλοί ξωμάχοι δηλώνουν ακόμα πιο αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στις νέες κινητοποιήσεις. Και είναι έτοιμοι να βγουν με τα τρακτέρ στα Τέμπη, για να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, που η κυβέρνηση αρνήθηκε προκλητικά. Των αιτημάτων, δηλαδή, που διαμορφώθηκαν στις πανελλαδικές αγροτικές συσκέψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στον Παλαμά της Καρδίτσας και στα Φάρσαλα της Λάρισας.

Στο νομό Λάρισας ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθούν αγροτικές συσκέψεις αύριο, στις 11 π.μ, στην Ελασσόνα, στο δημαρχείο της πόλης και την Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στον Τύρναβο, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μαξίμ».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε κομβικά σημεία των εθνικών δρόμων

Σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών θα βγουν την επόμενη βδομάδα οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ δύο μέρες νωρίτερα θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών. Την απόφαση αυτή πήραν μέσα σ' ένα έντονα αγωνιστικό κλίμα οι εκπρόσωποι των αγροτών που συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Μακεδονίας Θράκης. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετασχόντων στη σύσκεψη έδειξε ότι έχει τη διάθεση να κινηθεί σε αγωνιστική κατεύθυνση, προκειμένου να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, να ενοποιηθεί ο αγώνας όλων των καλλιεργητών μαζί και των κτηνοτρόφων, όπως να είναι ενιαία και η κινητοποίηση στο σύνολο της χώρας.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια που έγινε από τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τις ομοσπονδίες - φαντάσματα, να ματαιώσουν την κάθοδο των αγροτών στις 28 του μήνα, δεν καρποφόρησε. Οι αγροτοσυνδικαλιστές αυτοί που εκπροσωπούσαν δυνάμεις της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ πρότειναν στη διάρκεια της διαδικασίας να μην παρθεί απόφαση για ημερομηνία κινητοποιήσεων προβάλλοντας ως κύριο αίτημα μια πιθανή συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας.

Με απόφασή τους, επίσης, οι αγρότες απαιτούν από τον υπουργό Γεωργίας να συναντηθεί με τη Συντονιστική τους Επιτροπή, που ανασυγκροτήθηκε χτες, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης μέχρι την Παρασκευή και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» Γιάννης Τσακίρης κοινή διαπίστωση όλων όσοι τοποθετήθηκαν είναι ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία στα προβλήματα όχι μόνο στα θέματα του βαμβακιού, των επιδοτήσεων, της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και σε μια σειρά άλλα θέματα όπως τα κτηνοτροφικά, είτε ροδάκινα.

«Σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης είπαν σχεδόν με ένα στόμα ότι ο εχθρός είναι ένας: η αντιαγροτική πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων αλλά και της ίδιας της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πιστεύουμε και εκτιμάμε ότι το συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη θα πάρει πραγματικά μεγαλειώδεις διαστάσεις με μαζική κάθοδο των αγροτών και των κτηνοτρόφων», δήλωσε ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης.

«Οπως αποκαλύφθηκε από τη σύσκεψη αυτή των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων από τη Μακεδονία και τη Θράκη οι αγρότες είναι ξεσηκωμένοι και εκείνο που ζητάνε είναι να ξεκινήσει πλέον ένας μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας», δήλωσε ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, που παρακολούθησε τη σύσκεψη. Σχολιάζοντας τη στάση κάποιων κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για να μη ληφθεί απόφαση για κινητοποιήσεις, ο Αγγ. Τζέκης τόνισε ότι «αυτές οι δυνάμεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να υλοποιούν την εκάστοτε απόφαση της κυβέρνησης πάνω στην αντιαγροτική της πολιτική. «Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο, αυτό εκτίμησα εγώ από το όλο κλίμα της σύσκεψης και πιστεύω ότι ο αγροτικός κόσμος θα διεκδικήσει μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές και τους αγροτικούς συλλόγους σε αγωνιστική κατεύθυνση την επίλυση των προβλημάτων του. Αγώνες, βέβαια, που θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμοι και προς την κυβέρνηση και προς την ΕΕ, η οποία επιβάλλει και την κύρια πολιτική κατεύθυνση στην κυβέρνηση», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα της αγροτιάς έχουν ξεχειλίσει και ήδη οι παραγωγοί βγαίνουν στους δρόμους. Χτες το πρωί αγρότες της Επανωμής παρέταξαν δεκάδες τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας στο ύψος του κόμβου για το Νέο Ρύσιο, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων, τις χαμηλές τιμές του βαμβακιού και των άλλων γεωργικών προϊόντων. Επίσης, οι αγρότες της Χαλκιδικής παρέταξαν χτες το μεσημέρι τα τρακτέρ τους στις Φώκειες και Κασανδρεία, στα οποία παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ.

ΕΒΡΟΣ
Αποφασισμένοι για παλλαϊκή κινητοποίηση!

Παναγροτικό και πανέβριο χαρακτήρα αναμένεται να πάρουν οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν οι αγρότες του νομού στις 28 του μήνα, συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα. Στο πλευρό τους θα βρεθούν σύσσωμοι οι φορείς του νομού και οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις, που βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση προκειμένου να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ η οποία οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών του νομού διοργανώνει την ταυτόχρονη κινητοποίηση των αγροτών σε νότιο και βόρειο Εβρο. Ηδη έχει εξαγγείλει παναγροτικό συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα και έξοδο των τρακτέρ στη δυτική είσοδο της πόλης, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες του βόρειου Εβρου. Την ίδια μέρα, από το πρωί οι αγρότες του νότιου Εβρου θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο του Προβατώνα.

Το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και σωματεία εργαζομένων, όπως, για παράδειγμα, των 2 εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο νομό, σε ένδειξη συμπαράστασης, θα πραγματοποιήσουν 2ωρη στάση εργασίας, ενώ από τις 12 το μεσημέρι και για 2 ώρες θα κλείσουν και τα καταστήματα. Πολλοί δήμαρχοι ανακοίνωσαν πως θα κλείσουν τις υπηρεσίες. Η Ενωση Γονέων δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουν γονείς και μαθητές στο συλλαλητήριο, ενώ απόφαση συμμετοχής πήρε ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών Δασολογίας.

Μαζικός ξεσηκωμός

Σε μεγάλη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην Ορεστιάδα, συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΤΑ και ΝΑ και φορέων της περιοχής. Εκεί αναδείχτηκε η πρόθεση κλιμάκωσης του αγώνα. Εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές, στις 28 του Γενάρη θα βρεθούν στους δρόμους, στο πλάι των αγωνιζόμενων αγροτών, και θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική ξεκληρίσματος και να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των επιλογών της ΕΕ.

«Μαζικός ξεσηκωμός της αγροτιάς, είναι η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην αντιαγροτική-αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε», είπε ο Κ. Ζησίδης, εκπρόσωπος της ΣΕΑ και κεντρικός εισηγητής στη σύσκεψη. «Οδηγούμαστε στην εξαθλίωση. Το 1/3 της παραγωγής του Εβρου στο βαμβάκι μένει έξω από τις επιλέξιμες ποσότητες. Η κυβέρνηση είχε το χρόνο, αν ήθελε, να δώσει λύση. Ομως αντί γι' αυτό προχώρησε σε άλλη μια επίθεση. Ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε. Και ξεκαθάρισε πως «η αποχή από τους αγώνες ισοδυναμεί με συμφωνία στην πολιτική εξόντωσης και ξεκληρίσματος που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και της "Ατζέντας 2000"».

Η απόφαση ξεπουλήματος των ΣΕΚΑΠ, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ, ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΑΒΙΖ, ΕΒΖ, που λειτουργούν στη Θράκη και απασχολούν σήμερα χίλιους εργαζόμενους σε μόνιμη βάση και εκατοντάδες εποχιακούς κάθε χρόνο, καταγγέλθηκε ότι αποτελεί την πρώτη αρνητική συνέπεια της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ. Σειρά θα πάρουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών. Ηδη άλλωστε από την 1η του Γενάρη άρχισαν να στέλνονται ειδοποιητήρια.

Οι αγρότες του Εβρου παράλληλα με τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, θέτουν και ειδικότερα που αφορούν στην περιοχή τους: Π.χ. για τα τεύτλα διεκδικούν να αυξηθούν οι ποσοστώσεις στο ύψος των αναγκών της χώρας μας σε ζάχαρη. Να αυξηθούν οι τιμές κατά 15% και να σταματήσει κάθε συζήτηση για απελευθέρωση της αγοράς της ζάχαρης. Επίσης για ηλίανθο- πατάτες και σκόρδα απαιτούν να καθοριστούν τιμές ασφαλείας και να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων όταν η παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες της χώρας.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Ολοι μαζί με τους αγρότες

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο, που θα γίνει τη Δευτέρα 28 Γενάρη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Λευκάδα, απευθύνει η συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νησιού.

«Η περίοδος που διανύουμε, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, βρίσκει τους αγρότες του νησιού μας στη χειρότερη κατάσταση που ήταν ποτέ τα τελευταία χρόνια. Οι σταφυλοπαραγωγοί έχουν παραδώσει στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λευκάδας τη δεύτερη σοδειά, όπου και για τις δύο παραμένουν απλήρωτοι. Οι επιδοτήσεις του λαδιού (πετσοκομμένες από τη συνυπευθυνότητα της ΕΕ και τα παράνομα χαράτσια της ΕΓΣΛ) δεν ήρθαν ακόμη. Οι τιμές του λαδιού εξακολουθούν να παραμένουν εξευτελιστικά χαμηλές κάνοντας ασύμφορη την παραγωγή του. Το όποιο εισόδημα μάς έχει απομείνει λεηλατείται ανελέητα από το μπαράζ των ευρωανατιμήσεων, των χιονοανατιμήσεων και γενικά των πρόσθετων εξόδων στα αγροτικά νοικοκυριά όπως φροντιστήρια, νοσήλια, φάρμακα».

Γι' αυτό, τονίζεται στην ανακοίνωση, πρέπει να σταματήσει η όποια ανοχή και προς την κυβέρνηση και προς τις συμβιβασμένες συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές διοικήσεις. Να ξεχυθούμε στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλους τους αγρότες της Ελλάδας στις 28 του Γενάρη. Να βοηθήσουμε κι εμείς με το συλλαλητήριό μας να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Με τα τρακτέρ στον Εύηνο

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 28 του Γενάρη. Σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ στη γέφυρα του Ευήνου, επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν πλήθος αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων του νομού, καθώς και εκπρόσωποι από άλλους τοπικούς φορείς, εκφράστηκε η αγανάκτηση για τη συνεχιζόμενη πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης. Πολιτική κοροϊδίας που φάνηκε ολοκάθαρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη διάρκεια της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας με την πανελλαδική αντιπροσωπεία της μαχόμενης αγροτιάς, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Οπως τονίστηκε στη σύσκεψη, δε δόθηκε καμία λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα που τέθηκαν. Προβλήματα που για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας σημαίνουν: Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην ελαιοπαραγωγή και στα εσπεριδοειδή. Τι θα γίνει με το βαμβάκι, όπου, για παράδειγμα, στην περιοχή του Μεσολογγίου 5.000 τόνοι παραμένουν μη επιδοτούμενοι. Τι θα γίνει με τους καπνοπαραγωγούς, που μετά το 2004 οδηγούνται μαζικά στο ξεκλήρισμα μέσω της μείωσης των επιδοτήσεων, ενώ για τους τσεμπελοπαραγωγούς η μείωση της επιδότησης κατά 10% αρχίζει από φέτος.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Βγήκαν από χτες στο δρόμο

Δυναμική κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στα Καλάβρυτα, με αφορμή τις μεγάλες ζημιές που προξένησε η κακοκαιρία στη ζωική και φυτική παραγωγή.

Οι κτηνοτρόφοι, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων της περιοχής Καλαβρύτων, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια με πορεία προς το δημαρχείο απαίτησαν - με ψήφισμα που παρέδωσαν στο δήμαρχο - την έγκαιρη αποζημίωση για το 100% των ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, το πάγωμα των χρεών στην ΑΤΕ και τον αυστηρό έλεγχο στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές των αμνοεριφίων.

Παράλληλα, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο παναχαϊκό - παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Πάτρα, τη Δευτέρα 28 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι έξω από την Περιφέρεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ