ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλοι 154 πρόσφυγες «χτυπούν την πόρτα μας»...

Σαπιοκάραβο επιβίβασε 130 στον Αϊ - Στράτη, ενώ άλλοι 24 Αφγανοί έφτασαν στη Λήμνο. Στην Ιεράπετρα συνεχίζεται η απεργία πείνας των 35 Κούρδων

Eurokinissi

Νέο «κύμα» οικονομικών και πολιτικών προσφύγων βρίσκεται απ' αυτό το Σαββατοκύριακο σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αφού ...κατάφεραν οι δουλέμποροι να τους περάσουν σώους, πάνω σ' ένα σάπιο ξύλινο καΐκι, απ' τα παράλια της γειτονικής Τουρκίας.

Τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης, ξεκίνησε απ' το Κουτσούκουγιου της Τουρκίας ένα παλιό ξύλινο σκάφος μόλις 16 μέτρων, με 130 μετανάστες - ο ένας, κυριολεκτικά, πάνω στον άλλον - αφγανικής και ιρακινής καταγωγής κυρίως. Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά. Προορισμός τους, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν η Αττική. Ομως, το καΐκι εντοπίστηκε την Παρασκευή, ανοιχτά του Αϊ - Στράτη και οι λιμενικές αρχές ανάγκασαν τους τρεις δουλεμπόρους να το οδηγήσουν στο ιστορικό νησί. Αμέσως οι λιγοστοί κάτοικοι του Αϊ - Στράτη κινητοποιήθηκαν για να περιθάλψουν, με όποιον τρόπο μπορούσαν, τους πρόσφυγες. Εφεραν κουβέρτες, ρούχα και τρόφιμα και, όπως τόνιζαν, «όλοι τους ήταν σε άθλια κατάσταση».

Το Σάββατο, οι 130 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Μυτιλήνη και συνεχίζουν να κρατούνται στον περίφρακτο χώρο του λιμανιού, κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Η συγκεκριμένη απόφαση, σε συνδυασμό με το ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο προσωρινό κέντρο υποδοχής μεταναστών που υπάρχει στη Μυτιλήνη (πρόκειται για τις παλιές ποινικές φυλακές του νησιού), αλλά και με το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν το Λιμεναρχείο, προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα όλων αυτών των κινήσεων. Θεωρείται, πάντως, σχεδόν βέβαιο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απελάσει σύσσωμους τους πρόσφυγες, αφού ο χώρος του Λιμεναρχείου θεωρείται «ουδέτερη ζώνη» και η άρνηση χορήγησης πολιτικού ασύλου σ' όσους «φιλοξενούνται» εκεί δεν παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις!

Οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι, Ο. Κοσκούν 41 χρόνων, Καρτάλ Σιρέγια 36 χρόνων και Οζμέτ Ασίζ 38 χρόνων, οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, και εναντίον τους απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες.

Το Σαββατοκύριακο, επίσης, άλλοι 24 Αφγανοί πρόσφυγες αποβιβάστηκαν - πάλι ξεκινώντας απ' τα παράλια της Τουρκίας - στην περιοχή Πλάκα, της βόρειας Λήμνου. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν και τους 24 να έχουν μεταφερθεί, ήδη, στη Μύρινα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην Ιεράπετρα Κρήτης συνεχίζεται η απεργία πείνας των 35 προσφύγων που άρχισε την περασμένη Τετάρτη, με αίτημα να τους δοθεί πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για μια ομάδα απ' τους 245 πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη την 2η μέρα της Πρωτοχρονιάς, μετά από την αξέχαστη περιπέτειά τους στα φουρτουνιασμένα κύματα του Λιβυκού Πελάγους. Ολοι οι απεργοί πείνας είναι κουρδικής καταγωγής, δηλώνουν πολιτικοί πρόσφυγες και υπογραμμίζουν πως επιστροφή στην Τουρκία σημαίνει γι' αυτούς βέβαιος θάνατος...

Ζητούν να αλλάξει ο μεταναστευτικός νόμος

Για εμπαιγμό τους από το υπουργείο Εσωτερικών, κάνουν λόγο οι μεταναστευτικές οργανώσεις, αφού οι συμπληρώσεις στο μεταναστευτικό νόμο όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά τα παγιώνουν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μετανάστες να μην μπορούν, αν και το δικαιούνται, να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας. «Στο υπόμνημα (σσ είχε σταλεί στον υπουργό Εσωτερικών πριν καταθέσει τη συμπληρωματική στο νόμο τροπολογία) καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει συνολική αντιμετώπιση του θέματος της νομιμοποίησης και ότι δεν μπορεί να λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού νομοσχεδίου καταλήγουμε ότι δε θέλετε να το λύσετε και μας κοροϊδεύετε», σημειώνει σε νέο υπόμνημά της προς τον υπουργό Εσωτερικών η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Ελλάδας.

Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι προϋποθέσεις νομιμοποίησης αποτελούν εμπόδιο για τους περισσότερους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μένουν και εργάζονται στη χώρα, 10 και 20 χρόνια. Στηλιτεύουν τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δεν υλοποίησε ό,τι τους υποσχέθηκε. Και υπενθυμίζει τα αιτήματα των μεταναστών: Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης. Να παραταθεί η σχετική διαδικασία μέχρι το τέλος Ιούνη του 2001. Να μην αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή στη χώρα η σύμβαση εργασίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες να παραλαμβάνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έστω και ελλιπή, στην περίπτωση που υπαίτιος για τις ελλείψεις δεν είναι ο μετανάστης. Να μη χρειάζεται προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας όταν ο αλλοδαπός βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει παρουσιάσει κάποιο νόσημα. Να μην απελαύνονται τα παιδιά των αλλοδαπών που συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια και να καλύπτεται η παραμονή τους από τους γονείς ή τον κηδεμόνα.

Συνελήφθησαν γιατί υποστήριξαν μετανάστη!

Αναβλήθηκε χτες το μεσημέρι η δίκη των δύο μελών της Πρωτοβουλίας «Γένοβα 2001», που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή στη Δάφνη διότι εξέφρασαν αισθήματα αλληλεγγύης σε μετανάστη μικροπωλητή, ο οποίος επίσης συνελήφθη από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχου χαρτιών. Η δίκη τους ορίστηκε για την Παρασκευή, 1 Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα οι Γιάννης Κούτρας και Θοδ. Μούλιος βρίσκονταν αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Καλογήρων, μαζί με μεγάλη ομάδα μελών της Πρωτοβουλίας «Γένοβα 2001». Εκεί η Πρωτοβουλία προπαγάνδιζε μια εκδήλωση που οργανώνει στις 2 Φλεβάρη στο Νήαρ Ηστ. Την ώρα εκείνη δύο αστυνομικοί κατέβηκαν από περιπολικό, άρχισαν να ζητούν χαρτιά απ' τους μικροπωλητές που βρίσκονταν εκεί, ενώ στη συνέχεια συνέλαβαν με βίαιο τρόπο έναν Μπαγκλαντέζο. Τα δύο μέλη της Πρωτοβουλίας αντέδρασαν στη βίαιη σύλληψη του μετανάστη μικροπωλητή, με αποτέλεσμα να συλληφθούν κι οι ίδιοι. «Οι διώξεις αυτές είναι μια κατευθυνόμενη και συνειδητή επιλογή καταστολής των αντιδράσεων στη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Γένοβα 2001», απαιτώντας παράλληλα άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις - «σκούπα».

ΠΑΤΡΑ
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης

Συλλαλητήριο συμπαράστασης κι αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Πάτρα θα γίνει σήμερα το βράδυ στις 7.30, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου. Σε συνέντευξη Τύπου χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι της Επιτροπής αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Πάτρα και κάλεσαν το λαό και τη νεολαία της πόλης να δώσουν δυναμικό «παρών».

«Αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Είναι διωγμένοι από τα αντιδραστικά φασιστικά καθεστώτα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που απλόχερα τους προσφέρει η "Παγκοσμιοποίηση"» τόνισε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «Το παζλ της "Οδύσσειάς" τους ολοκληρώνεται εδώ στην Πάτρα από τη βία, την τρομοκρατία, τους ξυλοδαρμούς ακόμα και από τα βασανιστήρια της Αστυνομίας και των Λιμενικών». Στη συνέχεια υπογράμμισε πως επιβάλλεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στον προορισμό που επιθυμούν και κατέληξε πως πρέπει άμεσα να βρεθούν ξενοδοχεία, ξενώνες και σπίτια που θα ενοικιαστούν προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες που μέχρι τώρα ζουν σε πανάθλιες συνθήκες, χωρίς φως και νερό μέσα στα σπίτια - χαρτοκιβώτια όπου μένουν μέχρι και μικρά παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ