Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλοι 154 πρόσφυγες «χτυπούν την πόρτα μας»...

Σαπιοκάραβο επιβίβασε 130 στον Αϊ - Στράτη, ενώ άλλοι 24 Αφγανοί έφτασαν στη Λήμνο. Στην Ιεράπετρα συνεχίζεται η απεργία πείνας των 35 Κούρδων

Eurokinissi

Νέο «κύμα» οικονομικών και πολιτικών προσφύγων βρίσκεται απ' αυτό το Σαββατοκύριακο σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αφού ...κατάφεραν οι δουλέμποροι να τους περάσουν σώους, πάνω σ' ένα σάπιο ξύλινο καΐκι, απ' τα παράλια της γειτονικής Τουρκίας.

Τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης, ξεκίνησε απ' το Κουτσούκουγιου της Τουρκίας ένα παλιό ξύλινο σκάφος μόλις 16 μέτρων, με 130 μετανάστες - ο ένας, κυριολεκτικά, πάνω στον άλλον - αφγανικής και ιρακινής καταγωγής κυρίως. Ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά. Προορισμός τους, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ήταν η Αττική. Ομως, το καΐκι εντοπίστηκε την Παρασκευή, ανοιχτά του Αϊ - Στράτη και οι λιμενικές αρχές ανάγκασαν τους τρεις δουλεμπόρους να το οδηγήσουν στο ιστορικό νησί. Αμέσως οι λιγοστοί κάτοικοι του Αϊ - Στράτη κινητοποιήθηκαν για να περιθάλψουν, με όποιον τρόπο μπορούσαν, τους πρόσφυγες. Εφεραν κουβέρτες, ρούχα και τρόφιμα και, όπως τόνιζαν, «όλοι τους ήταν σε άθλια κατάσταση».

Το Σάββατο, οι 130 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Μυτιλήνη και συνεχίζουν να κρατούνται στον περίφρακτο χώρο του λιμανιού, κατόπιν εντολής εισαγγελέα. Η συγκεκριμένη απόφαση, σε συνδυασμό με το ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο προσωρινό κέντρο υποδοχής μεταναστών που υπάρχει στη Μυτιλήνη (πρόκειται για τις παλιές ποινικές φυλακές του νησιού), αλλά και με το γεγονός ότι απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν το Λιμεναρχείο, προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα όλων αυτών των κινήσεων. Θεωρείται, πάντως, σχεδόν βέβαιο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απελάσει σύσσωμους τους πρόσφυγες, αφού ο χώρος του Λιμεναρχείου θεωρείται «ουδέτερη ζώνη» και η άρνηση χορήγησης πολιτικού ασύλου σ' όσους «φιλοξενούνται» εκεί δεν παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις!

Οι τρεις Τούρκοι δουλέμποροι, Ο. Κοσκούν 41 χρόνων, Καρτάλ Σιρέγια 36 χρόνων και Οζμέτ Ασίζ 38 χρόνων, οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, και εναντίον τους απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες.

Το Σαββατοκύριακο, επίσης, άλλοι 24 Αφγανοί πρόσφυγες αποβιβάστηκαν - πάλι ξεκινώντας απ' τα παράλια της Τουρκίας - στην περιοχή Πλάκα, της βόρειας Λήμνου. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν και τους 24 να έχουν μεταφερθεί, ήδη, στη Μύρινα. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην Ιεράπετρα Κρήτης συνεχίζεται η απεργία πείνας των 35 προσφύγων που άρχισε την περασμένη Τετάρτη, με αίτημα να τους δοθεί πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για μια ομάδα απ' τους 245 πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στην Κρήτη την 2η μέρα της Πρωτοχρονιάς, μετά από την αξέχαστη περιπέτειά τους στα φουρτουνιασμένα κύματα του Λιβυκού Πελάγους. Ολοι οι απεργοί πείνας είναι κουρδικής καταγωγής, δηλώνουν πολιτικοί πρόσφυγες και υπογραμμίζουν πως επιστροφή στην Τουρκία σημαίνει γι' αυτούς βέβαιος θάνατος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ