ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
«Φερετζές» στο ξεπούλημα

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Ενα καλά οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης των κτηνοτρόφων της Ηπείρου και δημιουργίας κλίματος αποδοχής για την ιδιωτικοποίηση της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Γιάννενα, με πρωτεργάτη τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγ. Αργύρη. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ επισημαίνοντας τα παρακάτω: «Με ωμό και ξετσίπωτο τρόπο συνεχίζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ. Παράλληλα, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον υφυπουργό Β. Αργύρη παραπληροφορούν τον κόσμο για να περάσουν την εντύπωση ότι η ΔΩΔΩΝΗ περνάει στις Ενώσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.»

Χτες στα Γιάννενα τοπικές εφημερίδες είχαν «αποκλειστικά» δημοσιεύματα για το ότι ήδη συμφωνήθηκε να μπει στο Χρηματιστήριο το 25% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ, από το πακέτο της ΑΤΕ, ενώ επίσης έγινε αναφορά πως οι Ενώσεις θα αποφασίσουν για το τι θα πράξουν σχετικά... Ωστόσο, όμως, οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης επ' αυτού, είναι δεδομένες. Παράλληλα, τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν πως θα πουληθεί το 11% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ, που κατέχει η ΑΤΕ, σε εταιρίες συμμετόχων και τις Ενώσεις. Τούτο προφανώς γίνεται με σκοπό τη δημιουργία της εντύπωσης ότι η τράπεζα θα ελέγχει πλέον το 49% των μετοχών και η γαλακτοβιομηχανία θα είναι αμιγώς... συνεταιριστική. Κι όλα αυτά επιχειρήθηκαν να εμφανιστούν ως μια επιτυχία του Β. Αργύρη, ο οποίος συμμετέχει στην κυβερνητική επιτροπή προτάσεων, που συστάθηκε μετά την εξαγγελία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και των θυγατρικών της. Εκτός των παραπάνω, συνεχίζεται η προπαγάνδα για την ενοποίηση των πέντε Ενώσεων της Ηπείρου, αλλά δε λέγεται τίποτα για την οικονομική στήριξή τους και για το από πού θα βρεθούν λεφτά, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ από την ΑΤΕ.

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα: «Τα οικονομικά προβλήματα των συνεταιρισμών και των Ενώσεων τα δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και αυτή πρέπει να αλλάξει για να ξεπεραστούν. Το ποσοστό της ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ να περάσει στις Ενώσεις που εκπροσωπούν τους συνεταιρισμένους αγροτοκτηνοτρόφους, που έχτισαν την επιχείρηση με τον ιδρώτα τους και όχι στους όποιους επιχειρηματίες, ας είναι και Ηπειρώτες.»

Επίσης, καλούνται οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου ενωμένοι να διεκδικήσουν μέτρα για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας και να αντιπαλέψουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Οπου έγιναν ιδιωτικοποιήσεις οι μεγαλέμποροι κυριάρχησαν στην αγορά, κατέβασαν τις τιμές στους παραγωγούς και συνοδεύτηκαν από μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Αν σήμερα οι τιμές του γάλακτος είναι καλύτερες στην Ηπειρο, αυτό οφείλεται στη συνεταιριστική ΔΩΔΩΝΗ και αύριο με την ιδιωτικοποίησή της οι τιμές αυτές θα κατρακυλήσουν.»

Η ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που απευθύνεται στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής και όχι μόνο, καταλήγει ως εξής: «Απαιτήστε την προνομιακή ενίσχυση των συνεταιρισμών και των Ενώσεων. Αρνηθείτε τη μετατροπή τους, με βάση το νέο νόμο σε ανώνυμες εταιρίες μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Στο χέρι σας είναι να αποτρέψετε το ξεπούλημα και το μαράζωμα της Ηπείρου.»

ΟΣΕΓΟ
Αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση

Τη διατήρηση και ενίσχυση του συνεταιριστικού χαρακτήρα των εταιριών ενδιαφέροντος της ΑΤΕ και τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της τράπεζας, απαιτεί η Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ).

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση που βγήκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΕΓΟ. Επίσης καλείται ο κλάδος σε αγωνιστική ετοιμότητα και, όπως ανακοινώθηκε, προγραμματίζονται δύο 24ώρες απεργίες, μια περιφερειακή με συμμετοχή όλων των θιγομένων και μία πανελλαδική στην Αθήνα. Οι ημερομηνίες θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Σήμερα επίσης η διοίκηση της ΟΣΕΓΟ και τα προεδρεία Σωματείων Εταιριών ενδιαφέροντος της ΑΤΕ θα έχουν συνάντηση με τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Με δεδομένη τη θέση που έχουν πάρει οι πρόεδροι των παραπάνω οργανώσεων στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και των θυγατρικών της (που συναινούν για την πώληση μέχρι και του 49% της ΑΤΕ), το ερώτημα που προκύπτει, είναι τι μπορεί να προσδοκά πλέον κανείς από αυτούς;

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εισπρακτικός εκβιασμός

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σα να μην έφταναν οι βιβλικές καταστροφές που προκάλεσαν τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο, η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) - δέσμια της τοκογλυφικής της πολιτικής - εκβιάζει τους αγροτοκτηνοτρόφους με δηλώσεις τους να της εκχωρήσουν μεγάλα ποσοστά από τις επιδοτήσεις που δικαιούνται για να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης. Αυτό τονίζεται σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Για τον εκβιασμό αυτό, επισημαίνεται στην Ερώτηση, η ΑΤΕ εκμεταλλεύεται την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδοτήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων που επέβαλε το υπουργείο Γεωργίας με ατομικό λογαριασμό που υποχρεώνονται να ανοίξουν στην ΑΤΕ όλοι οι δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός τι ενέργειες θα κάνει για να σταματήσει τους απαράδεκτους εκβιασμούς της ΑΤΕ προς τους αγροτοκτηνοτρόφους και να μην αποτελεί προϋπόθεση καταβολής των επιδοτήσεων η υπογραφή της επαίσχυντης εξουσιοδότησης των αγροτοκτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ.

ΣΙΤΑΡΙ - ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Χάνουν την επιδότηση χιλιάδες αγρότες!

Χιλιάδες σιτοπαραγωγοί και παραγωγοί καλαμποκιού κινδυνεύουν να μην εισπράξουν τις στρεμματικές επιδοτήσεις για την περσινή καλλιέργεια.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας μαζί με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποποιούμενοι κάθε δικής τους ευθύνης, βγάζουν στο «σωρό» λαθεμένες τις δηλώσεις ΟΣΔΕ δεκάδων χιλιάδων παραγωγών σιταριού και καλαμποκιού. Κι αυτό συμβαίνει, χωρίς να ευθύνονται βασικά οι αγρότες. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι δεκάδες χιλιάδες αγρότες περιμένουν ακόμα χωρίς να φταίνε σε τίποτα, να πάρουν τις στρεμματικές επιδοτήσεις σε σιτάρι και καλαμπόκι, ενώ χιλιάδες από αυτούς θα χάσουν εντελώς την επιδότηση. Αυτό προκύπτει κι από σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Γεωργίας Βαγ. Αργύρη, ο οποίος δήλωσε σχετικά την περασμένη Παρασκευή, πως υπάρχουν ακόμα 80.000 λάθη, που τα κομπιούτερ βγάζουν εκτός την πληρωμή επιδοτήσεων. Ο ίδιος τα «φόρτωσε» στις νομαρχίες και προεξόφλησε πως όλα αυτά τα λάθη δεν πρόκειται να διορθωθούν μέχρι 31 Γενάρη και πως το 10% από αυτά, δηλαδή τουλάχιστον 8.000 αγρότες, δε θα πάρουν επιδότηση. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το ΟΣΔΕ λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θυμήθηκε να πει τώρα ότι υπάρχουν λάθη, βγάζοντας την ουρά της απ' έξω. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ελαφρά τη καρδία εμφανίζει πως δεν της πέφτει ευθύνη για τις καθυστερήσεις και για το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες αγροτών θα μείνουν χωρίς επιδότηση. Παράλληλα, στην προσπάθεια να αποκρυφτεί η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, επιχειρείται η σπίλωση όλων των αγροτών και η εμφάνισή τους στην κοινή γνώμη, ως κλεφτών και απατεώνων. Αλήθεια, αυτό είναι το άλλοθι της κυβέρνησης;

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Καθυστερούν αποζημιώσεις και επιδοτήσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι βιβλικές καταστροφές, που προκάλεσε στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο η πρόσφατη κακοκαιρία, μαζί με την απαράδεκτη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές της προηγούμενης χαλαζόπτωσης, τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων εξαιτίας των χαμηλών ποσοστώσεων και των υψηλών προστίμων συνυπευθυνότητας και την αυθαίρετη κατ' αρχήν απόρριψη χιλιάδων δικαιούχων σιτοπαραγωγών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή των αντίστοιχων επιδοτήσεων, έχουν οδηγήσει σε τραγική οικονομική κατάσταση τους αγρότες του Νομού Φθιώτιδας. Αυτό επισημαίνεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας. Ερωτάται, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός:

  • Τι ενέργειες θα κάνει για να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να καλυφτούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην παραγωγή, αλλά και στο αγροτικό κεφάλαιο;
  • Τι ενέργειες θα κάνει για να πάρουν άμεσα επιδοτήσεις όλοι οι δικαιούχοι σιτοπαραγωγοί, αλλά και να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ