ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Εντατικά και αποφασιστικά, το μήνυμα της συμμετοχής στα συλλαλητήρια εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, σε μικρούς και μεγάλους χώρους δουλιάς και σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Από τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη, μικρές και μεγάλες ομάδες εργαζομένων, στελέχη του ΠΑΜΕ και των Επιτροπών Αγώνα, διαδίδουν καθημερινά, επίμονα και επίπονα το μήνυμα του αγώνα, καλούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, όλο το λαό, να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 31 Γενάρη.

Συλλαλητήρια ενωτικά από τη φύση τους, καθώς το περιεχόμενο πάλης αγγίζει τον εργαζόμενο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τον συνταξιούχο, το νέο και κάθε άνθρωπο του μόχθου που η επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης του αφαιρεί μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα, εντείνει την εκμετάλλευσή του, επιδεινώνει τη ζωή του σε όλους τους τομείς, στην Ασφάλιση, το μεροκάματο, τις εργασιακές σχέσεις, την Υγεία, την Παιδεία, την απόκτηση των αγαθών λαϊκής κατανάλωσης, αλλά ακόμη περισσότερο, θέτει σε κίνδυνο αυτή τη ζωή, εκβιάζει το θάνατο για την προσκόμιση μεγαλύτερου κέρδους.

Η μαζική συμμετοχή σε αυτά τα συλλαλητήρια, έτσι όπως η πραγματικότητα επιβάλλει, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εμπόδιο σε αυτή την πολιτική, να δημιουργήσει προοπτική ανατροπής της, να οδηγήσει σε ένταση των αγώνων και πολλαπλασιασμό τους.

ΜΙΝΕΡΒΑ

«Μόνο η συλλογική προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα. Γι' αυτό πρέπει να μπούμε όλοι μαζί μπροστά, να νιώσουν την "ανάσα" μας και να απαιτήσουμε λύση στο σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούνται από την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζικό "παρών" στις 31 Γενάρη». Τα παραπάνω επισήμανε χτες, στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας ΜΙΝΕΡΒΑ η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο φάρμακο και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Η συνδικαλίστρια, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων τούς κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στους άλλους αγώνες που θα ακολουθήσουν, για «να απαιτήσουμε συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, να μην κάνουμε βήμα πίσω στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα».

Αναφερόμενη στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι είναι ανάγκη να παλέψουν όχι απλά για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά για να επιβάλλουν λύσεις που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Παράλληλα, κατήγγειλε την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου» και τη ΓΣΕΕ ότι τη στηρίζει και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα ότι θα δοθούν ξεχωριστές λύσεις. Μιλώντας στη συνέχεια για την τακτική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων τόνισε ότι την ώρα που έχουμε καθημερινές ανατιμήσεις, «απαιτεί» αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, που είναι αναντίστοιχες με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

«COSMOTE»

Η φίμωση της αγωνιστικής φωνής, το χτύπημα της αγωνιστικής ανάτασης των εργαζομένων, δε θα περάσει. Καθημερινά στελέχη του ΠΑΜΕ κάνουν αγώνα στους χώρους δουλιάς, μηχανή τη μηχανή, γραφείο το γραφείο, όπου υπάρχει εργάτης, για να ενημερώσουν για την κατάσταση, για την ανάγκη σήμερα συνολικής ρήξης με το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο αυταρχισμός της διοίκησης της «COSMOTE» χτες δεν πέρασε. Η προσπάθεια της εταιρίας να μη φτάσει η ανακοίνωση της ΕΣΚ - ΟΤΕ και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο στις 31 Γενάρη στους εργαζόμενους, δεν πέρασε. Ετσι, οι συνδικαλιστές Λ. Πανακωνσταντόπουλος, Ν. Σιτζάνης, Τ. Φωτόπουλος και Φ. Βαρδής μπήκαν και περιόδευσαν στο χώρο. Μίλησαν με τους εργαζόμενους, τους κάλεσαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 31 Γενάρη, ενώ έδωσαν την υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούν στο χώρο για να μιλήσουν μαζί τους.

Η κατάσταση στην «COSMOTE» είναι μεσαιωνική. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά υπογράφουν ατομικές συμβάσεις και ο μισθός για την πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ξεπερνά τις 160.000 δραχμές! Τα ωράρια είναι εξαντλητικά και αγγίζουν και τις 12 ώρες δουλιά. Η μερική απασχόληση «ανθεί», ενώ η πλειοψηφία των 1.500 εργαζομένων είναι «ενοικιαζόμενοι»!

Συντονιστική Επιτροπή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στους δήμους να μετάσχουν αποφασιστικά στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο του Πανεργατικού Μετώπου για την Κοινωνική Ασφάλιση, στις 31 Γενάρη, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Σε ανοιχτή επιστολή της προς τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία «προχωρά ακάθεκτα στην αποδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου, προκειμένου να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». Σ' αυτό το πλαίσιο - σημειώνεται στην επιστολή - τα τελευταία χρόνια βάλλεται ευθέως η μονιμότητα, αποδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις, προωθήθηκαν και συνεχίζονται οι ευέλικτες μορφές εργασίες, με στόχο έναν εργαζόμενο «χειραγωγούμενο, υποτακτικό της αντιλαϊκής πολιτικής».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση καλούνται οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους και να πουν «όχι» στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου» που προωθούν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφικές ηγεσίες. Να αγωνιστούν για «δικαιώματα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά με δημόσιο δωρεάν σύστημα ασφάλισης, για να γυρίσει έτσι πίσω ένα μέρος της υπεραξίας από την εκμετάλλευσή μας, που την καρπούνται τα μονοπώλια και η ολιγαρχία».

Λέσβος

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, την Πέμπτη 31 Γενάρη, στην πλατεία Σαπφούς, στις 6 το απόγευμα, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων Μυτιλήνης στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους. Σε σχετική ανακοίνωση η επιτροπή υπογραμμίζει ότι «η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί στους εργασιακούς χώρους με τη δράση των επιτροπών αγώνα, τη δράση των σωματείων, των συντονιστικών επιτροπών αγώνα, στα συλλαλητήρια και στους αγώνες που θα αναπτύξουμε και θα κλιμακώσουμε».

Σάμος

«Τώρα στους τόπους δουλιάς, στους δήμους και τα χωριά μας οργανώνουμε και συντονίζουμε τον αγώνα μας». Μ' αυτό το σύνθημα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, καλεί όλους τους εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους, άνεργους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά στο Πανσαμιακό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη, 31 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία των σωματείων στο Καρλόβασι.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικά και αποφασιστικά

Στη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά ακόμη πόλεις της Μακεδονίας, κλιμάκια του ΠΑΜΕ «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 31 Γενάρη

Πραγματοποιήθηκαν χτες περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ σε βιοτεχνίες δέρματος στη Θεσσαλονίκη, όπου το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο της Πέμπτης 31 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, βρήκε μεγάλη απήχηση στους εργαζόμενους του κλάδου.

Περιοδείες στις αγορές και τα ΚΑΠΗ της πόλης πραγματοποίησαν και στελέχη του κινήματος συνταξιούχων και διακίνησαν την προκήρυξη του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο και άλλο υλικό. Σήμερα το πρωί έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης και τον ΟΤΕ Καλαμαριάς, ενώ αύριο το πρωί στον ΟΤΕ Τούμπας, στα εργοστάσια μετάλλου Ορφανίδη και Πατινίδη και στις 2 το απόγευμα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λ. Σοφού.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας - Θράκης και καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των πόλεων που θα συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 31 Γενάρη. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω πόλεις:

Κοζάνη, στις 6 το απόγευμα (και όχι 11 π.μ., όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί), μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στην κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα, 6.30 το απόγευμα συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Νάουσα, 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Οργανώνεται από το ΕΚΝ.

Σέρρες, 6 το απόγευμα συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας.

Καβάλα, 6 το απόγευμα συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, στις 6 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

Χτες το βράδυ συνεδρίαζαν φορείς σε Βέροια και Εδεσσα για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες των αντίστοιχων κινητοποιήσεων στις δυο πόλεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ