ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξαιρετικά τεταμένα τα πνεύματα
  • «Ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Ισραήλ», ζήτησαν οι χιλιάδες συμμετέχοντες στην κηδεία των 4 μελών της «Χαμάς» στη Νάμπλους
  • Υπέκυψαν δύο από τα θύματα της επίθεσης ενόπλου στη δυτική Ιερουσαλήμ
  • Αλλεπάλληλες συναντήσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων στην Ευρώπη, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιρρίπτει την ευθύνη της έντασης στην Παλαιστινιακή Αρχή

Τραυματισμένος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Associated Press

Τραυματισμένος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Εκρηκτική παραμένει η ατμόσφαιρα, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ και την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους. Δύο από τους τραυματίες του ενόπλου υπέκυψαν, χθες, ενώ άλλοι 2 χαροπαλεύουν. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στη νεκρώσιμη ακολουθία για τα 4 μέλη της «Χαμάς», που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να «σταματήσει τους τρομοκράτες». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας, παράλληλα, το Ισραήλ να «τερματίσει την απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ». Την ίδια στιγμή, σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους έχει η ΕΕ.

Με συνθήματα υπέρ της επανέναρξης των επιθέσεων αυτοκτονίας, συνόδευσαν τα 4 μέλη της «Χαμάς», που σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους, την Τρίτη τα ξημερώματα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Οσοι πήραν το λόγο, ζήτησαν «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Ισραήλ», ενώ ο τοπικός επικεφαλής της οργάνωσης εκτιμούσε ότι «σύντομα θα ξαναρχίσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας» και δήλωνε ότι «ο Παλαιστίνιος ηγέτης οφείλει να κατανοήσει την αιτία εγκατάλειψης της εκεχειρίας». Παράλληλα, κυριάρχησαν οι εκκλήσεις για εθνική ενότητα, με αφορμή τα σφοδρά επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ισραηλινή εισβολή, ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης και σε Παλαιστινίους αστυνομικούς έξω από το τμήμα της πόλης, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσαν πυρά και προκλήθηκαν πολλοί τραυματισμοί.

Παρατηρώντας τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Associated Press

Παρατηρώντας τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές
Ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη «βράζουν» από οργή, ανάλογο φαίνεται να είναι το κλίμα και στην ισραηλινή πλευρά, ιδιαίτερα μετά την είδηση ότι υπέκυψαν δύο από τα θύματα της επίθεσης, την Τρίτη το μεσημέρι, στον εμπορικό δρόμο Τζάφα, στη δυτική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε ότι «θα απαντήσει κατάλληλα».

Στην Παλαιστινιακή Αρχή, ουσιαστικά, επέρριψε το βάρος της ευθύνης και ο Ρίτσαρντ Μπούτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών. Το θέμα δεν είναι αν οι τρομοκράτες θα κάνουν ή δε θα κάνουν επίθεση, αλλά το αν θα μπορούν. Ο Γιάσερ Αραφάτ οφείλει να καταστείλει πλήρως τη δράση τους». Ο Μπούτσερ δεν αναφέρθηκε καν στους νεκρούς της Νάμπλους ή της Τουλκαρέμ, από την εισβολή της Δευτέρας, και αρκέστηκε λακωνικά να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον «διαφωνεί με την τακτική των στρατιωτικών εισβολών στα παλαιστινιακά εδάφη».

Επίσης, απαντώντας εμμέσως και στο παλαιστινιακό αίτημα για επανάληψη της διαμεσολάβησης του Αμερικανού απεσταλμένου, ο Μπούτσερ απάντησε ότι «θα επιστρέψει, αν και όποτε κριθεί απαραίτητο και χρήσιμο». Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από τη Μόσχα, η οποία ζήτησε τον τερματισμό της «απομόνωσης του Γιάσερ Αραφάτ» και αποστέλλει διαμεσολαβητή της στην περιοχή.

Κινητικότητα στην Ευρώπη

Στρατιώτες παίρνουν θέση πίσω από το τανκ, που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι του Γ. Αραφάτ

Associated Press

Στρατιώτες παίρνουν θέση πίσω από το τανκ, που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι του Γ. Αραφάτ
«Αν δεν υπάρξει άμεσα έξωθεν υπεύθυνη διαμεσολάβηση, ολόκληρη η περιοχή θα βιώσει την καταστροφή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου. Στην ίδια Επιτροπή, απευθύνθηκε και ο πρόεδρος του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Αβραάμ Μπουργκ, ο οποίος συμμερίστηκε τους φόβους του ομολόγου του. Ο Μπουργκ, επίσης, εξέφρασε την απόφασή του να μεταβεί στη Ραμάλα, προκειμένου να μιλήσει ενώπιον του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου μετά από πρόσκληση του Κορέι, παρά τις απειλές που έχει δεχτεί από ακροδεξιούς βουλευτές ότι θα ζητήσουν και θα πετύχουν την καθαίρεσή του από την προεδρία της Κνεσέτ.

Ανάλογη πρόσκληση είχε δεχτεί, πριν από μερικές εβδομάδες και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, που ανήκει στο δεξιό «Λικούντ», και αρχικά είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ανταποκριθεί. Εντούτοις, λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι δε θα μεταβεί στη Ραμάλα μετά από τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Οι Κορέι και Μπουργκ επρόκειτο να συναντηθούν, επίσης, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

«Η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο» και «πιθανώς χρειάζεται η επιβολή μιας λύσης από κάποια διαμεσολάβηση», δήλωνε, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Ζοζέ Πικέ. Ο Ισπανός διπλωμάτης τόνισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για ευφημισμούς» και ότι «θα θέσει το θέμα ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους ομολόγους του». «Το Ισραήλ ασχολείται μόνο με την ασφάλειά του και ο Παλαιστίνιος ηγέτης μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο εγκλωβισμένος από τα ισραηλινά τανκς, ενώ φαίνεται απηυδισμένος», υπογράμμιζε ο Πικέ, επιβεβαιώνοντας ότι επικράτησε ένταση στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επειδή ως εκπρόσωπος της ΕΕ «καταδίκασε τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές».

Τέλος, στο Στρασβούργο έφθασε, χθες, για να συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Σιμόν Πέρες επρόκειτο να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Στη Συνέλευση έχει προσκληθεί και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Εντούτοις, δεν έχει ξεκαθαριστεί, αν τελικά θα καταφέρει να μεταβεί στο Στρασβούργο, εξαιτίας των ισραηλινών απαγορεύσεων και αποκλεισμών.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εφιάλτες και φαντάσματα»

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το καθεστώς των αιχμαλώτων στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες αναδίπλωσης των Αμερικανών αξιωματούχων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Οι Αμερικανοί σταματούν τη μεταφορά των κρατουμένων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο... Προς το παρόν.

Καθώς το στρατόπεδο Camp X-Ray, που φιλοξενεί σε ειδικά κλουβιά σε ανοιχτό χώρο μέχρι στιγμής 158 αιχμαλώτους, όλων των φυλών και των υπηκοοτήτων, είναι σχεδόν υπερπλήρες, όπως τόνισαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο «Ρόιτερ», οι οποίοι φυσικά θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αλλά προσθέτοντας ότι η αερομεταφορά των κρατουμένων μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επαναληφθεί, πιθανώς και την επόμενη εβδομάδα.

Το γεγονός της προσωρινής αναστολής της μεταφοράς συμπίπτει και με τη μεταφορά του Αμερικανού υπηκόου Τζον Ουόλκερ Λιντ, του Αμερικανού «Ταλιμπάν» που συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου και του αποδόθηκαν κατηγορίες στις 15 Γενάρη, μετά από πολυήμερη κράτηση και ανακρίσεις στην αμερικανική βάση του Κανταχάρ. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς» αλλά και το βρετανικό ΒΒC, ο Λιντ αναμενόταν χτες αργά - τοπική ώρα - στο αεροδρόμιο Ντάλες, στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, και κατόπιν θα μεταφερθεί σε χώρο όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δε θέλουν να αποκαλύψουν.

Αντιδράσεις...

Πάντως, η προσωρινή αναστολή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς είχαν διογκωθεί οι διεθνείς αντιδράσεις για τις συνθήκες, αλλά και το καθεστώς κράτησης των μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμμένουν να ονομάζουν τους αιχμαλώτους «παράνομους μαχητές», γεγονός που συνεπάγεται και την αποψίλωση των δικαιωμάτων που τους παρέχει η Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους. Αυτό αποτελεί και κύριο σημείο τριβής μεταξύ των συμμάχων της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», κυρίως μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, που δεν έχει κοπάσει. Χτες ήταν σειρά του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Πίκε, που αναφερόμενος στις φωτογραφίες, όπου οι κρατούμενοι εικονίζονται αλυσοδεμένοι, εξέφρασε την ανησυχία τους για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων. Ο Πίκε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αιχμάλωτοι πολέμου, με όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται το καθεστώς αυτό.

Στο Τόκιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρις Πάτεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι, αφού κέρδισαν τον πόλεμο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διατρέχουν τώρα τον κίνδυνο να χάσουν την ειρήνη, αν οι Αφγανοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στο Γκουαντανάμο δεν τύχουν της αρμόζουσας μεταχείρισης και σημειώνοντας ότι η υπό τις ΗΠΑ αντιτρομοκρατική συμμαχία δεσμεύεται από τη διεθνή νομοθεσία και είναι προσηλωμένη στις αρχές «της δικαιοσύνης και όχι της εκδίκησης», ο Πάτεν τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να τηρηθούν οι αρχές αυτές.

...αναδιπλώσεις...

Υπό το πρίσμα των διεθνών αντιδράσεων θα πρέπει να αξιολογηθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, στη γαλλική «Le Monde», όπου διευκρινίζει ότι ναι μεν δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση, αλλά ο επαναπατρισμός ορισμένων αιχμαλώτων αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις. Μετά το πέρας των ανακρίσεων λοιπόν ...«έχω την αίσθηση ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός θα σταλεί πίσω στις χώρες όπου ζούσαν τα άτομα αυτά πριν μεταβούν στο Αφγανιστάν» ...«αυτό που θέλουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όταν επιστρέψουν στις χώρες αυτές θα ανακριθούν», δήλωσε ο Αρμιτέιτζ.

Ο Μπους έχει αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα προσαγωγής ορισμένων από τους αιχμαλώτους στα ειδικά στρατοδικεία που δημιουργήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο Αρμιτέιτζ είπε σχετικά με αυτό το θέμα ότι πρωταρχικός σκοπός των ΗΠΑ είναι να διαπιστωθεί τι γνωρίζουν τα άτομα αυτά για άλλες πιθανές επιθέσεις.

...πληροφορίες

Σχέδιο ανατίναξης της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη αποκάλυψε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ένας κρατούμενος, ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», που επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, οι πληροφορίες για ανατίναξη παγιδευμένου φορτηγού οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στην απόφαση να κλείσει η πρεσβεία και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριο.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε ο Ιμπν αλ-Σέιχ αλ-Λίμπι στη διάρκεια της ανάκρισής του στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Κανταχάρ. Ο Αλ Λίμπι ήταν υπεύθυνος για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν και στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αφγανικής προσωρινής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, έφτασε χτες στο Πεκίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη, βασικό θέμα της οποίας θα είναι η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Καρζάι έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα από το Τόκιο, όπου κατάφερε να αποσπάσει από τις δωρήτριες χώρες την υπόσχεση για οικονομική βοήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ζου Ρονζί, επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιάν Ζεμίν, αφού πρώτα θα επισκεφτεί το Σινικό Τείχος.

Φυλετικών συγκρούσεων συνέχεια

Τέλος, συγκρούσεις δε λείπουν εντός του Αφγανιστάν, καθώς οι πιστές δυνάμεις στον Ουζμπέκο πολέμαρχο, στρατηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, κατέλαβαν μία επαρχία στο Βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από μάχες με αντίπαλα στρατεύματα, όπως μετέδωσε το ΑΙΡ.

Οι αντίπαλες δυνάμεις, που μάχονται για τον έλεγχο της επαρχίας Κάλε Ζάαλ, πρόσκεινται στους δύο ανώτερους στρατιωτικούς αρχηγούς της νεοπαγούς μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και οι νέες συγκρούσεις αναβίωσαν τους φόβους για την ουσιαστική σταθερότητα της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κεντρικής διοίκησης. Ο Ντόστουμ είναι υφυπουργός Αμύνης και φυλετικός αντίπαλος του Τατζίκου υπουργού Αμύνης, Μοχάμαντ Φαχίμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ