Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εφιάλτες και φαντάσματα»

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το καθεστώς των αιχμαλώτων στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες αναδίπλωσης των Αμερικανών αξιωματούχων

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Οι Αμερικανοί σταματούν τη μεταφορά των κρατουμένων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο... Προς το παρόν.

Καθώς το στρατόπεδο Camp X-Ray, που φιλοξενεί σε ειδικά κλουβιά σε ανοιχτό χώρο μέχρι στιγμής 158 αιχμαλώτους, όλων των φυλών και των υπηκοοτήτων, είναι σχεδόν υπερπλήρες, όπως τόνισαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο «Ρόιτερ», οι οποίοι φυσικά θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αλλά προσθέτοντας ότι η αερομεταφορά των κρατουμένων μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επαναληφθεί, πιθανώς και την επόμενη εβδομάδα.

Το γεγονός της προσωρινής αναστολής της μεταφοράς συμπίπτει και με τη μεταφορά του Αμερικανού υπηκόου Τζον Ουόλκερ Λιντ, του Αμερικανού «Ταλιμπάν» που συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου και του αποδόθηκαν κατηγορίες στις 15 Γενάρη, μετά από πολυήμερη κράτηση και ανακρίσεις στην αμερικανική βάση του Κανταχάρ. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς» αλλά και το βρετανικό ΒΒC, ο Λιντ αναμενόταν χτες αργά - τοπική ώρα - στο αεροδρόμιο Ντάλες, στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, και κατόπιν θα μεταφερθεί σε χώρο όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δε θέλουν να αποκαλύψουν.

Αντιδράσεις...

Πάντως, η προσωρινή αναστολή έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή, καθώς είχαν διογκωθεί οι διεθνείς αντιδράσεις για τις συνθήκες, αλλά και το καθεστώς κράτησης των μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμμένουν να ονομάζουν τους αιχμαλώτους «παράνομους μαχητές», γεγονός που συνεπάγεται και την αποψίλωση των δικαιωμάτων που τους παρέχει η Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους. Αυτό αποτελεί και κύριο σημείο τριβής μεταξύ των συμμάχων της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας», κυρίως μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, που δεν έχει κοπάσει. Χτες ήταν σειρά του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Πίκε, που αναφερόμενος στις φωτογραφίες, όπου οι κρατούμενοι εικονίζονται αλυσοδεμένοι, εξέφρασε την ανησυχία τους για τις συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων. Ο Πίκε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αιχμάλωτοι πολέμου, με όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται το καθεστώς αυτό.

Στο Τόκιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρις Πάτεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι, αφού κέρδισαν τον πόλεμο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διατρέχουν τώρα τον κίνδυνο να χάσουν την ειρήνη, αν οι Αφγανοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στο Γκουαντανάμο δεν τύχουν της αρμόζουσας μεταχείρισης και σημειώνοντας ότι η υπό τις ΗΠΑ αντιτρομοκρατική συμμαχία δεσμεύεται από τη διεθνή νομοθεσία και είναι προσηλωμένη στις αρχές «της δικαιοσύνης και όχι της εκδίκησης», ο Πάτεν τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να τηρηθούν οι αρχές αυτές.

...αναδιπλώσεις...

Υπό το πρίσμα των διεθνών αντιδράσεων θα πρέπει να αξιολογηθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, στη γαλλική «Le Monde», όπου διευκρινίζει ότι ναι μεν δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση, αλλά ο επαναπατρισμός ορισμένων αιχμαλώτων αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις. Μετά το πέρας των ανακρίσεων λοιπόν ...«έχω την αίσθηση ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός θα σταλεί πίσω στις χώρες όπου ζούσαν τα άτομα αυτά πριν μεταβούν στο Αφγανιστάν» ...«αυτό που θέλουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όταν επιστρέψουν στις χώρες αυτές θα ανακριθούν», δήλωσε ο Αρμιτέιτζ.

Ο Μπους έχει αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα προσαγωγής ορισμένων από τους αιχμαλώτους στα ειδικά στρατοδικεία που δημιουργήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο Αρμιτέιτζ είπε σχετικά με αυτό το θέμα ότι πρωταρχικός σκοπός των ΗΠΑ είναι να διαπιστωθεί τι γνωρίζουν τα άτομα αυτά για άλλες πιθανές επιθέσεις.

...πληροφορίες

Σχέδιο ανατίναξης της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη αποκάλυψε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ένας κρατούμενος, ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», που επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, οι πληροφορίες για ανατίναξη παγιδευμένου φορτηγού οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στην απόφαση να κλείσει η πρεσβεία και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κτίριο.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα ότι τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε ο Ιμπν αλ-Σέιχ αλ-Λίμπι στη διάρκεια της ανάκρισής του στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Κανταχάρ. Ο Αλ Λίμπι ήταν υπεύθυνος για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν και στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός της αφγανικής προσωρινής κυβέρνησης, Χαμίντ Καρζάι, έφτασε χτες στο Πεκίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη, βασικό θέμα της οποίας θα είναι η ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Καρζάι έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα από το Τόκιο, όπου κατάφερε να αποσπάσει από τις δωρήτριες χώρες την υπόσχεση για οικονομική βοήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ζου Ρονζί, επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιάν Ζεμίν, αφού πρώτα θα επισκεφτεί το Σινικό Τείχος.

Φυλετικών συγκρούσεων συνέχεια

Τέλος, συγκρούσεις δε λείπουν εντός του Αφγανιστάν, καθώς οι πιστές δυνάμεις στον Ουζμπέκο πολέμαρχο, στρατηγό Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, κατέλαβαν μία επαρχία στο Βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από μάχες με αντίπαλα στρατεύματα, όπως μετέδωσε το ΑΙΡ.

Οι αντίπαλες δυνάμεις, που μάχονται για τον έλεγχο της επαρχίας Κάλε Ζάαλ, πρόσκεινται στους δύο ανώτερους στρατιωτικούς αρχηγούς της νεοπαγούς μεταβατικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν και οι νέες συγκρούσεις αναβίωσαν τους φόβους για την ουσιαστική σταθερότητα της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κεντρικής διοίκησης. Ο Ντόστουμ είναι υφυπουργός Αμύνης και φυλετικός αντίπαλος του Τατζίκου υπουργού Αμύνης, Μοχάμαντ Φαχίμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ