Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Διαρκείς «διαπραγματεύσεις»

ΛΟΝΔΙΝΟ και ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Η συνάντηση των αναθαρρημένων Νορβηγών μεσολαβητών με στελέχη της οργάνωσης «Τίγρεις» των Ταμίλ στη βρετανική πρωτεύουσα χθες αποτέλεσε άλλη μια ένδειξη της συνέχισης της προσπάθειας αναβίωσης της «ειρηνευτικής διαδικασίας», στη Σρι Λάνκα, και είχε ακριβώς ως αντικείμενό της τη συμφωνία σε μια διαδικασία σταδιακής κατάληξης σε συμφωνία τερματισμού του πολέμου στη νήσο.

Ο διαπραγματευτής των «Τίγρεων» Αντον Μπαλασίνγκαμ και οι Νορβηγοί Ερικ Σολχάιμ και Κίστε Τρόμσνταλ που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις δεν έκαναν κανένα σχόλιο σχετικά με τα αποτελέσματά της. Στο πολιτικό σκηνικό της Σρι Λάνκα φαίνεται πάντως (άγνωστο το κατά πόσον αυτό ισχύει βέβαια) πως πνέει ένας άνεμος «σύμπνοιας» στην προσπάθεια επίτευξης κάποιας μόνιμης ρύθμισης με την αυτονομιστική οργάνωση της μειονότητας των Ταμίλ.

Η Λαϊκή Συμμαχία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης --έχασε την εξουσία στις εκλογές του Αυγούστου-- χαιρέτισε τις κυβερνητικές προσπάθειες: «υποστηρίζουμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να προχωρήσουν οι προταθείσες ειρηνευτικές συνομιλίες», έλεγε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Λάκσμαν Καρντιγκαμάρ. Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε φαίνεται να έχει υπέρ του τόσο την «αντιτρομοκρατική» συγκυρία (Καναδάς και Βρετανία πίεσαν τις τοπικές κοινότητες των Ταμίλ για να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της αυτονομιστικής οργάνωσης και περιέκοψαν πόρους των Τίγρεων) και μοιάζει διατεθειμένος να κάνει κίνησης αυξημένης πολιτικής σημασιοδότησης, όπως η άρση της απαγόρευσης των Τίγρεων που όπως είπε την Τρίτη «εξετάζει».

Η Ινδία μοιάζει πάντως εξαιρετικά διστακτική σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Σρι Λάνκα, και διακριτικά αποφεύγει να συμφωνήσει να φιλοξενήσει τις προσεχείς τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Νορβηγών, «Τίγρεων» και κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ, που ανησυχεί μήπως ταυτιστεί με την οργάνωση που φέρεται να δολοφόνησε τον Ρατζίβ Γκάντι, και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψουν τα πράγματα σε καταστάσεις ανάλογες της δεκαετίας του '80 (όταν η Ινδία, γενέτειρα των Ταμίλ, ήταν ορμητήριο των «Τίγρεων») ούτε να εμπλακεί στρατιωτικά εναντίον τους, όπως είχε την ίδια εκείνη δεκαετία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ