Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στη «ζώνη του λυκόφωτος»;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η κάποτε κραταιά και ανθίζουσα αμερικανική οικονομία, που διά της πυγμής προσπάθησε να επιβάλει το οικονομικό μοντέλο της, αποτελεί παρελθόν.

Και με τον πιο επίσημο τρόπο καθώς ο αμερικανικός προϋπολογισμός αρχίζει από το τρέχον έτος να γίνεται ελλειμματικός, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) που στο τις πταίει, απαντά: η επιβράδυνση της οικονομίας, οι φορολογικές περικοπές και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που ροκάνισαν τα προβλεπόμενα πλεονάσματα.

Για το τρέχον οικονομικό έτος 2002, που άρχισε την 1η Οκτωβρίου 2001, προϋπολογίζεται έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων, ενώ για το επόμενο οικονομικό έτος 2003 έλλειμμα 14 δισ. δολαρίων και στη συνέχεια ο προϋπολογισμός αναμένεται να επιστρέψει στο πλεόνασμα, αναφέρει το CBO, ενώ επισημαίνεται ότι κατά το οικονομικό έτος 2001 οι ΗΠΑ είχαν δημόσιο πλεόνασμα 127 δισ. δολ., το τέταρτο ετήσιο πλεόνασμα στη σειρά.

Σύμφωνα όμως με αναλυτές, η πραγματικότητα είναι ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, δηλαδή τα ελλείμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι αριθμοί που αναφέρει το CBO στηρίζονται στον τρέχοντα νόμο και δεν περιλαμβάνουν τις πρόσθετες δαπάνες για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια, τις οποίες το Κογκρέσο ετοιμάζεται να εγκρίνει, ούτε το πρόσθετο οικονομικό πακέτο για την τόνωση της οικονομίας, που ο Τζορτζ Μπους επιθυμεί να περάσει στο Κογκρέσο.

Συνεπώς, αν προσθέσουμε τις παραπάνω δαπάνες, για την τρομοκρατία και την εσωτερική ασφάλεια, που πολλά μέλη του Κογκρέσου επιθυμούν διακαώς να περάσουν - κυρίως αυτοί που το βλέπουν ως μέσον επανεκλογής τους εφέτος - το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2003 είναι πολύ πιθανόν να φτάσει και τα 125 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Στάνλεϊ Κολέντερ, αναλυτή προϋπολογισμού στην Fleishman-Hillard.

Ενώ αναλυτές προσθέτουν ότι οι ειδήσεις αυτές δεν είναι καλές και για την αγορά ομολόγων, καθώς η αύξηση του κυβερνητικού δανεισμού θα αναγκάσει τους πωλητές εταιρικών ομολόγων να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Τέλος, όσον αφορά τα οικονομικά σκάνδαλα που κλονίζουν την Ουάσιγκτον, ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία αξιόμεμπτη πράξη για την κυβέρνησή του στην υπόθεση της χρεοκοπίας του ενεργειακού κολοσσού, της εταιρίας «Enron» και αποκάλυψε πως και η πεθερά του βρίσκεται ανάμεσα στους μετόχους που επλήγησαν. Υπενθύμισε μάλιστα πως τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Πολ Ο' Νιλ, είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια της κυβέρνησης προς την «Enron».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ