ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ΔΩΔΩΝΗ να γίνει κάστρο αγώνα για όλη την Ηπειρο!

Η ΓΓ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε χτες τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, τόνισε πως χωρίς την αντίσταση και πάλη όλης της Ηπείρου η «ΔΩΔΩΝΗ» δε θα μπορέσει να κρατήσει

Από τη συνάντηση της Αλ.Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ
Από τη συνάντηση της Αλ.Παπαρήγα με τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ
Αθρόα ήταν η προσέλευση των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» χτες στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που περιοδεύει στα Γιάννενα. Εκδηλη η ανησυχία και ο προβληματισμός τους για το μέλλον της επιχείρησης, της οποίας η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση. Αμέσως μετά την τοποθέτησή της η Αλέκα Παπαρήγα είχε ένα γόνιμο διάλογο με τους εργαζόμενους.

Νωρίτερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης Β. Δύτη, ο οποίος την ενημέρωσε για τη δραστηριότητα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει μια εξαιρετική δυναμική στον τομέα της παραγωγής ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, συγκεντρώνει γάλα αποκλειστικά από την Ηπειρο, από 12.142 παραγωγούς, δίνοντάς τους τις καλύτερες τιμές και συμβάλλοντας έτσι στο να παραμείνουν στον τόπο τους, στην Ηπειρο, χιλιάδες οικογένειες, πέραν των οικογενειών των εργαζομένων στην επιχείρηση. Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνομιλίας τους στη γενική τάση που υπάρχει για ιδιωτικοποιήσεις, στο πώς αυτή αγγίζει τη ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και στο πώς μπορούν να αποτραπούν εξελίξεις που θα αποβούν σε βάρος εργαζομένων, παραγωγών και γενικότερα των κατοίκων της Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως η κατάσταση με τη ΔΩΔΩΝΗ, η πορεία ιδιωτικοποίησής της, είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα και πρόβλημα των γενικότερων εξελίξεων. Διευκρίνισε πως το ΚΚΕ δε θεωρεί πως ό,τι καθεστώς ίσχυε ως σήμερα με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες ήταν το ιδανικό, αντιθέτως, όπως τόνισε, «το καθεστώς που ίσχυε γέννησε και τις εξελίξεις. Δε θα φτάναμε ως εδώ αν η προηγούμενη κατάσταση δεν είχε τα σπέρματα αυτού του προγραμματισμού που γίνεται σήμερα». Παρ' όλα αυτά, υπογράμμισε, «πρέπει να υπάρξει ισχυρή αντίσταση για να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τη ΔΩΔΩΝΗ».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μορφές, με τις οποίες αυτές προωθούνται, ενώ προειδοποίησε πως σε κάθε περίπτωση χαμένοι είναι οι μικροί παραγωγοί ή οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, που στα πλαίσια μιας προωθούμενης ιδιωτικοποίησης μπορεί να γίνουν κάτοχοι κάποιων μετοχών.

Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε μια αναδρομή και στο πώς δημιουργήθηκαν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως ήταν προϊόν δύο παραγόντων, των αγώνων της αγροτιάς που άσκησαν πίεση και ζητούσαν συνεταιριστική οργάνωση για προστασία τους, αλλά και του ότι διάφορες κυβερνήσεις το επέτρεψαν για έναν ακόμη λόγο, για το ότι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι δεν έκαναν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. «Τώρα όμως, υπογράμμισε, ήρθε η ώρα αυτά να τα πάρουν πίσω, έτοιμα. Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τυπικά και εν μέρει ουσιαστικά θα οδηγήσει τον μικροπαραγωγό να παίρνει χαμηλότερη τιμή και όσοι είναι συνεταιρισμένοι θα αρχίσουν να χάνουν και την ιδιοκτησία τους. Ενώ οι εργαζόμενοι εδώ θα χάσουν τις όποιες κατακτήσεις είχαν, στο πλαίσιο και της γενικής τάσης που υπάρχει ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λπ.».

Υπογράμμισε, ωστόσο, με έμφαση: «Δε σας λέμε ότι είστε καταδικασμένοι, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λαός καταδικασμένος, παρά μόνο όταν ενώ καταλαβαίνει πού πάνε τα πράγματα δεν αντιδρά και παραιτείται, όταν πιστεύει στις αυταπάτες. Κατά τη γνώμη μας αυτό σημαίνει καταδίκη».

Ακολούθως, συμπλήρωσε πως η ΔΩΔΩΝΗ χωρίς την αντίσταση και πάλη όλης της Ηπείρου δε θα μπορέσει να κρατήσει και υπενθύμισε στους εργαζόμενους πως τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν σκληρά μέτρα, γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη συλλογική αντίσταση. «Σήμερα, σημείωσε, πέρασαν κάποια μέτρα και έρχονται χειρότερα, η εμπειρία μας πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη που να παρεμποδίσει τα χειρότερα και εν πάση περιπτώσει αν προς στιγμή δεν καταφέρεις κάτι, έχεις αποκτήσει τέτοια πείρα να συνεχίσεις, γιατί αργά ή γρήγορα θα έρθουν τέτοια σκληρά μέτρα, που ο κόσμος θα βγει στους δρόμους, το ζήτημα είναι να μη βγει όταν έχει χάσει πάρα πολλά, αλλά έγκαιρα. Σκεφτόμενοι και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να γίνει κάστρο αγώνα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, τους μικροπαραγωγούς, αλλά για όλους. Γιατί τα πλήγματα που θα έρθουν από τη ΔΩΔΩΝΗ θα πλήξουν αλυσιδωτά και τον μικροεπαγγελματία και άλλους πολλούς».


ΒΑΜΒΑΚΙ
Πολιτική κοροϊδίας μέχρι αηδίας

Πολιτική κοροϊδίας μέχρι αηδίας, επιμένει να ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Χτες τέθηκαν εκ νέου εύλογα ερωτήματα από δημοσιογράφους στους Γ. Δρυ και Β. Αργύρη. Ομως, στο όνομα της κυβερνητικής αλήθειας... και των ειλικρινών απαντήσεων... και οι δύο τους, έδωσαν ένα νέο ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης.

Μπορεί να έκαναν πως δεν ήξεραν για το ποια είναι η παραγωγή που έχει μπει στα εκκοκκιστήρια και πόσες είναι οι μη επιλέξιμες ποσότητες. Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ο Β. Αργύρης ήξερε ότι η εξόφληση της επιδότησης στο βαμβάκι θα είναι 50 δραχμές το κιλό. Προφανώς έριξε το νούμερο αυτό, αποσκοπώντας στον κατευνασμό της οργής των βαμβακοπαραγωγών, εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και για να θολώσει τα νερά, ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά, ο Β. Αργύρης ανέφερε πως μέχρι χτες οι τιμολογημένες ποσότητες που μπήκαν στα εκκοκκιστήρια είναι 1.032.000 τόνοι. Την περασμένη Παρασκευή, βέβαια, είχε πει πως είναι 1.022.000 τόνοι. Το νούμερο αυτό όμως διαψεύδεται κι από συνεργάτες του, οι οποίοι ανέφεραν ότι αφορά την τιμολογημένη ποσότητα στις αρχές του Γενάρη. Τώρα, πώς γίνεται ο Β. Αργύρης να εμφανίζει το 1.032.000 και πώς γίνεται μέσα σε τρεις βδομάδες να τιμολογήθηκαν μόνον άλλοι 10.000 τόνοι, αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Αν μπορεί, δηλαδή.

Πάντως, σε παρατήρηση - ερώτηση δημοσιογράφου ότι η παραγωγή βαμβακιού που μπήκε μέχρι τώρα στα εκκοκκιστήρια είναι 1.220.000, οι Γ. Δρυς και Β. Αργύρης δεν είχαν τα κότσια να τη διαψεύσουν ευθέως. Ο Β. Αργύρης, συνεχίζοντας το χαβά του, ανέφερε πως εξετάστηκαν και δικαιώθηκαν 9.500 εντάσεις (την περασμένη Παρασκευή είχε πει 7.500) και πως κρίθηκαν επιλέξιμοι 17.500 τόνοι βαμβακιού. Δεν είπε τίποτα για το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις, που εξαναγκάστηκαν να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί και ούτε αν θα δικαιωθούν όλες και περιορίστηκε να αναφέρει μόνο πως θα παραληφθούν από τα εκκοκκιστήρια όλες οι ποσότητες βαμβακιού...

Επιπλέον υπουργός και υφυπουργός επιχείρησαν χτες να εμφανίσουν ότι και οι αγρότες συμφωνούν να επιδοτηθούν οι ποσότητες βαμβακιού πάνω από τα στρέμματα ΟΣΔΕ - που αναγνωρίζει βέβαια το υπουργείο Γεωργίας - και πρόσθεσαν ότι οι αγρότες συμφωνούν επίσης να μην επιδοτηθεί η μαρμαρόσκονη. Εντάξει, κανείς δε συμφωνεί να επιδοτηθεί η μαρμαρόσκονη για βαμβάκι, αλλά δε λέει επιτέλους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, πόσα κιλά είναι αυτή η μαρμαρόσκονη, που ζυγίστηκε για βαμβάκι; Αλλωστε, από ελέγχους όλα πάνε καλά, όπως λέγεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ