ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται η βία, επανεξετάζει τη στάση της η Ουάσιγκτον

Επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ προκαλεί τον τραυματισμό 22 ανθρώπων. Τα αντίποινα προετοιμάζει η ισραηλινή ηγεσία

Στην υιοθέτηση «σκληρότερης στάσης» προς τους Παλαιστινίους προσανατολίζεται η Ουάσιγκτον

Τρέχουν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πυρά

Avaton

Τρέχουν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πυρά
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα «κατάλληλα αντίποινα» για την επίθεση αυτοκτονίας, χτες το πρωί, στο Τελ Αβίβ εξέταζε, μέχρι αργά χτες το βράδυ, η ισραηλινή ηγεσία. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεδρίαζε, κεκλεισμένων των θυρών, με συμβούλους του για να αποφασίσει την, εφεξής, αμερικανική στάση απέναντι στους Παλαιστινίους με εντεινόμενες τις πληροφορίες που φέρουν την Ουάσιγκτον έτοιμη ακόμη και να διακόψει τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Είκοσι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά, όταν καμικάζι αυτοκτονίας εξερράγη σε εμπορική συνοικία του Τελ Αβίβ, κοντά στην παλιά στάση λεωφορείων. Μέχρι το βράδυ, καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν απομεινάρια από τσάντα γεμάτη εκρηκτικά και καρφιά, αλλά και τσάντα με όπλα και πυρομαχικά, που εκτιμάται ότι προοριζόταν για να χρησιμοποιηθεί σε δεύτερη επίθεση.

Ο Ντάνι Αγιαλόν, σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, τόνιζε ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν κάποια εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, αλλά την ευθύνη φέρει η Παλαιστινιακή Αρχή, που συνεχίζει μια πολιτική τρόμου». Ο Ντόρε Γκολντ, έτερος σύμβουλος, υπογράμμιζε ότι «για το Ισραήλ είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να ανεχτεί να σκοτώνονται αθώοι πολίτες, ο στρατός θα προχωρήσει σε αντίποινα». Μέχρι χτες το βράδυ, συνεχίζονται οι συσκέψεις των Ισραηλινών αξιωματούχων σχετικά με το θέμα των αντιποίνων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε «κάθε επίθεση που στρέφεται εναντίον αθώων πολιτών, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων», ενώ ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα προειδοποιούσε ότι «η συνέχιση της ισραηλινής πολιτικής δολοφονιών και κατοχής προκαλεί μεγαλύτερη αιματοχυσία». Ο Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο, κατηγορούσε το Ισραήλ ότι «επιμένει στην επιθετικότητά του και προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια προς τη διεθνή κοινή γνώμη, ενώ κανείς δε δείχνει να ασχολείται με το καθημερινό μαρτύριο του παλαιστινιακού λαού».

Associated Press

Πριν την επίθεση, η οργάνωση «Χαμάς» ανακοίνωνε ότι θα προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του Μπάκερ Χαμντάν, στελέχους της, που δολοφονήθηκε, τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, από πυραύλους ισραηλινού ελικοπτέρου, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στη Νότια Γάζα. Λίγο αργότερα, δύο Παλαιστίνιοι, που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε «μέλη της Χαμάς», σκοτώθηκαν από πυρά τεθωρακισμένων επειδή «αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ της Νότιας Γάζα». Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Ραμάλα, όπου τραυματίστηκαν 11 Παλαιστίνιοι.

Αραβική δυσαρέσκεια, διαφωνούν ΗΠΑ - ΕΕ για Αραφάτ

Η αμερικανική στάση απέναντι στους Παλαιστινίους επρόκειτο να συζητηθεί στη σύσκεψη του Προέδρου Μπους με εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου, του Λευκού Οίκου και της CIA. Σύμφωνα με πληροφορίες πρακτορείων και της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», πολλοί αξιωματούχοι (με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ) ζητούν διακοπή σχέσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και κλείσιμο των γραφείων της ΟΑΠ στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική ηγεσία φέρεται πεπεισμένη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εμπλέκεται στο λαθραίο φορτίο όπλων που κατασχέθηκε στη φρεγάτα «Καρίν Α» από Ισραηλινούς κομάντος. Μάλιστα, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος των αραβικών αντιδράσεων, ο Πρόεδρος Μπους φέρεται να έστειλε επιστολή με τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ενώ σε ειδική συνάντηση κλήθηκαν οι Αραβες πρέσβεις στις ΗΠΑ. Τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να κοινοποιήσει ο Πρόεδρος Μπους και στον Αριέλ Σαρόν, που μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον στις 7 Φλεβάρη.

Εντούτοις, οι πρώτες αραβικές αντιδράσεις δε δείχνουν θετικές. «Η διεθνής κοινότητα οφείλει να παρέμβει άμεσα για να τερματιστεί η ισραηλινή επιθετικότητα και βία και να προστατευτεί ο παλαιστινιακός λαός», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή για την πολιτιστική και ισλαμική παράδοση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι ΥΠΕΞ των 15 χωρών - μελών της Επιτροπής, όπου προεδρεύει ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμαντ, συνεδριάζουν στο Μαρακές, όπου μετέβη ο Φαρούκ Καντούμι, εκπροσωπώντας τον Γιάσερ Αραφάτ. «Οσο υπάρχει Σαρόν, δε θα υπάρχει ειρήνη», δήλωνε ο Λιβανέζος Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ.

Εκτός από τους Αραβες, στήριξη στον Αραφάτ παρείχε, χτες, και η ΕΕ. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Ζοζέ Πικέ, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, δήλωνε ότι «μπορεί μέρος της κοινής γνώμης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συμμερίζεται την ισραηλινή άποψη για τον Γιάσερ Αραφάτ. Εμείς όχι. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι η μόνη νόμιμη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και θα εξακολουθήσει να είναι».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανεβάζει ξανά την ένταση η πυραυλική δοκιμή

Η εκτόξευση. Η χτεσινή δοκιμή του πυραύλου «Αγκνι» από την Ινδία ανεβάζει κι άλλο τη διμερή ένταση με το Πακιστάν

Associated Press

Η εκτόξευση. Η χτεσινή δοκιμή του πυραύλου «Αγκνι» από την Ινδία ανεβάζει κι άλλο τη διμερή ένταση με το Πακιστάν
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-

Η δοκιμή από τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας μιας παραλλαγής του «Αγκνι», ενός βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής γόμωσης, έρχεται να προσθέσει κι άλλη ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν - με την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για «έναρξη διμερούς διαλόγου το συντομότερο» να σβήνει στον συνακόλουθο ορυμαγδό.

Η είδηση της δοκιμής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Πακιστάν, υπό τον πραξικοπηματία στρατηγό κι αυτοδιορισμένο Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, που τόνισε ότι η κίνηση αυτή «υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια» σε μια χρονική στιγμή «στρατιωτικής έντασης» ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ινδική κυβέρνηση υπό τον εθνικιστή/ινδουιστή πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ανακοίνωσε, απαντώντας, πως το Ισλαμαμπάντ όσο κι η Ιαπωνία καθώς και οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων σχετικά με τη δοκιμή, η οποία, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν «προγραμματισμένη» και δεν περιέχει «κάποιο εκφοβιστικό μήνυμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Αμπντούλ Σατάρ έκανε σαφές πως θεωρεί κάθε άλλο παρά «δοκιμή ρουτίνας» την ινδική δοκιμή, καθώς στα σύνορα των δύο κρατών βρίσκονται κάπου 1.000.000 στρατιώτες (Ινδία: 650-750 χιλιάδες άνδρες, Πακιστάν: 250 χιλιάδες) και θανάσιμα επεισόδια γίνονται καθημερινά. «Ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα σημειώσει την ινδική συμπεριφορά αυτή», σχολίασε σε γραπτή ανακοίνωση, που κατέληξε πως «το Πακιστάν έχει τα μέσα να αμυνθεί». Ο στρατηγός Κερέσι, που είναι ο εκπρόσωπος του Μουσάραφ, διαμήνυε την ίδια ώρα πως θα υπάρξει σε απάντηση της ινδικής δοκιμής «κατάλληλη δράση την κατάλληλη στιγμή». Το οπλοστάσιο του Πακιστάν περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους βεληνεκούς 1.440 χιλιομέτρων. Ο δοκιμασθείς χτες «Αγκνι ΙΙ» έχει βεληνεκές 700 χιλιομέτρων (ο «Αγκνι» - λέξη που σημαίνει «πυρ» στα Χίντι - έχει βεληνεκές 2.480 χιλιομέτρων). Η ινδική δοκιμή ανησυχεί και την Κίνα, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ το Λονδίνο εξέφρασε την εκτίμηση πως «η δοκιμή στέλνει τα λάθος μηνύματα» και η κυβέρνηση της Αυστραλίας δήλωσε πως την «λυπεί» η είδηση της δοκιμής, καλώντας το Πακιστάν να «μην απαντήσει», σύμφωνα με τον ΥπΕξ Αλεξάντερ Ντάουνινγκ.

Σε άλλες ειδήσεις από την περιοχή:

  • Ενα μη-επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος κατέπεσε στο έδαφος του Πακιστάν, ενώ μαχητικό Mirage του Πακιστάν κατέπεσε στην Αραβική Θάλασσα, κοντά στο Καράτσι, χωρίς τα σωστικά συνεργεία να έχουν εντοπίσει ως χτες τα συντρίμμια ή τον πιλότο.
  • Οκτώ Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δέκα καταφύγια του πακιστανικού στρατού καταστράφηκαν, όταν ο ινδικός στρατός «απάντησε» σε πυρά από την πακιστανική πλευρά στο ινδικό Κασμίρ.
  • Η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Φαρχάν Μαλίκ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι οργάνωσε την επίθεση που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στο πολιτιστικό κέντρο των ΗΠΑ στην Καλκούτα, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι.
ΡΟΥΑΝΤΑ
Εννιά θύματα «ηφαιστειακού» Εγκέλαδου...

ΚΙΓΚΑΛΙ.- Η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών (παρεπόμενο των πρόσφατων εκρήξεων του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο στο ΛΔ Κονγκό), προκάλεσε χτες θύματα και στη Ρουάντα. Τουλάχιστον εννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 105 τραυματίστηκαν από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, που σημειώνονται εδώ και μία βδομάδα στην επαρχία Γκιζένι της Ρουάντας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ρουαντέζικων αρχών, οι θάνατοι σημειώθηκαν σε περιοχές της Ρουάντας, όπως το Καγιόβε, η Νιαμούμπα και το Σιανζάρουε...

ΗΠΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ENRON»
Αποκαλύψεις και ... αυτοκτονίες!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε την ημέρα που ο πρώην γίγαντας, ο μεγαλύτερος του πλανήτη στον ενεργειακό τομέα, η «Enron», κήρυξε πτώχευση. Από εκείνη τη στιγμή, οι αποκαλύψεις, δεδομένης της ανάμειξης των ύπατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, είναι συνεχείς και συνταρακτικές, κάνοντας, ίσως, την υπόθεση το μεγαλύτερο σκάνδαλο εδώ και δεκαετίες.

Συνήθως τέτοια σκάνδαλα, μεγατόνων, έχουν και τις «αυτοκτονίες» τους. Ετσι, στην υπόθεση «Enron» η πρώτη έλαβε χώρα χθες, όταν ο Τζ. Κλίφορντ Μπάξτερ, που μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν αντιπρόεδρος του ομίλου «Enron», έδωσε τέλος στη ζωή του σε προάστιο του Χιούστον του Τέξας, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία της πολιτείας του Τέξας. Την πληροφορία της αυτοκτονίας, επιβεβαίωσε και η προσωρινή διοίκηση του ίδιου ομίλου.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, οι περισσότεροι από τους γερουσιαστές που λαμβάνουν μέρος στις επιτροπές του Κογκρέσου για τη διερεύνηση του θέματος, έλαβαν χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία είτε από την «Enron» είτε από τη λογιστική εταιρία «Arthur Andersen».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 212 από τους 248 γερουσιαστές που συμμετέχουν στις 11 επιτροπές του Κογκρέσου έχουν λάβει χρήματα από τις δύο εταιρίες. Οι επιτροπές άρχισαν τη διερεύνηση του θέματος την Πέμπτη, όμως, τα διευθυντικά στελέχη της «Andersen» σφράγισαν τα χείλη τους και δεν απάντησαν τίποτα στο φλέγον ερώτημα, γιατί δόθηκε εντολή να καταστραφούν έγγραφα σχετικά με τους ελέγχους στην «Enron» λίγους μήνες προτού η εταιρία κηρύξει πτώχευση, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ