ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλληλοδιαψεύδονται οι Αμερικανοί

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, αλλά και δηλώσεις της εκπροσώπου του Βικτόρια Κλαρκ, περίπου 20 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επρόκειτο να επισκεφθούν χτες τη ναυτική αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται πολλοί μαχητές της «Αλ Κάιντα» και των Ταλιμπάν, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κράτησης! Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετές βδομάδες έχει ξεκινήσει δημόσιος διάλογος με επικρίσεις για τις συνθήκες κράτησης των Ταλιμπάν, επικρίσεις που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση με ανακοινώσεις της, τις χαρακτηρίζει «αβάσιμες».

Εντούτοις, οι δηλώσεις των μελών του Κογκρέσου την ώρα που αναχωρούσαν από τις ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές. «Η επίσκεψη δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων... Δε με ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά...» θα δηλώσει ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών από τη Φλόριδα και επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων Πόρτερ Γκος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ο πραγματικός λόγος της μετάβασης της επιτροπής του Κογκρέσου, παρά τη θύελλα αντιδράσεων, παγκοσμίως, δεν είναι άλλος από το να διαπιστώσουν εάν οι κρατούμενοι έχουν προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε κατάθεση χρήσιμων πληροφοριών...

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην ίδια την «πέτρα του σκανδάλου», το Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε η δημιουργία 21μελούς προπαρασκευαστικής επιτροπής με κύριο μέλημα τη σύγκληση της Λόγια Τζίργκα, της παραδοσιακής συνέλευσης των φυλάρχων που θα ορίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, από τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που επισκέφθηκε χτες την Καμπούλ. Ο Καρζάι ανακοίνωσε τη σύνθεση της Επιτροπής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η επιλογή έγινε με αντικειμενικά κριτήρια...

Χτες ήταν προγραμματισμένη και η συνάντηση του Αφγανού υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, στην Ουάσιγκτον. Οι δύο άντρες αναμενόταν να συζητήσουν για την προετοιμασία της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Χαμίντ Καρζάι, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, καθώς επίσης και τα βήματα που απαιτούνται από τις ΗΠΑ ώστε να βοηθηθεί την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Ακόμη, ο Αμπντουλάχ θα έχει συνομιλίες με τη σύμβουλο επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και τον υφυπουργό Αμυνας Πολ Γουόλφοβιτς, ενώ τη Δευτέρα θα γίνει δεκτός από τον Τζορτζ Μπους.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΙΡ οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην επαρχία του Κουνάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, πέντε άτομα αραβικής καταγωγής - ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες - με την υποψία ότι ανήκουν στην «Αλ Κάιντα».

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επαφές Σολάνα για «χαλαρή» ομοσπονδία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Συναντήσεις και συζητήσεις με αξιωματούχους-«κλειδιά» για το όποιο μέλλον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έχει από χτες σε Πρίστινα και Βελιγράδι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα.

Νωρίς το πρωί, ο Σολάνα έκανε ολιγόωρη περιοδεία στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ζήτησε απ' τους πολιτικούς ηγέτες της επαρχίας «να ξεπεράσουν το πολιτικό αδιέξοδο ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου».

Αργότερα, χτες βράδυ, έφθασε στο Βελιγράδι, όπου επρόκειτο να έχει (και εντός 24ώρου) διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόιτσα Κόβιτς, τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Μιρολιούμπ Λάμπους, τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, και τον πρωθυπουργό (επίσης του Μαυροβουνίου), Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς. Ο σκοπός των επαφών Σολάνα στο Βελιγράδι θα είναι η βολιδοσκόπηση των προθέσεων των ηγετών των δύο εταίρων (Σερβία-Μαυροβούνιο) σχετικά με το εάν θα συνεχίσουν από κοινού στο μονοπάτι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ή θα μεταλλάξουν την ομοσπονδιακή σχέση σε μία «χαλαρότερη». Οσον αφορά στη φιλοδοξία του Μαυροβούνιου Προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για ανεξάρτητο Μαυροβούνιο, ο Σολάνα έσπευσε να διαμηνύσει πως οι Βρυξέλλες δε βρίσκουν καλή ιδέα την προοπτική της ανεξαρτησίας της Ποντγκόριτσα και πως «προτιμούν το πλαίσιο μίας πολύ χαλαρής συνεργασίας ανάμεσα σε Σερβία και Μαυροβούνιο»...

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

H Αντιπολεμική Επιτροπή Αχαΐας διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, τη Δευτέρα 28 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συγκεντρώσεων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ισόγειο).

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Αμπντάλα - Αμπντάλα και εκπρόσωπος από την Αντιπολεμική Επιτροπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ