ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 31 ΓΕΝΑΡΗ
Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σ' όλη τη χώρα

Δεκάδες οι καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλιάς. Συναγερμός στην Αθήνα για την κεντρική συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό Δημαρχείο)

Εργατικό συναγερμό στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις συνοικίες έχουν σημάνει τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που καθημερινά περιοδεύουν, καλώντας τους εργαζόμενους στο αυριανό συλλαλητήριο της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 6 μ.μ. Περιοδείες και συζητήσεις γίνονται σ' όλη τη χώρα, από την Κρήτη έως τα Γιάννενα κι από τον Εβρο έως τα νησιά του Αιγαίου. Παντού αναδεικνύεται καθαρά η θέληση των εργαζομένων πιο αποφασιστικά να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις, να βάλουν φρένο στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της ακρίβειας. Να απαιτήσουν με μια φωνή «ως εδώ και μη παρέκει»!

Γιατί οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά, ότι μπορεί να ήρθε το ευρώ, αλλά μαζί του ήρθαν και νέες ανατιμήσεις, που εξαερώνουν το οικογενειακό εισόδημά. Ξέρουν, ότι μαζί με τα απογευματινά ιατρεία ήρθε ακόμη μία δόση ιδιωτικοποίησης, που τους υποχρεώνει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οπως πληρώνουν για την παιδεία των παιδιών τους. Γιατί βλέπουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι με το «δάχτυλο στη σκανδάλη». Στο στόχαστρό της τα ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συντάξεις, τα αποθεματικά και η περιουσία των Ταμείων, που τα έχουν πληρώσει με αίμα.

Γιατί κάθε μέρα μετράνε και νέες χαμένες θέσεις εργασίας. Βιώνουν την υποαπασχόληση, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική τρομοκρατία, μετράνε τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων, τους χτυπημένους από τις επαγγελματικές ασθένειες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί θέλουν να ζήσουν μια άλλη ζωή, αύριο θα δώσουν μαχητικό «παρών» στα συλλαλητήρια. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα είναι όλοι εκεί. Αντρες και γυναίκες, συνταξιούχοι και νέοι, άνεργοι και μετανάστες. Θα είναι εκεί, γιατί μπροστά στη συνολική επίθεση του κεφαλαίου, μια μπορεί να είναι η απάντηση: Η πλατιά εργατική-λαϊκή συσπείρωση. Απάντηση μπορεί να είναι μόνο ένα ισχυρό, μαζικό κίνημα, που αντιστέκεται και διεκδικεί.

Διεκδικεί δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Βασικό μισθό στις 300.000 δραχμές και κατώτερη σύνταξη στις 250.000. Πλήρη σταθερή απασχόληση με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Που απαιτεί την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του, τον πλούτο που παράγει και του τον κλέβουν.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα σωματεία και οι φορείς που παίρνουν αποφάσεις με τις οποίες καλούν τα μέλη τους στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Χτες προστέθηκαν στον κατάλογο των συμμετοχών αυτές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), του Συλλόγου Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) και της Αγωνιστικής Πανδημοκρατικής Ενότητας Λογοτεχνών και Συνεργαζομένων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο πόδι άπαντες!

Ναυτεργάτες, εργάτες και συνταξιούχοι, στο λιμάνι αλλά και στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ, μετέδωσαν το μήνυμα του αγώνα μπροστά στο συλλαλητήριιο της Πέμπτης στην πλατεία Κοραή

Στα μηχανοστάσια έφτασε χτες το μήνυμα της αντίστασης
Στα μηχανοστάσια έφτασε χτες το μήνυμα της αντίστασης
Στους ρυθμούς του συλλαλητηρίου της ερχόμενης Πέμπτης βρέθηκε χτες ο Πειραιάς, με τους ναυτεργάτες να περιοδεύουν στο λιμάνι και να στέλνουν το μήνυμα «κράτει τα πλοία», αλλά και συνταξιούχους μαζί με εργαζόμενους να ενώνουν την οργή τους για την ασκούμενη πολιτική, στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ.

Στα ακτοπλοϊκά

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Τη διάθεσή τους αυτή εξέφρασαν χτες προς τους συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που από νωρίς το πρωί βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, όσο και για τα εκτρωματικά αντιναυτεργατικά σχέδια.

Στο πρώτο πλοίο, το «ΕΞΠΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ», υποδέχτηκαν θερμά τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γ.Τούσσα, ενώ ένας από αυτούς είπε: «Κινδυνεύουμε. Ξέρουμε ότι από την ΠΝΟ δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Αυτή τη φορά πρέπει να πάρουμε την υπόθεση πάνω μας. Πώς θα γίνει αυτό;». «Κράτει στα πλοία συνάδελφοι» ήταν η απάντηση του συνδικαλιστή. «Δεν πάει άλλο. Πρέπει ο κλάδος να ετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις».

«Τι είναι αυτά τα πράματα; Τι θα γίνει μ' αυτούς;» ήταν οι φράσεις ενός ναυτεργάτη από το πλήρωμα του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ», όπου συνεχίστηκε η περιοδεία, όταν άκουσε τον Γ. Τούσσα να λέει: «Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές είπαν ότι εμείς οι ναυτεργάτες παίρνουμε πολλά και πρέπει να τους... βοηθήσουμε με το να μην πάρουμε φέτος δεκάρα αύξηση και να τους αφήσουμε να διώξουν και μερικούς από τα βαπόρια». «Συνάδελφοι, απεργία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», συνέχισε ο συνδικαλιστής, ενώ ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ανέφερε: «Οι εφοπλιστές μάς έχουν ανάγκη, εμείς δεν τους έχουμε. Εμείς κάνουμε χωρίς αυτούς αυτοί όμως δεν μπορούν χωρίς εμάς. Ολοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας».

Στο ΙΚΑ

Και στο ΙΚΑ με δυναμική παρέμβαση για τις ελλείψεις προσωπικού
Και στο ΙΚΑ με δυναμική παρέμβαση για τις ελλείψεις προσωπικού
«Δε θα θέλουν ψήφο αύριο; Ε, μια μούντζα θα πάρουν», «ούτε ένα κομμάτι ψωμί δεν μπορούμε να αγοράσουμε», «μας τα έχουν πάρει όλα πια», ήταν ορισμένες από τις φράσεις οργής, των ασφαλισμένων που συνωστίζονταν χτες το πρωί σε ατέλειωτες ουρές για να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στα κεντρικά γραφεία του ιδρύματος στον Πειραιά. Την οργή τους την ένωσαν με τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της πόλης που συγκεντρώθηκαν στις 9 μέσα και έξω από το κατάστημα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα, την οποία αποτελούσαν συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων συναντήθηκε με τη διευθύντρια προσωπικού Βασιλική Αθανασέκου, η οποία επισήμανε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού που αγγίζει το 40%, ενώ το κτίριο είναι ακατάλληλο.

Οι συνδικαλιστές περιόδευσαν και στους 6 ορόφους του κτιρίου. «Η ταλαιπωρία μας προέρχεται από την εγκληματική πολιτική κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της Επιτροπής Ιορδάνης Πουντίδης και οι κουβέντες του πνίγηκαν από τα χειροκροτήματα των ασφαλισμένων και των υπαλλήλων. «Δε φτάνει μόνο να αγανακτούμε. Πρέπει να διαδηλώσουμε την αγανάκτησή μας», κατέληξε.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σήμερα τα συλλαλητήρια

Με έντονα τα χαρακτηριστικά του παλλαϊκού αγώνα

Το δικό του «όχι» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, θα δηλώσει σήμερα και αύριο ο λαός της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας δυναμικά στα συλλαλητήρια, που διοργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Νέοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχοι θα «εγκαταλείψουν», μόνο για λίγη ώρα, τα μπλόκα της αγροτιάς στα Τέμπη, για να εκφράσουν όλοι μαζί την αγανάκτησή τους προς την πολιτική της βαρβαρότητας, της φτώχειας και της ανεργίας.

Πανεργατικά συλλαλητήρια, στα οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, θα γίνουν σήμερα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λάρισας και στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, ενώ μια ώρα γρηγορότερα στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων. Αύριο θα γίνει το συλλαλητήριο στο Βόλο, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο.

Τα συλλαλητήρια αυτά στη Θεσσαλία δε θα μπορούσαν να είναι αποκομμένα από τη μάχη, που δίνει αυτήν την ώρα η αγροτιά.

«Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος κι αυτό το γνωρίζει και η κυβέρνηση. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεφτίσει τούτο τον αγώνα. Το συλλαλητήριο αυτό αφορά όλους όσοι πλήττονται από αυτήν την πολιτική της εξαθλίωσης», επισημαίνει, μιλώντας στο «Ρ», ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και συνεχίζει: «Αποφεύγουμε τις στημένες παγίδες και δίνουμε συντονισμένα τη μάχη. Κανένας κλάδος δε θα τα καταφέρει μόνος. Μέσα στους αγώνες θα κτίσουμε το δικό μας μέτωπο πάλης, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που στηρίζουν τόσα χρόνια την πολιτική της λιτότητας και τα κέρδη των βιομηχάνων. Παλεύουμε για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, παίρνοντας αυτήν τη μεγάλη υπόθεση στα χέρια μας».

Και ο Στέφανος Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, υπογραμμίζει: «Αποφασίσαμε παγκαρδιτσιώτικη συγκέντρωση, που αφορά τα αιτήματα του μαζικού κινήματος, αλλά και τη στήριξη στον αγώνα των αγροτών. Τα αιτήματα αφορούν στις αυξημένες τιμές, που καλπάζουν μετά την εφαρμογή του ευρώ, στα μεγάλα έργα που δεν προχωρούν στο νομό μας, στην ανεργία που έχει ξεπεράσει το 35% στην Καρδίτσα. Καλούμε την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματά μας, διαφορετικά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Για το συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στα Τρίκαλα, μιλάει ο Δημήτρης Αρμάγος, μέλος του ΕΚ Τρικάλων: «Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει αύριο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο ΕΚ, έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής της, τις αρνητικές εξελίξεις που προκύπτουν από την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα, την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις με πρόσχημα την αλλαγή του νομίσματος από δραχμή σε ευρώ, τις ουσιαστικές αυξήσεις των εργαζομένων, ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ. Είναι απαραίτητη, όμως, και η αναφορά στις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας με την εφαρμογή της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων. Η σημερινή συγκέντρωση δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την αγωνιζόμενη αγροτιά. Ο συντονισμός αγώνα με τους αγρότες είναι καθήκον όλων και μαζί πρέπει να στοχεύουμε στην καταδίκη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που δημιουργεί τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, όσο και στα άλλα λαϊκά στρώματα».

Ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας, τονίζει: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση στην ίδια λογική, ρίχνοντας όλα τα βάρη στους εργαζόμενους. Πιστεύουμε η κοινωνική διάσταση αυτού του νομοσχεδίου θα εξαντλείται στον τίτλο του. Για να εφαρμόσουν την αντεργατική πολιτική, σε συνεργασία με την ΕΕ, μεθοδεύουν μέτρα καταστολής, προωθώντας νόμους που στόχο έχουν τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Καλούμε τους εργαζόμενους της Μαγνησίας να συμμετάσχουν στην αυριανή συγκέντρωση, για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και την αγωνιστική αντίσταση στην επικίνδυνη αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και πιστεύει στην ενότητα των αγροτών και όλων των τάξεων που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική».

Οι αυριανές συγκεντρώσεις

Αύριο 31 του Γενάρη:

Αθήνα στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κοραή.

Πάτρα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Κιλκίς στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Ειρήνης.

Κατερίνη στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο (Συντριβάνι).

Κοζάνη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πτολεμαΐδα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Νάουσα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, που είναι και ο διοργανωτής.

Βέροια στις 6.30 μ.μ. στην αγορά.

Γιαννιτσά στον πεζόδρομο στις 7 μ.μ.

Αλεξανδρούπολη στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Σέρρες στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Καβάλα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή στις 6 μ.μ. στην αρχή της Βενιζέλου.

Γιάννενα στις 7 μ.μ. στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Αρτα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Κέρκυρα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ζάκυνθος στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Βόλος στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ηράκλειο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών.

Χανιά στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λασίθι στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Μυτιλήνη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Λήμνος στις 6 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Σάμος στο Καρλόβασι στις 6 μ.μ.

Χίος στις 6 μ.μ. στην είσοδο Απλωταριάς.

Αγρίνιο στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Καλαμάτα στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Κόρινθος στις 6.30 μ.μ. στα Περιβολάκια.

Πύργος στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

Ναύπλιο στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Κεφαλονιά στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Χαλκίδα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λιβαδειά στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Θήβα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λαμία στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Πάρκου.

Αμφισσα στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Λαού.

Σήμερα 30 του Γενάρη:

Λάρισα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Τρίκαλα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Καρδίτσα στις 7 μ.μ.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι χώροι των προσυγκεντρώσεων για το συλλαλητήριο της Αθήνας που θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), στις 31 του Γενάρη, είναι οι πλατείες Κάνιγγος, Ομονοίας και Κλαυθμώνος στις 5.30 μ.μ.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Λογιστές, Καλλιτέχνες, Εργαζόμενοι Βορείων Συνοικιών.

Πλατεία Ομονοίας: Ενέργεια, Επικοινωνίες, Μεταφορές, Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικοί, Φοιτητές - Σπουδαστές και Εργαζόμενοι Δυτικών Συνοικιών.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Συνταξιούχοι, Εργαζόμενοι Ανατολικών και Νοτίων Συνοικιών.

Οι βιοτέχνες

Η ΟΒΣΑ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των εργαζομένων για την προάσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, την Πέμπτη 31 του Γενάρη στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Πλ. Κοτζιά) στις 6 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ