ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σήμερα παντού

Από τη χτεσινή εξόρμηση ενημέρωσης του ΠΑΜΕ για την σημερινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή εξόρμηση ενημέρωσης του ΠΑΜΕ για την σημερινή συγκέντρωση
Με μια ομοβροντία συλλαλητηρίων σ' όλη τη χώρα, η εργατική τάξη καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στέλνει μήνυμα αντίστασης και ελπίδας. Στέκεται δίπλα - δίπλα με την αγωνιζόμενη αγροτιά και από κοινού παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Πάτρα... σε 40 συνολικά πόλεις, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, νέοι και νέες, άνεργοι και μετανάστες, πορεύονται με τα λάβαρα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Από τον Εβρο μέχρι την Καλαμάτα και από τα Γιάννενα μέχρι την Κρήτη, εργαζόμενοι και αγρότες απαιτούν αυτά που τους ανήκουν. Διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, οικογενειακό εισόδημα που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά σωματεία τους, στις επιτροπές αγώνα, λένε ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας. Υπερασπίζονται τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ζητάνε εδώ και τώρα σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα. Εδώ και τώρα απαιτούν τους κόπους τους, που κυβέρνηση και εργοδοσία τους κλέβουν. Εδώ και τώρα! Γιατί, εδώ και τώρα, το κεφάλαιο ξεζουμίζει τον εργάτη με τα μεροκάματα πείνας. Εδώ και τώρα, δημόσια Υγεία με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, γιατί εδώ και τώρα η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί τα νοσοκομεία, μειώνει τις δαπάνες της Κοινωνικής Πρόνοιας, ανατρέπει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Εδώ και τώρα, κάνουν όλοι μαζί ένα αποφασιστικό βήμα στην πάλη τους για τα μεροκάματα, τις συντάξεις, την ακρίβεια, την ανεργία, την υγεία, την παιδεία των παιδιών τους. Κάνουν ένα βήμα στην πάλη τους για τη ζωή. Βάζουν στέρεη βάση για τους αγώνες του αύριο. Γιατί σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα χτυπήσει και πάλι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Γιατί σε λίγο θα βρουν και πάλι απέναντί τους τον ΣΕΒ, που θα επιδιώξει οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να μείνουν καθηλωμένες.

Γιατί θα χρειαστεί και πάλι, με πιο πολλές δυνάμεις, πιο αποφασισμένες, καλύτερα οργανωμένες, να βρεθούν αντιμέτωποι με την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΣΕΒ, με όλες εκείνες τις δυνάμεις, που, όταν λένε «ανάπτυξη», εννοούν τα κέρδη των επιχειρήσεων, όταν ζητάνε «ανταγωνιστικότητα», επιδιώκουν περισσότερη εντατικοποίηση της εργασίας. Γιατί η πολιτική τους δε θ' αλλάξει, όπως δεν αλλάζουν και τα συμφέροντά τους.

Γι' αυτό σήμερα χρειάζεται η φωνή των εργαζομένων να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατή, πιο ξεκάθαρη. Ολοι, λοιπόν, στα συλλαλητήρια!

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συλλαλητήρια συμπαράταξης εργατών - αγροτών

Με δυναμικές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ στη Λάρισα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα - ακολουθεί αύριο η Μαγνησία - ο λαός της Θεσσαλίας έστειλε το μήνυμα της αντίστασης στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχειας.

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν με συνέπεια ενάντια σ' αυτήν την πολιτική συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ, εργάτες, νέοι, συνταξιούχοι, φοιτητές στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, τόνισε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και κανένας δε θα γλιτώσει αν περάσουν τα μέτρα». Και υπογράμμισε: «Είμαστε αντίθετοι με το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που στηρίζουν εδώ και χρόνια την πολιτική της λιτότητας, τα κέρδη των βιομηχάνων». Συνεχίζοντας επισήμανε: «Δε φτάνει να αγανακτούμε, πρέπει να μπει η πλειοψηφία των εργαζομένων στον αγώνα, να αντιπαλέψουμε την κυβερνητική πολιτική. Από την ίδια πολιτική πηγάζει και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, που είναι αυτή τη στιγμή στους δρόμους, διεκδικώντας αξιοπρεπή ζωή. Το ίδιο κάνουν και οι εργάτες».

Αγωνιστικό χαιρετισμό από τη μαχόμενη αγροτιά μετέφερε ο Χαρίλαος Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, ο οποίος, αφού σημείωσε πως «τρεις μέρες τώρα η αγροτιά βρίσκεται για μια ακόμη φορά στους δρόμους του αγώνα», τόνισε: «Η συμπαράταξη, το μέτωπο όλων των εργαζόμενων, αγροτών, ανέργων, μεταναστών, είναι η μόνη προοπτική».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δ. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ενώ, μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που έφτασε στη Νομαρχία όπου επιδόθηκε το ψήφισμα.

Μαζική ήταν και η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στ. Γούλας. Χαιρετισμό από τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο των Τεμπών απηύθυνε ο Βασίλης Παπαλίτσας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μίλησαν ακόμα ο Β. Γιαννούλας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ο κ. Στεφανής.

Το δικό τους μήνυμα αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια έστειλαν κι από τα Τρίκαλα. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γ. Μπλάνας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Βάσω Μπακάση, πρόεδρος του Εργαζομένων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου και μετά έγινε πορεία στους δρόμους. Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αγρότες, που θα δοθεί την Κυριακή στο μπλόκο των Τεμπών.


Σήμερα η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ

Χωρίς καμία προετοιμασία και με αιτήματα που δεν απαντούν στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας, ξεκινάει σήμερα η 48ωρη απεργία, που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο διεκδικητικό πλαίσιο, δε γίνεται καν λόγος για την εμπορευματοποίηση που προωθείται στην Υγεία με τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία, ενώ ως αιτήματα της κινητοποίησης αναφέρονται γενικόλογα η υπεράσπιση του κράτους Πρόνοιας, η αύξηση των δαπανών για την Υγεία, νέο σύγχρονο Ιατρικό Μισθολόγιο, αύξηση του ποσού των εφημεριών κ.ά.

Τη στήριξή του, πάντως, στην κινητοποίηση των γιατρών εκφράζει, με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Διέψευσε, αλλά...

Σχέδια που ρημάζουν την κοινωνική ασφάλιση και υπηρετούν τη γενική στρατηγική συρρίκνωσης και ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας. Τα σχέδια αυτά - που δημοσίευσε χτες το «Εθνος», επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εργασίας - αφορούν την ηλικία συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων, το καθεστώς των επικουρικών ταμείων και τη χρηματοδότηση και θα περιέχονται σε δεκασέλιδο κείμενο, το οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα αποσταλεί στους «κοινωνικούς εταίρους» στις 11 Φλεβάρη.

Ο υπουργός Εργασίας, κατά τη συνήθη τακτική, με δήλωσή του, δε διέψευσε το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι «θα τιμήσει τους κοινωνικούς εταίρους, καταθέτοντας τις προτάσεις στο πλαίσιο του διαλόγου» και πως «δεν απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης ούτε αποτελούν προτάσεις της όσα αναφέρονται στα κατά καιρούς δημοσιεύματα...». Δημοσιεύματα όμως που στον ένα ή άλλο βαθμό, κινούνται στα πλαίσια των μέχρι τώρα επίσημων δηλώσεων και συνεντεύξεων που έχει δώσει η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας...

Συμμετέχουν

Στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ συμμετέχουν και οι φοιτητές της Αθήνας, με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων τους. Συμμετέχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Φιλοσοφικής Σχολής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Παντείου και των Νηπιαγωγών.

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι χώροι των προσυγκεντρώσεων για το συλλαλητήριο της Αθήνας, που γίνεται σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), είναι οι πλατείες Κάνιγγος, Ομονοίας και Κλαυθμώνος στις 5.30 μ.μ.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Λογιστές, Καλλιτέχνες, Εργαζόμενοι Βορείων Συνοικιών.

Πλατεία Ομονοίας: Ενέργεια, Επικοινωνίες, Μεταφορές, Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικοί, Φοιτητές - Σπουδαστές και Εργαζόμενοι Δυτικών Συνοικιών.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Συνταξιούχοι, Εργαζόμενοι Ανατολικών και Νοτίων Συνοικιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ