ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Για άλλη μια φορά συνήγορος της κυβέρνησης

Τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν του συνηγόρου της κυβερνητικής πολιτικής επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Συνήγορος του Πολίτη Ν. Διαμαντούρος, στη συνέντευξή Τύπου που έδωσε χτες με τον Βρετανό συνάδελφό του M. Buckley με την ευκαιρία της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα. Ο Ελληνας συνήγορος προσδιόρισε τη λειτουργία του θεσμού ως συνεπικουρική της γενικότερης κυβερνητικής προσπάθειας, στην κατεύθυνση να διορθώνονται τα προβλήματα κακοδιοίκησης και να θεμελιώνεται το λεγόμενο κράτος δικαίου, που στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο από το κράτος των νόμων και των αστυνόμων. «Το εύκολο είναι να καταγγέλλουμε και το δύσκολο να βελτιώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Διαμαντούρος, για να προσθέσει πως ο θεσμός του συνηγόρου δεν αποβλέπει στην καταγγελία αλλά σε αυτό που ονομάζει βελτίωση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Διαμαντούρος έδωσε ορισμένα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο και θα κατατεθεί στη Βουλή και στην κυβέρνηση μέχρι τέλος Μάρτη. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι «τομείς βουνά» της κακοδιοίκησης, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Πολεοδομίες. Κατά περίεργο τρόπο ο Ν. Διαμαντούρος αντέστρεψε εντελώς την πραγματικότητα που οι δικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν και απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στο γεγονός ότι τα σκήπτρα της κακοδιοίκησης τα κρατάει γερά η Κεντρική Διοίκηση της οποίας ηγείται η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σύμφωνα με την περσινή έκθεση του συνηγόρου, στο σύνολο της κακοδιοίκησης τα υπουργεία με εποπτευόμενους φορείς από αυτά συμμετείχαν με ποσοστό 43,9%, οι δήμοι με ποσοστό 18,9%, η Νομαρχίες με 15% και ασφαλιστικοί φορείς 22,2%.

Ορισμένα στοιχεία από τη νέα έκθεση για τον τομέα της υγείας έδωσε και η αρμόδια βοηθός του συνηγόρου Μ. Μητροσύλη, η οποία είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών από τους πολίτες σχετίζεται με τον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τα νοσοκομεία. Η αναφορά αυτή στο βαθμό που δεν προσδιορίζει το βαθμό ευθυνών της κυβέρνησης που σταθερά την ιδιωτικοποιεί, όχι μόνο δε βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά συνηγορεί στην ταχεία εφαρμογή των νεοσυντηρητικών συνταγών που προωθούνται εδώ και καιρό στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

2,5 χρόνια με αναστολή σε μαθητή

Ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων με τριετή αναστολή επέβαλε χτες κατά πλειοψηφία το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών στον 20χρονο Αλβανό Αρμπάν Περλάλα, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για επίθεση με βόμβα μολότοφ εναντίον του αστυνομικού Κωνστ. Νικολάου. Το περιστατικό είχε γίνει στις 15-1-1999 στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια μαθητικού συλλαλητηρίου και ο παθών αστυνομικός είχε υποστεί εγκαύματα στα χέρια και το λαιμό.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος τότε ήταν μαθητής, υποστήριξε στην απολογία του αυτό που έλεγε από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ότι συμμετείχε στο συλλαλητήριο, αλλά δεν πέταξε καμιά μολότοφ εναντίον οποιουδήποτε. Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε στην αγόρευσή του να κηρυχτεί ένοχος για «επικίνδυνη σωματική βλάβη», αίτημα με το οποίο συμφώνησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές και ένας από τους ενόρκους. Οι υπόλοιποι τρεις ένορκοι δικαστές είχαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να αθωωθεί.

Πρωτοδίκως ο νεαρός Αλβανός είχε καταδικαστεί σε 8,5 χρόνια κάθειρξη. Είχε, όμως, αφεθεί ελεύθερος, καθώς είχε δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεσή του. Οι συνήγοροί του δήλωσαν χτες ότι θα καταθέσουν αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο για επανάληψη της δίκης στο Εφετείο.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Αντιδράσεις από τους οδηγούς ταξί

Για προώθηση άνομων ιδιωτικών συμφερόντων κατηγορεί την υπηρεσία Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΝΑΜ), ο Σύνδεσμος Οδηγών Υπαλλήλων Ταξί και Αγοραίων του νομού.

Η αρμόδια υπηρεσία, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος με ανακοίνωσή του στις 11/1/2002, έχει, σκόπιμα, παρερμηνεύσει το νομικό καθεστώς κατοχής και διατήρησης της Εθνικής άδειας Οδηγού ΕΔΧ (ΤΑΧΙ), χορηγώντας, κατά παράβαση του νόμου και σχετικών διαταγμάτων, άδειες ταξί.

«Υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες, εδώ και ένα ολόκληρο χρόνο αγνοούν σωρεία καταγγελιών και εγγράφων, κρυβόμενοι επιμελώς πίσω από επιτροπές, δήθεν τροποποιήσεις νόμων και δημοσιεύσεις Υπηρεσιακών Αναφορών, προκειμένου να επιβάλλουν τα άνομα συμφέροντα ιδιωτών», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος και καλεί τον Π. Σκοτινιώτη, νομάρχη Μαγνησίας, να παρέμβει για να δοθεί λύση, διαφορετικά η όλη υπόθεση «θα θεωρηθεί στη συνείδηση του κάθε πολίτη της Μαγνησίας ως προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, η οποία αγγίζει πλέον τα όρια του σκανδάλου και του ρουσφετολογικού οργίου». Και τονίζει πως «δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να κάνει τον κλάδο μας εφαλτήριο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων...». Να σημειωθεί ότι ο νομάρχης Μαγνησίας είχε δεσμευτεί εδώ και ένα χρόνο (20/11/2001) σε σύσκεψη παρουσία των Διοικήσεων του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Βόλου ότι θα στείλει τους παρανομούντες στον εισαγγελέα.

Από την άλλη μεριά, η διευθύντρια και η προϊσταμένη του τμήματος Μεταφορών της ΝΑΜ κατέθεσαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Συνδέσμου. «Αυτή η ενέργεια αποτελεί σαφέστατη πράξη εκφοβισμού, ποινικοποίησης και δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης», απαντά το Σωματείο και καλεί όλους τους οδηγούς ταξί σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Συνεστίαση Πολιτικών Προσφύγων

Συνεστίαση διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους της η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), την Κυριακή 3-2-02 και ώρα 12 το μεσημέρι στην ταβέρνα «Μουσική Κιβωτός» (πρ. Καστέλο), οδός Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Κάτω Πατήσια, τηλ: 010.2236.600. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συγκοινωνιακές ρυθμίσεις

Αλλαγές στα δρομολόγια και τις αφετηρίες λεωφορειακών γραμμών, αλλά και κατάργηση ορισμένων δρομολογίων, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

Οι περισσότερες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από αύριο Παρασκευή και αφορούν: Την επέκταση μέχρι το Ελληνικό της γραμμής 101 Πειραιάς - Αλιμος - Αργυρούπολη. Η αφετηρία της γραμμής παραμένει στην ακτή Ξαβερίου, ενώ το τέρμα μετατοπίζεται στην οδό Θράκης του Δήμου Ελληνικού. Την αύξηση κατά 15% των δρομολογίων της γραμμής 035 Ανω Κυψέλη - Πετράλωνα. Την κατάργηση της γραμμής 210 Ν. Ελβετία - Σύνταγμα. Η διαδρομή της γραμμής - κατά τον ΟΑΣΑ - καλύπτεται πλήρως από τη γραμμή τρόλεϊ Ν. Παγκράτι - Ν. Ελβετία και στο μεγαλύτερο μέρος της από τη λεωφορειακή γραμμή 209 Μεταμόρφωση - Σύνταγμα.

Παράλληλα, από την ερχόμενη Δευτέρα αλλάζει η αφετηρία των λεωφορειακών γραμμών Α15 Ομόνοια - Δάσος και Β15 Ομόνοια - Παλατάκι, που σήμερα είναι στην οδό Δεληγιώργη. Η νέα αφετηρία θα είναι στην οδό Δηληγιάννη, μπροστά από το σταθμό «Μεταξουργείο» του μετρό. Οι γραμμές αυτές μετονομάζονται σε Α15 Μεταξουργείο - Δάσος και Β15 Μεταξουργείο - Παλατάκι.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, για την έγκαιρη πληροφόρηση του επιβατικού κοινού έχουν αναρτηθεί στις στάσεις ενημερωτικές πινακίδες και έχουν εκδοθεί σχεδιαγράμματα, τα οποία διανέμονται από τα σταθμαρχεία, ενώ αναρτώνται και στα λεωφορεία. Πληροφορίες παρέχονται στον αριθμό κλήσης 185.

Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι του Θησείου

Τη διαβεβαίωση ότι... παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδού Απ. Παύλου στο Θησείο, παρείχε στους εγκλωβισμένους ουσιαστικά κατοίκους της περιοχής η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

Με την «καθησυχαστική» αυτή διαβεβαίωση, η Εταιρία όχι μόνο δεν απαντά στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι - και τα οποία εξέθεσαν σε σχετική επιστολή τους - από το έργο της πεζοδρόμησης στην περιοχή, αλλά επιχειρεί να εξωραΐσει τις ευθύνες της με τα δήθεν θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρουν τα έργα.

Στις καταγγελίες των κατοίκων ότι, ανάμεσα στα άλλα, δεν έχουν τρόπο πρόσβασης στα σπίτια τους, δεν τους δόθηκαν οι κάρτες διέλευσης όπως τους υποσχέθηκαν, ούτε τους ενημερώνουν για τις κάθε φορά παρεμβάσεις, η Εταιρία απαντά με το... ατράνταχτο επιχείρημα ότι «λάβαμε υπόψη μας τη δυνατότητα άμεσης και απρόσκοπτης πρόσβασης των κατοίκων και των εργαζομένων στα σπίτια τους και το χώρο εργασίας τους». Παράλληλα η Εταιρία παραδέχεται τις δυσμενείς κυκλοφοριακές περιπτώσεις στην περιοχή, οι οποίες υπόσχεται ότι θα λυθούν με τη διανομή «σε μικρό από σήμερα διάστημα» καρτών για αποκλειστική στάθμευση.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, παππού και θείο

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΧΑΡΙΤΟ

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2002 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Τα παιδιά: Μαρία και Χάρης, Βαγγέλης. Η εγγονή: Νεφέλη. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει για τα μέλη και τους φίλους του συνεστίαση την Κυριακή 3-2-02, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Λιβαδάκι», Λεωφόρος Αθηνών 88 (απέναντι από το γήπεδο Θώδη). Προσκλήσεις στα τηλέφωνα: 07440-23.628, 28.589 και 28.295.
  • Το Παράρτημα Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 3-2-02 στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Θα γίνει, επίσης, και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  • Το Παράρτημα Αχαρνών - Βάθης της ΠΕΑΕΑ, ανακοινώνει ότι τα νέα γραφεία του βρίσκονται στην οδό Αχαρνών αριθμός 146,(παλιά Σωκράτους 69).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ