ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με το σταγονόμετρο οι προσλήψεις στους δήμους

Μέχρι τις 10 Φλεβάρη οι δήμοι και οι νομαρχίες της χώρας θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Εσωτερικών προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού για το τρέχον έτος και τα επόμενα δύο, δηλαδή μέχρι και το 2004. Οι ανάγκες σε προσωπικό που θα καταγραφούν θα πρέπει να αφορούν τόσο τις μόνιμες όσο και τις έκτακτες θέσεις στις υπηρεσίες των Δήμων και Νομαρχίων και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έχουν συστήσει και εποπτεύουν.

Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους αρμόδιους φορείς «τα αιτήματα που θα υποβάλλονται για έγκριση μεμονωμένα ή εκτός των πλαισίων του τριετούς προγραμματισμού, δε θα λαμβάνονται υπόψη», ενώ αποσαφηνίζεται ότι «δε θα εγκρίνεται η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για κάλυψη πάγιων αναγκών». Η τελευταία απαγόρευση που τίθεται, απαντά μεν σε ένα χρόνιο αίτημα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή να μην προσλαμβάνονται έκτακτοι για την κάλυψη πάγιων αναγκών, ωστόσο αναιρείται από το ίδιο το πλαίσιο έγκρισης των προσλήψεων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί παραμένει η διαδικασία έγκρισης του προσωπικού των δήμων από την Τριμελή Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία, όπως σημειώνεται τόσο στην εγκύκλιο αλλά και όπως δείχνει η εμπειρία, απορρίπτει τα περισσότερα αιτήματα που υποβάλλονται, ωθώντας τους δήμους σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο επισημαίνεται «η ανάγκη φειδούς στην υποβολή αιτημάτων καθώς και της επαρκούς και συγκεκριμένης τεκμηρίωσης της επικαλούμενης ανάγκης για κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού». Μάλιστα, τα αιτήματα των δήμων για προσωπικό θα πρέπει να συνοδεύονται από εισηγητική έκθεση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, αλλιώς δε θα εγκρίνονται.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πραγματική ανάγκη των δήμων σε μόνιμο προσωπικό, για να υπηρετήσει την πολιτική του λιγότερου κράτους, όπως αυτή αντανακλάται και στη γενική αρχή ότι «εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας της αναστολής των διορισμών και προσλήψεων στο δημόσιο τομέα». Αλλωστε, αυτή κρατά το όπλο της έγκρισης και όχι οι δήμοι, οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν ζητήσει αυτονομία στις προσλήψεις, αρκεί να τηρούνται τα κριτήρια του νόμου.

Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, το 2001 εγκρίθηκαν περίπου 1.700 αιτήσεις σε επιστημονικό προσωπικό και 5.000 σε εργάτες καθαριότητας και πρασίνου, εποχιακούς και με σύμβαση έργου. Περίπου 1.200 αιτήσεις για ανάγκες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έγιναν δεκτές. Για το 2002 οι αιτήσεις προβλέπεται να φτάσουν τις 10.000, εκ των οποίων οι 4.500 εκτιμάται ότι θα είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Κυριακή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ.μ. στην παραλία Αλίμου (απέναντι από τη Λ. Καλαμακίου, μπροστά στην παιδική χαρά, δίπλα στο Οστρια) και στη 1 μ.μ. στην ακτή ΕΟΤ Βουλιαγμένης, διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας Σαρωνικού.

Αιτία το γεγονός, όπως καταγγέλλει, ότι ενώ αναμένεται η εισαγγελική ετυμηγορία, επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να παραδώσουν εντός των ημερών τις ακτές Αλίμου και Βουλιαγμένης. Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που ο κ. Χωμενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ ΑΕ) κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στο 15ο Προανακριτικό Τμήμα απολογητικό υπόμνημα με το οποίο ολοκληρώνεται η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και σύντομα αναμένεται το εισαγγελικό πόρισμα για τον περίφημο διαγωνισμό, χτες φορτηγό της ΕΤΑ ΑΕ άδειασε την ακτή Βουλιαγμένης, ενώ μηχανικοί της αναδόχου μετρούσαν στην ακτή Αλίμου, την οποία είχε φροντίσει να αδειάσει ο δήμαρχος κ. Αλούκος.

Χτες η Συντονιστική Επιτροπή έστειλε εξώδικο προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Πρόεδρο της ΕΤΑ ΑΕ, με την οποία τους επισημαίνει ότι μετά την αμφισβήτηση της νομιμότητας του διαγωνισμού για τις ακτές από το ΕΣΡ και την προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα, δεν μπορούν να προσποιούνται άγνοια και ότι «η επικείμενη υλική παράδοση των ακτών του ΕΟΤ στα επιλεγέντα επιχειρηματικά σχήματα θα αποτελέσει πιθανότατα αυτοτελή αξιόποινη πράξη σε σχέση με τις ήδη καταμηνυθείσες». Το εξώδικο κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλο.

Συναυλία για τον «Εθελοντισμό»

Τι είναι σήμερα ο εθελοντισμός; Μια αξία που το κεφάλαιο διαστρεβλώνει και τη χρησιμοποιεί για τα συμφέροντά του. Ισως είναι πολύς ο κόσμος που θα θελήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ομως, οι «υπηρεσίες» των πρώτων εθελοντών φάνηκαν χτες, θλιβερές όταν ανέλαβαν ρόλο ιδιωτικής ασφάλειας για αποτρέψουν τα μέλη της ΚΝΕ, που μοίραζαν προκηρύξεις στο ΟΑΚΑ, να διακινούν ελεύθερα τις ιδέες τους. Εκεί πραγματοποιούνταν συναυλία που διοργάνωσε ο «Αθήνα 2004» για το σκοπό αυτό, στην οποία συμμετείχαν οι τραγουδιστές Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Μάριος Φραγκούλης και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Στην εκδήλωση μίλησε η πρόεδρος του οργανισμού Γιάννα Αγγελοπούλου, καλώντας τον κόσμο να γίνει εθελοντής. Εδώ και ένα χρόνο που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα του εθελοντισμού για τους Αγώνες έχουν συγκεντρωθεί, όπως είπε, 32.000 αιτήσεις και χρειάζεται να συγκεντρωθούν άλλες τόσες. «Η ευθύνη της επιτυχίας ανήκει σε όλους μας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι Αγώνες είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση σε καιρό ειρήνης», αγνοώντας σκόπιμα τον πόλεμο που συνεχίζεται στο Αφγανιστάν και τους Ελληνες «εθελοντές» στρατευμένους που καλούνται να «συνδράμουν» και σ' αυτόν.

«Δε θα γίνουμε εθελοντές στην υπονόμευση των δικαιωμάτων μας, δήλωσαν τα παιδιά της ΚΝΕ έξω από το χώρο της συναυλίας κι κάλεσαν τον κόσμο «να γίνουμε εθελοντές στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, για να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλάζοντας τον κόσμο».

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Σήμερα λήγουν οι διαπραγματεύσεις με τους Αυστραλούς

Σήμερα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στην αυστραλιανή κοινοπραξία IAS, σύμφωνα με την προθεσμία που έχει ορίσει η κυβέρνηση, η οποία και θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα αν θα προχωρήσει ή όχι στην υπογραφή προσυμφώνου πώλησης της εταιρίας με τους ιδιώτες.

Από την πλευρά της IAS, στην οποία ως γνωστόν συμμετέχουν οι Ελληνες επιχειρηματίες Π. Βαρδινογιάννης και Κ. Αγγελόπουλος, καθώς και οι πιλότοι της ΟΑ (ΕΧΠΑ), διαδίδεται ότι έχουν κατατεθεί ήδη οι εγγυητικές επιστολές από το σύνολο των μελών της κοινοπραξίας, εκτός από αυτή των πιλότων, οι οποίοι συγκαλούν σήμερα το απόγευμα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση από το ειδικό ταμείο που έχουν, του ποσού που αναλογεί στο ποσοστό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των Αυστραλών προβλέπει την καταβολή 102 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 51% του ομίλου εταιριών της ΟΑ, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι και η κυβέρνηση θα καταβάλει 98 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας!

Στο μεταξύ, η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία πολιτικής, ανακολουθία και συνεχείς παλινωδίες στο ξεπούλημα της ΟΑ, επισημαίνοντας ότι αυτή η τακτική έχει οδηγήσει την εταιρία σε πλήρη απαξίωση.

Γλέντι της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Βριλησσίων»

Η «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων» διοργανώνει το Σάββατο, 2 Φλεβάρη, στις 9 το βράδυ, γλέντι στο Στέκι Νεολαίας του δήμου, στη συμβολή των οδών Ολύμπου και Φλωρίνης. Η πρόσκληση στοιχίζει 2.000 δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ