ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Η απεξάρτηση ομορφαίνει τις γειτονιές»

Ενημερωτική εξόρμηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στην Αλεξανδρούπολη

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα «αγωγής υγείας» του ΚΕΘΕΑ στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα «αγωγής υγείας» του ΚΕΘΕΑ στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) οργανώνει διήμερη ενημερωτική εξόρμηση στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο και την Κυριακή με σύνθημα «η απεξάρτηση ομορφαίνει τις γειτονιές». Αιτία για αυτή την ενημερωτική πρωτοβουλία ήταν η αντίδραση μιας ομάδας πολιτών στην απόφαση του ΚΕΘΕΑ να ιδρύσει Σταθμό Συμβουλευτικής και Κοινωνικής Επανένταξης στην Αλεξανδρούπολη. Παρόμοια αντίδραση είχε εκδηλωθεί στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε ύστερα από αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το Φλεβάρη του 2001. Το ΚΕΘΕΑ ανταποκρίθηκε καθώς «διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία νέας μονάδας, δεδομένης της έλλειψης αντίστοιχων υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου, με προβλεπόμενη περίοδο έναρξης της λειτουργίας της τις αρχές του 2002» αναφέρει ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος, σε επιστολή του (22.1.2002) προς τον Μ. Σκουλάκη, πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά. «Το κέντρο θα παρέχει συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που κάνουν χρήση ή κατάχρηση ουσιών και τις οικογένειές τους, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να απευθύνονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» υπογραμμίζει ο Χ. Πουλόπουλος.

Ο Μ. Σκουλάκης έστειλε επιστολή προς όλους τους φορείς της Αλεξανδρούπολης, στην οποία μεταξύ των άλλων υπογραμμίζει: «Πάγια θέση της Διακομματικής Επιτροπής είναι ότι τέτοιου τύπου πρόγραμμα όχι μόνο δε δημιουργεί προβλήματα, αλλά αντιθέτως συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής στην οποία βρίσκεται, λειτουργώντας παράλληλα ως πυρήνας πρόληψης της χρήσης ουσιών».

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πάρθηκε απόφαση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. «Η μέχρι τώρα πείρα, υπογραμμίζει το ΚΕΘΕΑ στο ενημερωτικό του φυλλάδιο, από τη λειτουργία παρόμοιων κέντρων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, δείχνει ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως πυρήνες πρόληψης κατά των ναρκωτικών».

Στο ερώτημα αν η «λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου θα επιβαρύνει την περιοχή με περιστατικά εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών;» το ΚΕΘΕΑ απαντά: «Είναι αποδεδειγμένο ότι οι μονάδες αυτές, που βασίζονται στην εθελούσια συμμετοχή του ατόμου και στην αντιμετώπιση της εξάρτησης χωρίς τη χρήση υποκατάστατων ή άλλων ουσιών, δε δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στις περιοχές όπου εγκαθίστανται... Φαίνεται ότι οι μονάδες αυτές με τις αρχές λειτουργίας που τις διέπουν και το έργο που επιτελούν "σηματοδοτούνται" στην κοινή συνείδηση ως χώροι "καθαροί" από ουσίες που ταυτίζονται με την απεξάρτηση».

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Πράσινο τώρα!

Δυναμική συγκέντρωση των κατοίκων των Αμπελοκήπων

Με δυναμική κινητοποίηση απάντησαν χτες οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων στην προσπάθεια τσιμεντοποίησης του μοναδικού ελεύθερου χώρου στην περιοχή, του Θων. Ζητούν τη μετατροπή όλου του ελεύθερου αδόμητου χώρου σε λειτουργικό πράσινο. Από νωρίς χτες το απόγευμα, οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν μαζικά, στο κάλεσμα των Πολιτιστικών Συλλόγων Ανω και Κέντρου Αμπελοκήπων, έξω από το χώρο του κτήματος.

Ο Στ. Δημητριάδης, από το Πολιτιστικό Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων και ο Μιχ. Ζωίδης, από το Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων, ήταν οι δύο κεντρικοί ομιλητές. Και οι δύο, στάθηκαν κατά κύριο λόγο στους λόγους για τους οποίους πρέπει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, να ανακαλέσει την απόφασή της να τσιμεντοποιηθεί και ο υπόλοιπος χώρος του κτήματος Θων. Οπως σημείωσαν, ένας από τους βασικότερους λόγους, είναι πως αποτελεί το μοναδικό ελεύθερο χώρο στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου οι κάτοικοι θα μπορούσαν να καταφύγουν σε περίπτωση σεισμού. Την ίδια στιγμή, οι Αμπελόκηποι αποτελούν μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας και η μόνη όαση πρασίνου, που μπορούν να αποκτήσουν οι κάτοικοι, είναι ο χώρος του Θων.

Το πρώτο κτίριο του Μπ. Βωβού, το οποίο στεγάζει τον οργανισμό «ΑΘΗΝΑ 2004», έχει δομηθεί πάνω σε ρέμα της ΕΥΔΑΠ, στοιχείο που έχει αποκρυφτεί παράνομα από τα σχετικά σχέδια και τα συμβόλαια, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά. Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Την προσφυγή στηρίζει και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα, Στ. Λάμπρου. Οπως σημείωσαν το ΚΚΕ και η Συμπαράταξη, θα είναι δίπλα στον αγώνα των κατοίκων, κάτι που έχουν αποδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη (ενόψει της υποψηφιότητάς της στο Δήμο..;) και Νικ. Κακλαμάνης από τη ΝΔ, Π. Λαφαζάνης από το ΣΥΝ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθηνών, Ε. Λεντάκη και Α. Φιλίνη και ο Γ. Θεοδωράτος μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, καθώς και πλήθος μαζικών φορέων.

«ΑΘΗΝΑ 2004»
Ελλειμματικός προϋπολογισμός για το 2002

Ελλειμματικός κατά περίπου 29 δισ. δρχ. εμφανίζεται ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» για το 2002, όπως αυτός τουλάχιστον διέρρευσε από στελέχη της εταιρίας, με την επισήμανση ότι για το 2001 υπήρχε ένα απροσδόκητο πλεόνασμα της τάξης των 34 δισ. δρχ. ή 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το «απροσδόκητο» του πράγματος δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον προϋπολογισμό της εταιρίας για το 2001 και μένει να δούμε τα επίσημα στοιχεία που θα παρουσιάσουν τα διευθυντικά στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής, όταν και εάν γίνει επίσημη παρουσίαση.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εξόδων για το 2002 θα φτάσει τα 408 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα θα πλησιάσουν τα 323 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, το 27% των εξόδων αντιστοιχεί στις δαπάνες για την Πληροφορική, το 6,8% στον Εθελοντισμό, το 7,5% στη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, το 8,5% στις παρεμβάσεις στους χώρους των αθλημάτων, το 3% στις τηλεπικοινωνίες και το 17% στα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας. Λείπει βέβαια ένα ποσοστό της τάξης του 30%, το οποίο δεν προσδιορίστηκε από τη διαρροή, πού θα δαπανηθεί.

Οσον αφορά τα έσοδα, το 27% θα προέλθει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το 24,7% από τους πόρους που θα καταβάλλει το Δημόσιο στην εταιρία, το 23% από τους διεθνείς χορηγούς, το 10% από τους εθνικούς χορηγούς και το 3,6% από τις πωλήσεις των Ολυμπιακών προϊόντων. Και από τα έσοδα λείπει το 12% που δεν προσδιορίζεται από πού θα προέλθει.

Να σημειώσουμε τέλος ότι χτες υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ΓΓΑ και της Αθήνα 2004 για την παραχώρηση του κτιρίου της λεωφόρου Κηφισίας από το οποίο ως γνωστόν θα μετακομίσει η Οργανωτική Επιτροπή στις 26 Φλεβάρη 2002. Ακόμα, όπως αποφάσισε το ΔΣ της εταιρίας θα προκηρυχτεί χορηγικός διαγωνισμός για την κατηγορία της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η... τιμή της αισθητικής

Πάνω από 70 δισεκατομμύρια δραχμές θα πληρώσουμε για την υλοποίηση των «εμπνεύσεων» του Σ. Καλατράβα για το ΟΑΚΑ

Θα ξεπεράσει τα 70 δισεκατομμύρια δραχμές ο προϋπολογισμός της υλοποίησης της μελέτης για την «αισθητική» και «λειτουργική» αναβάθμιση του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας που εκπόνησε ο Ισπανός αρχιτέκτονας, Σαντιάγο Καλατράβα και η οποία παρουσιάστηκε χτες στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, η «πρώτη φάση» του έργου, δηλαδή η «αισθητική αναβάθμιση», θα στοιχίσει 28 δισεκατομμύρια... «χωρίς τις επιβαρύνσεις», δηλαδή «το εργολαβικό όφελος, τα απρόβλεπτα και τις πιθανές αναθεωρήσεις»! Με αυτά το έργο ανεβαίνει στα 36 δισ. και φτάνει στα 43 δισ. με το ΦΠΑ. Προστίθενται 20,6 δισ. για τη «λειτουργική» αναβάθμιση (χωρίς τις «επιβαρύνσεις»), 26 δισ. με τις «επιβαρύνσεις» και 31 δισ. με το ΦΠΑ. Δηλαδή, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 74 δισεκατομμύρια δραχμές τουλάχιστον, αφού, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις και όπως δείχνει και η πορεία του κόστους για τους Ολυμπιακούς, κάθε αναθεώρηση γίνεται προς τα πάνω.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απευθείας ανάθεσης της μελέτης στον Καλατράβα, λέγοντας πως είναι μια πρακτική που προβλέπεται από την κοινοτική και από την εθνική νομοθεσία», προσθέτοντας ότι για την υλοποίησή της έχει προκηρυχτεί ήδη ένας διεθνής διαγωνισμός (για το αισθητικό μέρος) και ο δεύτερος (για το λειτουργικό μέρος) θα προκηρυχτεί το Φλεβάρη. Οσο για τα χρονοδιαγράμματα, ο υπουργός είπε πως και τα δύο μέρη του έργου θα είναι έτοιμα την Ανοιξη του 2004.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ερώτηση δημοσιογράφου προς τον ίδιο τον αρχιτέκτονα για το ποια θα είναι η αμοιβή του... έσπευσε να απαντήσει ο Ε. Βενιζέλος (!) λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 4,21 δισ. δρχ. (72% από το ελληνικό δημόσιο και το 28% από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων) και ότι η αμοιβή για τη μελέτη «είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που αντιστοιχεί στο υλικό αντικείμενο του έργου» χωρίς όμως να αναφέρει ποσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ